Τα ΕΑΣ γυρίζουν σελίδα αλλά η σκιά του παρελθόντος παραμένει

Τα ΕΑΣ γυρίζουν σελίδα αλλά η σκιά του παρελθόντος παραμένει
Photo: Shutterstock
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε το 2025 στα 25,45 εκατ. ευρώ, έναντι 9,04 εκατ. ευρώ το 2024, καταγράφοντας αύξηση 182%.

Η εκρηκτική αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη αρχίζει να αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Μετά από χρόνια συσσωρευμένων ζημιών και περιορισμένης παραγωγικής δραστηριότητας, η κρατική αμυντική βιομηχανία εμφανίζει το 2025 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, καθώς αυξάνει θεαματικά τον κύκλο εργασιών, περιορίζει τις ζημίες και επανεκκινεί τις επενδύσεις στις παραγωγικές της μονάδες. Την ίδια ώρα, όμως, ο υψηλός δανεισμός, οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και η εξάρτηση από τη χρηματοδοτική στήριξη του Δημοσίου εξακολουθούν να αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη βιωσιμότητά της.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε το 2025 στα 25,45 εκατ. ευρώ, έναντι 9,04 εκατ. ευρώ το 2024, καταγράφοντας αύξηση 182%. Η ενίσχυση προήλθε κυρίως από την εκτέλεση νέων συμβάσεων παραγωγής πυρομαχικών και την αύξηση των εξαγωγών, σε μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία λειτουργεί με πρωτοφανή ζήτηση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιτάχυνσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Οι ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν στα 2,29 εκατ. ευρώ από 25,03 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα επέστρεψε σε θετικό έδαφος, σηματοδοτώντας την πρώτη ουσιαστική βελτίωση των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διοίκηση αποδίδει τη μεταστροφή στην ενεργοποίηση σημαντικών παραγωγικών έργων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASAP για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών, η παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών M107, έργα για το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T, καθώς και η ανάπτυξη νέων συνεργασιών με τη MSM Export και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Παράλληλα, τα ΕΑΣ προωθούν τη δημιουργία κοινοπραξίας (Joint Venture) με την ΕΑΒ για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και αμυντικών προϊόντων, επιδιώκοντας να αποκτήσουν ισχυρότερη θέση στην ευρωπαϊκή αμυντική εφοδιαστική αλυσίδα.

Πίσω από τη βελτιωμένη εικόνα, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου διαμορφώνεται στα 74,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ορκωτοί ελεγκτές επισημαίνουν ότι παραμένουν ανοικτές φορολογικές και δικαστικές εκκρεμότητες από προηγούμενες χρήσεις. Παράλληλα, η διοίκηση αναγνωρίζει ότι η λειτουργία των ΕΑΣ εξακολουθεί να στηρίζεται στη χρηματοδοτική υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο το 2025 προχώρησε και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 32 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις γύρω από τη θυγατρική Ελληνική Εφορία Α.Ε., η οποία παραμένει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αναζητείται επενδυτής για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, ενώ εξετάζονται νέα επιχειρηματικά σχέδια που θα μπορούσαν να δώσουν νέα χρήση στις υποδομές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: