Τα 3 tips που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα

Τα 3 tips που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα
Photo: pixabay.com
Αναβάλλετε διαρκώς κάποιες από τις εργασίες σας; Το στρες, όχι η τεμπελιά, είναι η πιο πιθανή αιτία.

Της L’ Oreal Thompson Payton

Αν περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να ολοκληρώσετε μια εργασία, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με έρευνες, το 20% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι χρόνια αναβλητικοί, που σημαίνει ότι αναβάλλουν να εκπληρώσουν τα tasks τους στο σπίτι, στη δουλειά, στις σχέσεις και σε πολλά άλλα. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το 88% των ανθρώπων χρονοτριβούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Αλλά γιατί; Όπως αποδεικνύεται, αν αισθάνεστε αγχωμένοι, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναβάλλετε πράγματα, λέει η Alicia Walf, νευροεπιστήμονας και ανώτερη λέκτορας στο Rensselaer Polytechnic Institute στη Νέα Υόρκη.

«Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, είναι πιο πιθανό να θέλουμε να αποφύγουμε όχι μόνο την εργασία που έχουμε αναλάβει, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε γύρω από την εργασία αυτή», εξηγεί η ίδια. «Αυτό συμβαίνει επειδή σε ένα βασικό νευροεπιστημονικό επίπεδο, έχουμε μια μεροληψία υπέρ του παρόντος και προτιμούμε την άμεση ανταμοιβή του να αισθανόμαστε καλά όταν ο εγκέφαλος απελευθερώνει τη νευροχημική ουσία ντοπαμίνη».

Ουσιαστικά, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος  να προσεγγίζει τις εργασίες που θεωρούμε ευχάριστες και να αποφεύγει εκείνες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

«Ο μεταιχμιακός μας εγκέφαλος, το συναισθηματικό τμήμα του εγκεφάλου μας, λέει: ‘Ας κάνουμε αυτό το πράγμα και ας αποφύγουμε το άλλο αγχωτικό πράγμα’, ενώ ο προμετωπιαίος φλοιός μας είναι ο διευθύνων σύμβουλος του εγκεφάλου μας», σημειώνει η Walf. «Φτιάχνει ένα σχέδιο, θέτει τους στόχους και φροντίζει να παραμείνουμε στην πορεία. Αλλά μπορεί να υπάρξει μια αποσύνδεση όταν ο μεταιχμιακός μας εγκέφαλος παρακάμπτει αυτό το μήνυμα του προμετωπιαίου φλοιού».

Στη συνέχεια, υπάρχει η έκρηξη ενέργειας που συχνά έχουμε όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια προθεσμία, η οποία οδηγεί σε ένα μονοπάτι ανταμοιβής μέσα στον εγκέφαλό μας και θέτει τα θεμέλια για την αναβλητικότητα ως συνήθεια.

«Όταν σπριντάρεις προς το τέλος και φτάνεις στο στόχο, είναι τόσο ικανοποιητικό… σχεδόν μπαίνουμε σε αυτό το μοτίβο του ‘Λοιπόν, το έκανα και ένιωσα καλά’», λέει η Walf. «Πρέπει σχεδόν να επανεκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια προσπάθεια να το κάνετε αυτό, η Walf συνιστά να κάνετε διαλείμματα για να εστιάζετε εκ νέου την προσοχή σας στο έργο που έχετε αναλάβει. Μέθοδοι όπως η τεχνική Pomodoro, κατά την οποία εργάζεστε σε διαστήματα των 25 λεπτών που ακολουθούνται από πεντάλεπτα διαλείμματα, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. Η ενσωμάτωση τεχνικών mindfulness κατά τη διάρκεια αυτών των διαλειμμάτων, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η τήρηση ημερολογίου, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του άγχους που προκαλεί αναβλητικότητα.

«Το να αναγνωρίζετε πότε αγχώνεστε και να προσπαθείτε να το ελαχιστοποιήσετε, εστιάζοντας σκόπιμα εκ νέου σε όποια εργασία κι αν είναι αυτή, έναντι αυτών των συναισθημάτων άγχους, ανησυχίας ή μη κίνητρου, έχει να κάνει με την επανεκπαίδευση της προσέγγισής σας στο άγχος και τις συμπεριφορές», επισημαίνει η Walf.

Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι το να επιτελείτε το πιο δύσκολο και πιο ουσιαστικό καθήκον της ημέρας το πρωί (το λεγόμενο eat the frog), πριν από οτιδήποτε άλλο.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, δοκιμάστε να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας δίνοντας στον εαυτό σας μια μικρή ανταμοιβή που δουλέψατε πάνω στην εργασία που αποφεύγατε.

«Οι φοιτητές μου μού έχουν πει για την προσέγγιση με τις καραμέλες, όπου όταν διαβάζεις και έχεις μπροστά σου το βιβλίο, βάζεις μια καραμέλα μετά από αρκετές παραγράφους και όταν φτάσεις σε αυτή την παράγραφο, τρως την καραμέλα», λέει η Walf.

Η ανταμοιβή σας θα μπορούσε να είναι το να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά μετά από μια ιδιαίτερα επίπονη προπόνηση, να κεράσετε τον εαυτό σας έναν καφέ όταν υποβάλετε ένα report, ή να ξεκινήσετε ένα νέο βιβλίο κατά τη διάρκεια του γεύματος αφότου έχετε διευθύνει μια δύσκολη συνάντηση νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

«Αυτοί οι μικροί στόχοι μας βοηθούν πραγματικά, ειδικά όταν προσπαθούμε να πετύχουμε έναν μεγαλύτερο στόχο», καταλήγει η Walf. «Πρέπει να επαναφορτίζεσαι και να διατηρείς το κίνητρό σου».