SWOT: Η απλή πλευρά του τουρισμού

SWOT: Η απλή πλευρά του τουρισμού

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης εξηγεί στο Fortune πως η εταιρεία του αλλάζει τον τρόπο προσέγγισης της τουριστικής βιομηχανίας.

 

Ο τουρισμός αποτελεί, ιδιαίτερα φέτος, την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξεως του 12,3% στις αφίξεις τουριστών για το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ τα τουριστικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 18% περίπου. Υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση: να μπορέσει να εξειδικεύσει και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στους τουρίστες που επισκέπτονται μαζικά την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών με σκοπό την διαχείριση και την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων. Μια από αυτές, η SWOT, στηριζόμενη σε μια ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων στελεχών του Τουριστικού κλάδου απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού, παρέχοντας ένα σύνολο υπηρεσιών ευρύτερου φάσματος.

Διαβάστε ακόμη: Στα 5,5 εκατ. οι τουρίστες κρουαζιέρας στην Ελλάδα

Βασικές δραστηριότητες της εταιρείας, είναι η διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες πωλήσεων & marketing, η αξιολόγηση και επιλογή ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και η έρευνα ανάπτυξης, μέσα από νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, μιλάει στο FortuneGreece.com για την «συνταγή» που εφαρμόζει η SWOT κάνοντας πιο απλό τον τουρισμό.

H ανάλυση SWOT είναι ένα πασίγνωστο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις. Πώς αποφασίσατε να δώσετε το όνομα αυτό στην δική σας επιχείρηση;
Σε όλη την επαγγελματική μου καριέρα, έως σήμερα, τόσο ως διοικητικό στέλεχος, όσο και ως επιχειρηματίας, είχα ως κύριο τρόπο ανάλυσης των δεδομένων για τη διαμόρφωση του κάθε επιχειρηματικού πλάνου, που έπρεπε να δημιουργήσω τη SWOT ANALYSIS. Το ίδιο πράττουμε ακριβώς και στη SWOT για τον κάθε συνεργάτη μας, στην έναρξη της συνεργασίας, ώστε να αποκτήσουμε την πληρέστερη δυνατή εικόνα για την επιχείρησή του. Ο τομέας δράσης μας όμως, είναι ο τουρισμός.

Έτσι συνδυάσαμε την έννοια της γνωστής ανάλυσης, με τον απλό και ουσιαστικό τρόπο που δουλεύουμε σαν ομάδα κι εταιρεία, για την ανάδειξη και ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας. Εύκολα και αυτόματα, λοιπόν, μετατρέψαμε τα αρχικά της SWOT στο SIMPLE WAY OF TOURISM περιγράφοντας πλήρως τη δράση και το όραμά της, μέσα από το όνομα μας.

Η εταιρεία σας έχει ως σκοπό την ανάδειξη του τουρισμού και των επιχειρήσεων του. Θεωρείται ότι η Ελλάδα κινείται βάσει ενός οργανωμένου business plan στον συγκεκριμένο τομέα;
Η Ελλάδα, μοιάζει να μην κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά περισσότερο με κινήσεις αυτόνομες και πράξεις «αυτοθυσίας» από φορείς και επιχειρηματίες. Και αυτό γιατί, στη χώρα μας, λείπει, κυρίως, η εξειδίκευση στον τομέα του τουρισμού, αλλά και η διάθεση κατανόησης για την αναγκαιότητα συνεργασιών με ειδικούς κι επαγγελματίες.

Από την άλλη η κάθε καλή πρόθεση από την πλευρά της Πολιτείας για δημιουργία πλάνων δράσης, είτε πέφτει στο «τοίχος» των συνεχών αλλαγών σε πρόσωπα, λόγω πολιτικών αναγκών, είτε στην έλλειψη επαρκών υποδομών, που δεν επιτρέπουν σχέδια και προγραμματισμό για σωστή κατανομή και αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στην τουριστική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Σε 18 διεθνή αεροδρόμια θα προβάλλεται η Αθήνα

Η φετινή περίοδος θεωρείται η καλύτερη για τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Πώς εξηγείτε την μεγάλη αύξηση των αφίξεων;
Η αύξηση των αφίξεων είναι συνδυασμός, της αλλαγής πλεύσης αντίληψης από πολλούς προορισμούς στη χώρα μας, με μείωση τιμών και μεγαλύτερη προσοχή στον επισκέπτη, αλλά και των πολιτικών συγκυριών που διαμορφώθηκαν στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας, όπως τα επεισόδια και οι αιματηρές διαδηλώσεις στην Τουρκία στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και οι αναταραχές στην Αίγυπτο. Δύο ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, που λόγω αυτών των καταστάσεων, προκάλεσαν ανασφάλεια στους ταξιδιώτες προς εκεί, ακυρώσεις και τελικά επιλογή του ωραιότερου προορισμού στη γη, με άπειρες επιλογές διαφορετικού τύπου τουρισμού για τον καθένα, την Ελλάδα. Να σημειώσω όμως, ότι αύξηση αφίξεων, δεν σημαίνει απαραίτητα και ανάλογη αύξηση εσόδων.

