Σχεδόν 30 εκατ. άτομα σε καταναγκαστική εργασία – «Μπίζνα» με αξία 236 δισ. δολαρίων

Σχεδόν 30 εκατ. άτομα σε καταναγκαστική εργασία – «Μπίζνα» με αξία 236 δισ. δολαρίων
LONDON, UNITED KINGDOM - JULY 27: A view of a station as some metro lines continue to operate during railway workers' strike over job losses, disagreements over working conditions and pensions between July 27th-30 in London, United Kingdom on July 27, 2022. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι διακινητές και οι εγκληματίες κερδίζουν σχεδόν 10.000 δολάρια ανά θύμα, από 8.269 δολάρια πριν από μια δεκαετία.

Σε πάνω από 200 δισ. δολάρια υπολογίζεται το ποσό των παράνομων κερδών που επιφέρει παγκοσμίως η καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Το φαινόμενο στην ιδιωτική οικονομία αποφέρει 236 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κέρδη ετησίως. Το συνολικό ποσό των παράνομων κερδών από την καταναγκαστική εργασία έχει αυξηθεί κατά 64 δισεκατομμύρια δολάρια ή 37% από το 2014, αναφέρει η έκθεση.

Η δραματική αυτή αύξηση τροφοδοτήθηκε τόσο από την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εξαναγκάζονται σε εργασία, όσο και από τα υψηλότερα κέρδη που παράγονται από την εκμετάλλευση των θυμάτων.

Ετιμάται ότι οι διακινητές και οι εγκληματίες κερδίζουν σχεδόν 10.000 δολάρια ανά θύμα, από 8.269 δολάρια (προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό) πριν από μια δεκαετία.

Τα συνολικά ετήσια παράνομα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία είναι υψηλότερα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία με 84 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενα από την Ασία και τον Ειρηνικό με 62 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ετήσια παράνομα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία στην Αμερική ανέρχονται σε 52 δισεκατομμύρια δολάρια και στην περίπτωση της Αφρικής σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για τα αραβικά κράτη, το ποσό των παράνομων κερδών των εταιρειών ανέρχεται σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ILO.

Η έκθεση δεν έδωσε στοιχεία για τα παράνομα κέρδη από την καταναγκαστική εργασία που πραγματοποιούν οι εταιρείες στο Μπαγκλαντές.

Όταν τα παράνομα κέρδη εκφράζονται ανά θύμα, τα ετήσια παράνομα κέρδη είναι υψηλότερα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ακολουθούμενα από τα αραβικά κράτη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία και τον Ειρηνικό.Ε.

Η οργάνωση δήλωσε ότι η αναγκαστική εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα δύο τρίτα των συνολικών παράνομων κερδών, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 27% του συνολικού αριθμού των θυμάτων στην ιδιωτικά επιβαλλόμενη εργασία.

Οι αριθμοί αυτοί εξηγούνται από την τεράστια διαφορά στα κέρδη ανά θύμα μεταξύ της εξαναγκαστικής εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και άλλων μορφών μη κρατικής εκμετάλλευσης καταναγκαστικής εργασίας -27.252 δολάρια κέρδη ανά θύμα για την πρώτη έναντι 3.687 δολαρίων κέρδη ανά θύμα για τη δεύτερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: