Τα δύο πασίγνωστα social media που ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον για την πολιτική του ενημέρωση

Τα δύο πασίγνωστα social media που ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον για την πολιτική του ενημέρωση
Photo: pixabay.com
Ο πόλεμος των fake news είχε πολύ άσχημα αποτελέσματα.

της Danielle Abril

To Facebook και το Twitter απέχουν πολύ από το να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών τους, έχοντας αφήσει την παραπληροφόρηση να πλημμυρίσει τις υπηρεσίες τους στις πρόσφατες εκλογές, σύμφωνα με μια νέα έρευνα γνώμης. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται ακόμη τα κοινωνικά μέσα ως πηγή πολιτικών ειδήσεων.

Το 59% των ενηλίκων είναι δύσπιστοι ως προς το Facebook, το οποίο έχει το χειρότερο προφίλ μεταξύ των βασικών ιστοσελίδων κοινωνικών μέσων, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew. Το Twitter είναι το δεύτερο χειρότερο με 48%, ενώ ακολουθεί το Instagram με ποσοστό δυσπιστίας 42%.

Η έκθεση δίνει «μια πληρέστερη εικόνα που ενισχύει ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν σε σχέση με το γενικό επίπεδο εμπιστοσύνης (και απουσίας εμπιστοσύνης) στα κοινωνικά μέσα ως πάροχοι ειδήσεων» λέει η Amy Mitchell, διευθύντρια δημοσιογραφικής έρευνας στο Pew. Τα κοινωνικά μέσα «απολαμβάνουν των χαμηλότερων επιπέδων εμπιστοσύνης, με διαφορά».

Τα ευρήματα έρχονται σε μια στιγμή που οι εταιρείες κοινωνικών μέσων παλεύουν να ελέγξουν την παραπληροφόρηση, τα spam και την προπαγάνδα στις ιστοσελίδες τους. Επιπλέον, ελέγχονται επειδή επέτρεψαν στους Ρώσους να διασπείρουν πολιτική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών το 2016 στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τα κοινωνικά μέσα έχουν υιοθετήσει μια εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση αναφορικά με την αστυνόμευση των πολιτικών διαφημίσεων που περιλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες. Το Facebook, για παράδειγμα, έχει υιοθετήσει την άποψη ότι οι πολιτικοί μπορούν να λένε όσα ψέματα θέλουν στις διαφημίσεις.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει κριτική στις εταιρείες τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές τους αδικούν τους υποψηφίους και τα κόμματά τους. Και η έκθεση του Pew ενισχύει την ιδέα ότι η δυσπιστία στις υπηρεσίες κοινωνικών μέσων υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές.

Για παράδειγμα, 62% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για το Facebook ως πηγή πολιτικών ειδήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό των φίλων των Δημοκρατικών που εκφράζουν την ίδια άποψη είναι 59%. Όσο για το Twitter, τα ποσοστά δυσπιστίας είναι 51% και 46% για τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αντίστοιχα.