Η ποσότητα, σπάνια ταυτίζεται με την ποιότητα και κυρίως με τη δυνατότητα των τουριστών να ξοδέψουν στην ευρύτερη τοπική αγορά με καταναλώσεις πέρα από το πακέτο διακοπών που έχουν προαγοράσει και τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο γεύματα στα καταλύματα που επιλέγουν να διαμείνουν.

 

Μια από τις βασικές δραστηριότητες σας είναι και η διαχείριση ξενοδοχείων. Ήταν τελικά αυξημένες οι τιμές δωματίων φέτος σε σχέση με πέρυσι;
Ναι, μία από τις δραστηριότητες μας είναι η διαχείριση (management) ξενοδοχειακών μονάδων και αυτό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπήρξε αύξηση τιμών στα δωμάτια των περισσότερων ξενοδοχείων της χώρας μας, στον κύκλο του έτους.

Αυτό συνέβη μόνο σε κάποιους προορισμούς (πχ. Μύκονος, Σαντορίνη), που σταθερά επιλέγονται μαζικά σε περιόδους υψηλής ζήτησης και οδηγούνται να πουλήσουν ακριβά, χωρίς αυτό να είναι και η καταλληλότερη πρακτική, αφού πολλές φορές δίνει την εντύπωση της «αρπακτής» και όχι μιας συγκεκριμένης ορθολογικής τιμολογιακής πολιτικής που εμείς σαν SWOT προτείνουμε και διαμορφώνουμε για τους πελάτες – συνεργάτες μας.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της SWOT σε σχέσεις με τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο;
Η SWOT μέσα από την πολύχρονη εμπειρία των στελεχών της στο χώρο του τουρισμού παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, Διαχείρισης, Προώθησης Πωλήσεων, Marketing, Εύρεσης & Εκπαίδευσης προσωπικού για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, με χαμηλό κόστος συνεργασίας και εγγυημένη αύξηση εσόδων και πωλήσεων.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό το οποίο θέλω να τονίσω, είναι ότι στη SWOT δεν κάνουμε «καλλιστεία» ξενοδοχείων κι επιχειρήσεων, επιλέγοντας συνεργασίες που θα μας προσδώσουν κύρος και εικόνα, με όμορφες φωτογραφήσεις και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Συνεργαζόμαστε με όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που ζητούν τις υπηρεσίες μας συμβουλευτικά ή διαχειριστικά και στις οποίες κρίνουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας.

Η SWOT, είναι έτσι δομημένη, που σύμβουλοί της, είναι όλη η αγορά και τα καλύτερα στελέχη που εργάζονται μέσα σε αυτή. Επομένως, η διείσδυση μας και η αμεσότητα στην αγορά είναι τέτοια, που από μόνη της δίνει προβάδισμα στους πελάτες μας.

Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις για έναν επιχειρηματία που θέλει να μπει στο χώρο του τουρισμού. Έχουμε περάσει στον «τουρίστα – πελάτη» και τι αλλάζει η τεχνολογία στο τουριστικό μοντέλο.
Ο χώρος του τουρισμού στην Ελλάδα ήταν και παραμένει πάντα κίνητρο και πρόκληση επιχειρηματικότητας, λόγω των πολύπλευρων και πολυποίκιλων δραστηριοτήτων που μπορεί να έχει κάποιος μέσα σε αυτόν, σε μία χώρα που ο πολιτισμός και τα μνημεία του, ο ήλιος, η θάλασσα, το καλό φαγητό και η φιλοξενία, δεν τελειώνουν ποτέ, όσο τετριμμένα και αν ακούγονται.

Σε μία Ελλάδα λοιπόν που είναι «καταδικασμένη», οι βασικοί πυλώνες στήριξης, της οικονομίας της, να είναι ο Τουρισμός και η Ναυτιλία, (τομείς που θα ζήλευε να έχει ως δυνατότητα απασχόλησης και δράσης, κάθε χώρα του πλανήτη), πιστεύω ότι οι νέοι επιχειρηματίες μπορούν με την είσοδο τους στον χώρο, να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες πηγές εσόδων και με τη δυναμική τους να εξελίξουν το προϊόν.

Ποια είναι η τουριστική εικόνα που έχουν για τη χώρα μας στη Βόρεια Ευρώπη;

Τώρα, σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, θεωρώ πως στην Ελλάδα πάντα είχαμε την τάση να αντιμετωπίζουμε με επαγγελματισμό τον τουρίστα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα καταφέρναμε απόλυτα, αντιμετωπίζοντας ισόνομα την κάθε κατηγορία πελατών. Περάσαμε διάφορες φάσεις.

