Τα «άπλυτα» των Ομπάμα και Μπους βγάζει στη φόρα ο Ρόμπερτ Γκέιτς

Τα «άπλυτα» των Ομπάμα και Μπους βγάζει στη φόρα ο Ρόμπερτ Γκέιτς

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Άμυνας ασκεί έντονη κριτική στους πρώην αρχηγούς του μέσα από το βιβλίο του που κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα.

Υπήρξε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατά την πρώτη προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, ο Ρόμπερτ Γκέιτς δεν φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που ο Αμερικανός πρόεδρος χειρίστηκε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Έτσι, στα απομνημονεύματά του που θα κυκλοφορήσουν την επόμενη εβδομάδα, με τίτλο Duty: Memoirs of a Secretary of War, ο Ρόμπερτ Γκέιτς ασκεί έντονη κριτική στον Ομπάμα.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την επιτυχία της κυβέρνησής του στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. «Ποτέ δεν αμφισβήτησα την υποστήριξή του ως προς τα στρατεύματα, μόνο την υποστήριξή του ως προς την αποστολή τους», γράφει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Άμυνας.

«Ο πρόεδρος δεν εμπιστεύεται τον διοικητή του, δεν αντέχει τον Αφγανό πρόεδρο Καρζάι, δεν πιστεύει στην ίδια τη στρατηγική του και δεν θεωρεί δικό του τον πόλεμο. Για εκείνον, το ζητούμενο είναι η αποχώρηση», φέρεται να γράφει ο Γκέιτς, σύμφωνα με την κριτική του βιβλίου που έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ.

Ο Γκέιτς, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Πενταγώνου υπό τους προέδρους Ομπάμα και Τζορτζ Μπους, είναι επικριτικός και για τους δύο, ιδιαίτερα όμως για τον νυν πρόεδρο, σύμφωνα με τις κριτικές του βιβλίου. Ο Γούντγουορντ, ωστόσο, περιγράφει ως αντιφατική την άποψη του Γκέιτς, καθώς ο πρώην υπουργός Άμυνας γράφει ότι, κατά τη γνώμη του, ο Ομπάμα είχε δίκιο ως προς τις περισσότερες αποφάσεις του για το Αφγανιστάν.

Διαβάστε ακόμη: Κέρι: «Δεν θα επιστρέψουμε στο Ιράκ»

Ο Γκέιτς γράφει ότι ο Μπους επικεντρώθηκε στο Ιράκ εις βάρος του Αφγανιστάν και χαρακτηρίζει τους στόχους του ρεπουμπλικανού προέδρου εκεί «αμήχανα φιλόδοξες και ιστορικά αφελείς», δεδομένων των διαθέσιμων πόρων.

Ο Ομπάμα περιγράφεται ως «επιφυλακτικός, αν όχι απόλυτα πεπεισμένος, ότι το εγχείρημα θα αποτύχει», μετά την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν το 2009 προτού ξεκινήσει η απόσυρσή τους το 2011.

«Ο Λευκός Οίκος υπό την προεδρία του Ομπάμα ήταν μακράν ο πιο συγκεντρωτικός και ελεγκτικός στον τομέα της εθνικής ασφάλειας σε σχέση με ό,τι έχω δει από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον και του Χένρι Κίσιντζερ», γράφει ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς είναι Ρεπουμπλικανός, ο οποίος συνεργάζεται με αμφότερα τα κόμματα κι έχει υπηρετήσει σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη: Στον πάγο…οι μισές ΗΠΑ