Τα 15α κεράκια του σβήνει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Τα 15α κεράκια του σβήνει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Για μια εβδομάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα φυσήξει γαλλικός αέρας. 

Το καθιερωμένο «γαλλικό» ραντεβού δίνεται ξανά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι κορυφαίοι Γάλλοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες θα βρεθούν για 15η χρονιά κοντά στο «ζεστό» αθηναϊκό κοινό. Η ηθοποιός Nathalie Baye, επιστρέφει μετά το 2000 ως ανάδοχος για να σβήσει τα κεράκια για τα 15αγενέθλια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Δείτε ακόμα τις καλύτερες κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου

Ο κινηματογράφος στη Γαλλία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις, αφού αντιστοιχεί σε 4,4 δις ευρώ και 106.000 θέσεις εργασίας (σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2013). Δεδομένου του πολύπλοκου χαρακτήρα του τομέα, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κινητοποιεί πάνω από εξήντα συνεργάτες, οι οποίοι συμβάλλουν με γνώσεις και μέσα προκειμένου, μέσα από το Φεστιβάλ, να αναδειχθεί ο κινηματογράφος.

Σαράντα επτά ταινίες θα προβληθούν συνολικά στο φετινό φεστιβάλ όπως ανακοινώθηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια Elise Jalladeau. Στο διαγωνιστικό κομμάτι συμμετέχουν εννέα ταινίες. Ενώ στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεχωρίζει η βραβευμένη με Σεζάρ ταινία «Quand Sisyphe se revolte» την οποία θα παρουσιάσουν ο σκηνοθέτης της Abraham Segal και ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς.

Διαβάστε ακόμα: Προσωπικός κινηματογράφος στις πτήσεις της Lufthansa

«Η νέα ταξιαρχία του γαλλικού σινεμά» θα είναι ένας επίσης σημαντικός κύκλος προβολών στον οποίο το κοινό θα γνωρίσει από κοντά τον Vincent Macaigne έναν από τους καλύτερους Γάλλους ηθοποιούς της νέας γενιάς.

Η ταινία που θα ανοίξει το φετινό φεστιβάλ είναι η «YSL» (Yves Saint Laurent) του Jalil Lespert που θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη, ενώ ως ταινία λήξης θα δούμε το «Ενας Πύργος στην Ιταλία» της Valeria Bruni-Tedeschi πάλι παρουσία της σκηνοθέτιδος.

Οι προβολές στην Αθήνα θα διαρκέσουν από τις 19 έως τις 26/3 (Δαναός, Embassy, Γαλλικό Ινστιτούτο) και στη Θεσσαλονίκη από τις 27/3 έως τις 2/4 στον κινηματογράφο «Παύλος Ζάννας».