SZ: «Φρένο» στον μαζικό τουρισμό βάζει η Ελλάδα

SZ: «Φρένο» στον μαζικό τουρισμό βάζει η Ελλάδα
Photo: Shutterstock
Ο γερμανικός Τύπος για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κατά του μαζικού τουρισμού και τους νέους κανονισμούς ασφαλείας έναντι των σεισμών στη Σαντορίνη.

Δημοσίευμα για το χωροταξικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τον τουρισμό και τους νέους κανονισμούς που αποσκοπούν στην αποτροπή υπερπλήρων παραλιών και χαοτικής κατασκευής ξενοδοχείων φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung.

«Η Ελλάδα θέλει να περιορίσει περαιτέρω τον μαζικό τουρισμό σε πολλά νησιά και σε δημοφιλή θέρετρα διακοπών, προστατεύοντας παράλληλα καλύτερα τη φύση. Η κυβέρνηση παρουσίασε νέους κανονισμούς για τον τουρισμό και την κατασκευή ξενοδοχείων. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σχεδόν 38 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2025 – περισσότεροι από ποτέ. Νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, ειδικότερα, θεωρούνται υπερπλήρη κατά την υψηλή τουριστική σεζόν. Οι κάτοικοι παραπονιούνται εδώ και χρόνια για κυκλοφοριακή συμφόρηση, έλλειψη νερού, αυξανόμενα ενοίκια και υπερφορτωμένες υποδομές».

Αυστηρότεροι κανονισμοί δόμησης – Προστασία ακτών

Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο, «η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εξήγησε ότι ο στόχος είναι ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο με μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, τις παραλίες και τις υποδομές. Ο πυρήνας των νέων κανονισμών είναι η ταξινόμηση των περιοχών ανάλογα με το επίπεδο τουριστικής δραστηριότητας. Δημοφιλή νησιά διακοπών όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη και η Μύκονος θα υπόκεινται σε αυστηρότερους οικοδομικούς κανονισμούς. Στις ιδιαίτερα πληγείσες νησιωτικές περιοχές, τα νέα ξενοδοχεία θα περιορίζονται σε μέγιστο αριθμό 100 κλινών».

Στη συνέχεια του άρθρου διαβάζουμε: «Αυστηροποιούνται επίσης οι κανονισμοί για τις νέες κατασκευές. Η κατασκευή ξενοδοχείων εκτός των καθορισμένων ζωνών δόμησης θα επιτρέπεται μόνο σε μεγάλα οικόπεδα, μεγέθους τουλάχιστον 8 έως 16 στρεμμάτων. Η κυβέρνηση στοχεύει στην αποτροπή του πολλαπλασιασμού των κτηρίων που είναι διάσπαρτα ακανόνιστα στο τοπίο».

«Επιπλέον, οι ακτές θα προστατεύονται καλύτερα. Απαγορεύεται η κατασκευή νέων κτηρίων σε ακτίνα 25 μέτρων από την ακτογραμμή. Εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για τα απαραίτητα σημεία πρόσβασης ή οδούς διαφυγής. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου έκανε λόγο για “ιστορική μεταρρύθμιση”. Η υπουργική απόφαση με τους νέους κανονισμούς προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Deutsche Welle