Την περίοδο της «ξενομανίας», διαχρονικά και μέχρι τα τέλη του ‘90 όπου η αγορά αγνοούσε επιδεικτικά τον Έλληνα τουρίστα και άπλωνε χαλιά στον ξένο επισκέπτη.  Στη συνέχεια, την αναστροφή αυτού, τα αμέσως επόμενα χρόνια, όπου οι Έλληνες λόγω της ξαφνικής πολύ-ευημερίας τους έγιναν πρωταγωνιστές σε κάθε προορισμό και κύριοι τροφοδότες των τουριστικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, με μεγάλες καταναλώσεις και χρήσεις.

Για να έρθουμε πλέον, στην τελευταία 4ετία, σε μία τάση εξισορρόπησης όλων αυτών των φαινομένων, λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών πωλήσεων που αφαιρεί τη δυνατότητα επαφής και άντλησης περισσότερων πληροφοριών για τον τύπο του πελάτη και των αναγκών του. Είναι χαρακτηριστικό πλέον, ότι στα ξενοδοχεία διακοπών (resort) οι ηλεκτρονικές κρατήσεις, έχουν ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις το 60%, ενώ στα ξενοδοχεία πόλης και επαγγελματικού τουρισμού, το 40%.

Στις συνεργαζόμενες με τη SWOT ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων το τελευταίο 3μηνο, ανέρχεται στο 64%, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συστήματα GDS & IDS για τους πελάτες μας.

Περιγράψτε μια τυπική μέρα στη δουλειά σας. Πόσο δύσκολο είναι να έχεις πολλά «σπίτια» να φτιάξεις;
Η μέρα ξεκινάει πάντα με πρωινό καφέ και συνάντηση με τους συνεργάτες μου συζητώντας το ημερήσιο πλάνο δράσης μας. Στη συνέχεια ακολουθεί επικοινωνία με τους πελάτες μας για ενημέρωση και διεκπεραίωση όποιων θεμάτων έχουν προκύψει. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί ακολουθούν συναντήσεις με όλο το φάσμα των επαγγελματιών της αγοράς, που μπορούμε να έχουμε συνεργασία για την καλύτερη οργάνωση και στήριξη των πελατών-συνεργατών της SWOT.

Η πλοήγηση στο διαδίκτυο για επικοινωνία, ενημέρωση κι έλεγχο των εξελίξεων της αγοράς, είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Βέβαια λόγω της υφής της δουλειά μας, βρίσκομαι αρκετές μέρες εκτός γραφείου σε επαγγελματικά ταξίδια. Αυτές διαχωρίζονται σε επισκέψεις στους υπάρχοντες συνεργάτες και σε συναντήσεις με ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, που επιθυμούν να συνεργαστούν με τη SWOT, με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων και των εσόδων τους, αλλά και τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης τους.

Στη SWOT, το κάθε ξενοδοχείο και την κάθε επιχείρηση, τα βλέπουμε σαν το σπίτι μας και όταν έχεις να δουλέψεις πάνω στη βελτίωση και την ανάδειξη του «σπιτιού» σου, οι δυσκολίες μένουν έξω από την πόρτα. Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε, γνωρίζουμε τη δουλειά μας και αξιοποιούμαι στο μέγιστο βαθμό και με την ίδια δυναμική κάθε project που αναλαμβάνουμε.

Info:
O Γιώργος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου 1977.  Το 2001 ξεκινάει την πορεία του στα ξενοδοχεία και εργάζεται με μία ομάδα νέων ανθρώπων στην οργάνωση και τη λειτουργία του τμήματος Πωλήσεων & Marketing του Club Hotel Casino Loutraki, με έδρα τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 2003, αποδέχεται την πρόταση από τον Όμιλο Μαντωνανάκη και συνεχίζει εκεί ως Υπεύθυνος Πωλήσεων για τα ξενοδοχεία Νafplia Palace & Amphitryon στο Ναύπλιο.

Από το Δεκέμβριο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2008, εργάζεται ως Διευθυντής Marketing στο χώρο του αθλητισμού και στον ίδιο κλάδο θα συνεχίσει ως Γενικός Διευθυντής από το 2010 έως το 2012, όπου και αποχώρησε για να ασχοληθεί με τον φυσικό του χώρο, των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τον Μάρτιο του 2009, ο Γιώργος επιστρέφει στον αγαπημένο του χώρο για να αναλάβει Διευθυντής Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων και πάλι για τον Όμιλο Μαντωνανάκη και για τα ξενοδοχεία Grand Resort Lagonissi, Elounda Beach & Bay, Nafplia Palace & Amphitryon.

Στις αρχές του 2013 αποφασίζει να πραγματοποιήσει ένα όραμα χρόνων και να δημιουργήσει μαζί με άξιους και πολύπειρους συνεργάτες τη SWOT.