Τα 10 κορυφαία επαγγέλματα στον κόσμο μέχρι το 2027 – Από την τεχνητή νοημοσύνη στους φορτηγατζήδες

Τα 10 κορυφαία επαγγέλματα στον κόσμο μέχρι το 2027 – Από την τεχνητή νοημοσύνη στους φορτηγατζήδες
Photo: DALL•E
Ποιες θέσεις εργασίας είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός του 2024 ξεκίνησε τη Δευτέρα στο ομώνυμο ελβετικό θέρετρο, με τη συμμετοχή ισχυρών πολιτικών, επιχειρηματιών και επικεφαλης παγκοσμίων οργανώσεων.

Έκθεση του WEF για τους παγκόσμιους κινδύνους του 2024 (Global Risks Report 2024) χρησιμοποιεί προβλέψεις που βασίζονται σε ερωτηθέντες και στατιστικά στοιχεία για την αγορά εργασίας που συνέλεξε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) για να δείξει ποιες θέσεις εργασίας είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια, όχι μόνο όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των απασχολούμενων, αλλά και με τη σχετική αύξηση των θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς μεταξύ 2023 και 2027.

Όπως αναφέρει το statista.com για όσους αναζητούν εργασιακή ασφάλεια στο εγγύς μέλλον, η εκπαίδευση για να γίνουν ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης θα ήταν μια καλή επιλογή.

Η έκθεση του WEF αναφέρει ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40% έως το 2027, ανερχόμενη σε περίπου 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Οι αναλυτικές δεξιότητες γενικά θα είναι χρήσιμες, είτε πρόκειται για αναλυτή επιχειρηματικής ευφυΐας, είτε για αναλυτή ασφάλειας πληροφοριών, είτε για αναλυτή δεδομένων. Οι ρόλοι στον τομέα της βιωσιμότητας θα είναι επίσης σημαντικοί, με το επάγγελμα του ειδικού σε θέματα βιωσιμότητας να βρίσκεται στην 2η θέση.

Όσον αφορά όμως την απόλυτη αύξηση θέσεων εργασίας, οι χειριστές γεωργικού εξοπλισμού, οι οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων και οι καθηγητές επαγγελματικής εκπαίδευσης αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι μεγαλύτερες απώλειες στην απασχόληση

Από την άλλη πλευρά, οι υπάλληλοι εισαγωγής δεδομένων, οι διοικητικοί και εκτελεστικοί γραμματείς, καθώς και οι υπάλληλοι λογιστικής, τήρησης βιβλίων και μισθοδοσίας πιστεύεται ότι θα βιώσουν τις μεγαλύτερες απώλειες στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του WEF στην έκθεση 2023 Future of Jobs, αυτοί οι τρεις τελευταίοι ρόλοι προβλέπεται να αποτελέσουν πάνω από το ήμισυ της συνολικής αναμενόμενης καταστροφής θέσεων εργασίας στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: statista.com