Τα ακριβά ταξιδιωτικά πακέτα πλήττουν σοβαρά τον κλάδο της εστίασης

Τα ακριβά ταξιδιωτικά πακέτα πλήττουν σοβαρά τον κλάδο της εστίασης
Tourists are refreshed under a mist of cold water during a heat wave on July 25, 2023 in Athens, Greece. The Ephorate of Antiquities of the City of Athens, taking into account the new rise in temperature, has informed that, today Tuesday July 25, 2023, the Archaeological Site of the Acropolis will operate with the last entry of visitors at 13:00 and re-opening at 17:00. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι ακριβές διακοπές στην Ελλάδα και η χαμηλή κατά κεφαλήν δαπάνη σε μπαρ και εστιατόρια.

Λένε πως «όταν συγκρούονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια», και δεν έχουν άδικο αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα αποτελείται από πολλούς, αλληλένδετους μεταξύ τους κλάδους και επηρεάζεται στο σύνολό του εάν κάποιος από τους κρίκους της επιχειρηματικής αλυσίδας αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στην περίπτωση δε της τουριστικής βιομηχανίας, πάνω στην οποία κουμπώνουν η ξενοδοχία, η εστίαση και κάθε είδους επάγγελμα που σχετίζεται με τη φιλοξενία, οποιαδήποτε παθογένεια δημιουργεί αυτομάτως ένα «domino effect». Όπερ σημαίνει πως αν τα καταλύματα και τα εισιτήρια – ακτοπλοϊκά και αεροπορικά – είναι ακριβά, ο κόσμος επιλέγει φθηνότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς από την Ελλάδα και μαζί με τους ξενοδόχους και τις εταιρείες μεταφορών, τη “νύφη” πληρώνουν και οι επαγγελματίες της εστίασης!

Όπως αναφέρει στο Fortune Greece ο τέως Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του φορέα bar cafe restaurant (ba.re.ca), Νεκτάριος Νικολόπουλος, η πτώση της ζήτησης στη Μύκονο αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα που αμαυρώνει στο σύνολό της την εγχώρια τουριστική αλυσίδα.

«Ο κόσμος νομίζει ότι γκρεμίζεται το νησί και βγαίνει μία άσχημη εικόνα προς τα έξω. Πλέον γρήγορα, εύκολα και με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να αλλάξεις προορισμό – σημείο και να κάνεις last minute διακοπές κάπου αλλού. Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον κλάδο σε Μύκονο, Πάρο, Σέριφο και Αθήνα, θα έλεγα ότι φέτος είναι πιο χαμηλή η ποιότητα του κόσμου και αρκετά πεσμένη η κατά κεφαλήν δαπάνη, διότι η Ελλάδα έχει γίνει πολύ ακριβή ως προορισμός και φταίνε πρώτα – και κυρίως – οι Έλληνες επιχειρηματίες γι’ αυτό» λέει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει πως στην εστίαση η Μύκονος είναι 35% κάτω σε σχέση με πέρσι, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Απαραίτητη η τουριστική αστυνομία

«Θα πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές, να υπάρξει εκτεταμένος έλεγχος και τουριστική αστυνομία. Σε επίπεδο αποδείξεων η Μύκονος, όσο και αν σας ακούγεται παράξενο, θεωρείται το πιο νόμιμο νησί στην Ελλάδα. Για εμένα το θέμα είναι να διατηρήσεις τα κεκτημένα σου διότι φέτος κάποιος μπορεί να βρει ένα δωμάτιο με 100 € και επειδή ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να αλλάξει ένα φωτιστικό, του χρόνου μπορεί να το χρεώνει 300 €! Παλιά ο κόσμος συνήθιζε να πηγαίνει στο ίδιο μέρος για χρόνια γιατί υπήρχε μια τιμολογιακή σταθερότητα. Πλέον με αυτά τα δεδομένα και τις τιμές να αλλάζουν μονίμως προς τα πάνω, καταλαβαίνετε ότι η τάση έχει αλλάξει».

Μιλώντας για την Αθήνα, αναγνωρίζει ότι βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα και ότι έχει αρχίσει σιγά-σιγά να κατακτά τον τίτλο του city break προορισμού. Βέβαια ο κόσμος που την επισκέπτεται επιλέγει πιο απλά μαγαζιά, κοιτάει τον κατάλογο δύο με τρεις φορές και μπαίνει, όπως λέει ο κ. Νικολόπουλος, το κομπιουτεράκι στην παρέα.

Η εστίαση στην Ελλάδα είναι πολύ μπροστά

«Δυστυχώς η τιμή δε συμβαδίζει με το service και ο κόσμος δεν δίνει tips στους εργαζόμενους. Αυτό που ζητούν οι ξένοι είναι η σχέση τιμής ποιότητας, το χαμόγελο και η ευγένεια. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν κάνουμε χάρη στον πελάτη. Εκείνος μας κάνει χάρη που έρχεται στο μαγαζί μας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δύο μήνες σεζόν. Η Αθήνα πηγαίνει πολύ καλύτερα και θα πάει και το χειμώνα λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Τα εστιατόρια και τα μπαρ που διαθέτουμε στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη και η εστίαση μας βρίσκεται πολύ μπροστά ακόμη κι από χώρες όπως η Ισπανία, Ιταλία και η Αγγλία. Επίσης, πλέον γίνεται σαφές πως περνάμε από τους μεγάλους και μακροσκελείς καταλόγους σε μικρότερα και εξειδικευμένα μενού» επισημαίνει.

Ως επιχειρηματίας και ο ίδιος με πολλά χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της εστίασης, επιβεβαιώνει το μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης εργαζομένων, ωστόσο, παραδέχεται πως η κυβέρνηση πήρε δύο αποτελεσματικά μέτρα.

«Πρώτον φέρανε προσωπικό από την Ινδία και το Μπαγκλαντές και δεύτερον έβαλε και τους ανθρώπους που είναι σε σύνταξη να μπορούν να δουλεύουν. Διότι στην ηλικία των 62 – 64 ετών καθένας έχει δικαίωμα στην εργασία και μπορεί να είναι δημιουργικός. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητο ότι το θέμα της εστίασης θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος από το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και να μπει ως μάθημα στα σχολεία. Τέλος, είναι απαραίτητη η ύπαρξη τουριστικής Αστυνομίας και η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν» καταλήγει.