Τα χακαρίσματα του 2021 ξεπέρασαν ήδη τον αντίστοιχο αριθμό για όλη την περσινή χρονιά

Τα χακαρίσματα του 2021 ξεπέρασαν ήδη τον αντίστοιχο αριθμό για όλη την περσινή χρονιά
epa07261857 ILLUSTRATION - A person sits in front of a computer screen in Moers, Germany, 04 January 2019. Reports on 04 January 2019 state personal data of hundreds of German politicians, celebrities and journalists have been hacked and posted online. The compromised data reportedly includes credit card details, private chat protocols and contact information. The data was allegedly shared via a Twitter account under the name G0d (@_0rbit) prior to Christmas 2018, which has been suspended in the meantime. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτό σημαίνει ότι η φετινή θα μπορούσε να είναι μια χρονιά-ρεκόρ για την παραβίαση δεδομένων.

του Chris Morris

Η περσινή χρονιά υπήρξε αρκετά …γεμάτη για τους χάκερ.

Το Identity Theft Research Center αναφέρει ότι ο αριθμός των παραβιάσεων δεδομένων μέχρι στιγμής φέτος έχει ήδη ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό του 2020 κατά 17%. Και αυτό σημαίνει ότι η φετινή θα μπορούσε να είναι μια χρονιά-ρεκόρ για την παραβίαση δεδομένων.

Ο αριθμός των δημοσίως αναφερόμενων παραβιάσεων το τρίτο τρίμηνο ήταν στην πραγματικότητα λίγο χαμηλότερος από την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο – 446 δημοσίως αναφερόμενες επιθέσεις, έναντι 491 το δεύτερο τρίμηνο.

Μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί 1.291 παραβιάσεις, έναντι 1.108 το 2020. Το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σημειώθηκε το 2017, με 1.529. Και οι μεγαλύτερες αυξήσεις για το 2020 σημειώθηκαν από τον Αύγουστο και μετά, γεγονός που υποδηλώνει ότι έρχονται κι άλλες.

Το phishing και το ransomware είναι τα δύο πιο δημοφιλή εργαλεία των χάκερ, αναφέρει το ITRC. Ο όμιλος σημειώνει επίσης ότι πολλές κρατικές και πολιτειακές αρχές στις ΗΠΑ γίνονται πιο επιφυλακτικές στο να συζητούν τις παραβιάσεις δεδομένων. Μια πολιτεία, λέει (χωρίς να προσδιορίζει ποια), δεν έχει αναρτήσει καμία ανακοίνωση παραβίασης δεδομένων από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Έχει αυξηθεί η έλλειψη διαφάνειας στις ανακοινώσεις παραβίασης τόσο σε επίπεδο οργανισμών όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, η οποία, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές επιπτώσεις στα άτομα», αναφέρεται. «Η απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών ή η μη έγκαιρη ανάρτηση των ειδοποιήσεων μπορεί να χρησιμεύσει για να αποτρέψει τα άτομα από το να λάβουν μέτρα για την προστασία της ταυτότητάς τους».

Μέχρι στιγμής το 2021, σχεδόν 281,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από κάποιου είδους παραβίαση δεδομένων.

Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν πληγεί εξακολουθεί να είναι κατά σχεδόν 30 εκατομμύρια χαμηλότερος από πέρυσι, παρόλο που το σύνολο των παραβιάσεων είναι υψηλότερο. Ο ετήσιος αριθμός θυμάτων είναι, στην πραγματικότητα, ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά ετών. Και το 2018 κατέχει την αμφίβολη… τιμή να έχει τα περισσότερα θύματα, με 2,2 δισεκατομμύρια.

Πηγή: fortune.com