Τα αυτοκίνητα της Hyundai που ξεκλειδώνουν με ένα άγγιγμα του δαχτύλου

Τα αυτοκίνητα της Hyundai που ξεκλειδώνουν με ένα άγγιγμα του δαχτύλου

Το νέο μοντέλο της Hyundai δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα αντί για κλειδιά.

της Laura Stampler

Τα έξυπνα κλειδιά αρχίζουν να μοιάζουν παλιομοδίτικα. Από το επόμενο έτος, η Hyundai θα ξεκινήσει να πουλά αυτοκίνητα που οι οδηγοί θα μπορούν να ξεκλειδώνουν και να βάζουν μπρος με το άγγιγμα του δαχτύλου τους.

Η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε το 2019 Santa Fe SUV σε μια έκθεση αυτοκινήτων στην Κίνα, την περασμένη Παρασκευή, και η νέα τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων της εταιρείας επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν πολύ περισσότερα απ’ το να ανοίγουν απλώς τις πόρτες.

Η Hyundai δήλωσε ότι πολλαπλοί ιδιοκτήτες θα μπορούν να καταχωρούν τα κρυπτογραφημένα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων τους σε ένα αυτοκίνητο και επίσης να καταγράφουν ορισμένες οδηγικές προτιμήσεις τους, όπως αναφέρει η Engadget.

Το όχημα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μόνο για την κινεζική αγορά κατά το λανσάρισμά του μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα προσαρμόζει στη συνέχεια τις γωνίες των καθρεφτών και τις θέσεις των καθισμάτων με βάση το ποιος ανοίγει την πόρτα. Εν τέλει, η Hyundai ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόζει αυτόματα τη θερμοκρασία, τις προτιμήσεις της θέσης τιμονιού, και πολλά άλλα.

Η Synaptics, μια εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Χοσέ και είναι γνωστή για την ανάπτυξη τεχνολογίας αφής για το iPod, καθώς και αισθητήρες αφής για πολλά σύγχρονα τηλέφωνα Android, δήλωσε πρόσφατα στο AutoWeek ότι ανυπομονούσε να φέρει αυτή την τεχνολογία στα αυτοκίνητα.

«Οι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως συσκευές πλοήγησης για τον έλεγχο του μενού σε μια οθόνη heads-up ή ένα συγκρότημα οργάνων», ανέφερε η εταιρεία στο δημοσίευμα.

Αν και αυτό είναι το πρώτο αυτοκίνητο που προσφέρει έναν αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ενσωματωμένο στη λαβή της πόρτας ή στο κουμπί ανάφλεξης, η Engadget σημειώνει ότι το μοντέλο Tesla 3 επιτρέπει στους οδηγούς να βάζουν μπροστά τα αυτοκίνητά τους με έναν σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων που ελέγχεται από το smartphone.

Φυσικά αυτή η τεχνολογία μπορεί να επιφυλάσσει και κινδύνους. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικα ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα που είναι ικανά να ξεγελάσουν τους σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων – που είναι το κλειδί για τα πάντα, από τις αγορές σε app stores μέχρι τις πληροφορίες του τραπεζικού λογαριασμού.