Τα 13 προαπαιτούμενα που «καίνε» την κυβέρνηση πριν την έλευση των θεσμών

Τα 13 προαπαιτούμενα που «καίνε» την κυβέρνηση πριν την έλευση των θεσμών
Γεμάτος παγίδες ο δρόμος για την πέμπτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν εξονυχιστική ενημέρωση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που απαιτούν σκληρές αποφάσεις.

Νέο «μαραθώνιο» ξεκινάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για επιτόπιες διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Το πόρισμα των θεσμών θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε το θέμα να εγκριθεί πρώτα σε επίπεδο Euroworking Group στις αρχές Μαρτίου και ακολούθως να οδεύσει προς πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα κόκκινα δάνεια. Δύσκολη υπόθεση μοιάζει και η είσοδος των 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα φέρει αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Μόνιμος «πονοκέφαλος» με την αντιμετώπιση του να μοιάζει πολύ δύσκολη είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι οφειλές μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα, καθώς όσο και αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει, οι φορείς είτε καθυστερούν από τη δική τους πλευρά την αποπληρωμή των οφειλών τους, είτε δημιουργούν νέες οφειλές.

Τα προαπαιτούμενα

Η λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι Θεσμοί κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου περιλαμβάνει:

– Μη εξυπηρετούμενα δάνεια:  Στόχος είναι η μείωση αυτού του στοκ στα 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

– Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία. Στο εξής δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας και οι υποθέσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

– Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το μικρό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, αλλά κυρίως το μεγάλο ποσοστό ακυρώσεων και αναστολής των διαδικασιών.

– Αντικειμενικές τιμές: Υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών είναι έως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών τις περίπου 3.000 περιοχές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τον υπολογισμό των των αντικειμενικών τιμών.

– Αγορά Εργασίας: Εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019.

– Ληξιπρόθεσμα Δημοσίου: Η μάχη για τον μηδενισμό των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου οι πληρωμές να μπουν σε κανονική ροή και το Δημόσιο να μη δημιουργεί συνέχεια καινούργια χρέη, φαίνεται για ακόμα μια φορά να χάνεται . Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει για αυτό το σκοπό να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ενημερώνει με εκθέσεις την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

– Αδειοδότηση επενδύσεων: Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων

– Ιδιωτικοποιήσεις: Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2019 των κινήσεων σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, Ελ. Βενιζέλο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

– Φορολογική διοίκηση: Στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019.

– Ενέργεια: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα προϋποθέτει μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

– Δημόσια οικονομική διαχείριση: Επιτάχυνση των διαδικασιών και λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα μέθοδος παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου.

– Δικαιοσύνη: Εφαρμογή τριετούς σχεδίου δράσης για τη δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα Δικαστήρια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι το τέλος του 2019.

– Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το τέλος του 2019. Συνολική καλή πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση των ψηφιακών οργανογραμμάτων (περίπου για το 50%) και των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας (για 140.788 επί  συνόλου 192.878). Όσοι δεν ενταχθούν δεν θα είναι σε θέση να μετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας ή να εξασφαλίσουν την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού.