Τα ελληνικά οινοποιεία που πρέπει να επισκεφθείτε

Τα ελληνικά οινοποιεία που πρέπει να επισκεφθείτε
Ένα οδοιπορικό σε μερικά από τα ομορφότερα και πιο σύγχρονα οινοποιεία που διαθέτει η Ελλάδα.

Περπατήστε, αυτές τις γιορτές, στους δρόμους του ελληνικού κρασιού κλείνοντας εγκαίρως μια απολαυστική γευσιγνωσία με φίλους στα 7+1 επιλεγμένα οινοποιεία -στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Βόρεια Ελλάδα και τη Σαντορίνη- που σας προτείνουμε.

Αμπελοτόπια που δεν χορταίνει να βλέπει το μάτι, σπάνιες ελληνικές ποικιλίες με χαρακτήρα και κελάρια γεμάτα με δρύινα βαρέλια που φυλάσσουν υπομονετικά το πολύτιμο φορτίο τους. Το Fortune Greece επέλεξε μερικά από τα δεκάδες επισκέψιμα οινοποιεία ανά την Ελλάδα για όσους ξέρουν πολλά και για όσους θέλουν να μάθουν ακόμη περισσότερα.

Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, Μαρκόπουλο Αττικής

Ζεστασιά και φιλοξενία είναι οι δύο λέξεις που περιγράφουν καλύτερα την ιδιαίτερη εμπειρία της επίσκεψης στο οινοποιείο Παπαγιαννάκος, στην καρδιά των Μεσογείων. Πρόκειται για το πρώτο επισκέψιμο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την παραγωγική διαδικασία, να επισκεφθεί την κάβα παλαίωσης, την αίθουσα γευσιγνωσίας και να κάνει αγορές από το κατάστημα. Προνομιακά τοποθετημένο στη θέση Καλογέρι, κοντά στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο και τον αρχαιολογικό Χώρο της Βραυρώνας, αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη στάση για όσους θέλουν να μυηθούν στο μαγευτικό χώρο του κρασιού, με εξειδικευμένες ξεναγήσεις στο οινοποιείο και το κελάρι που συνοδεύονται από δοκιμές όλων των ετικετών του οινοποιείου.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 22990 25206

Email: info@papagiannakos.gr

Κτήμα Στροφιλιά, Ανάβυσσος Αττικής

Η ιστορική έδρα της Στροφιλιάς και το πρώτο της οινοποιείο βρίσκονται στην Ανάβυσσο Αττικής, προσφέροντας μας την δυνατότητα να περπατήσουμε ανάμεσα στα αμπέλια του Σαββατιανού και της Μαλαγουζιάς, να γευτούμε τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους και γνωρίσουμε την ιστορία της Στροφιλιάς μέσα από ένα οινικό ταξίδι 40 χρόνων. Συγκεκριμένα στον ιδιόκτητο αμπελώνα 35 στρεμμάτων, δίπλα στο οινοποιείο, καλλιεργούνται η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Μετά τη βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια και τη γευσιγνωσία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με θέα τον αττικό αμπελώνα, η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 22910 41650

Κινητό: 6944 052851

E-mail: mm@strofiliawines.gr

Κτήμα Σεμέλη, Κούτσι Νεμέας

Ένα οινοποιείο πραγματικό κόσμημα, από τα πιο ιστορικά της Νεμέας, που συνδυάζει αρμονικά την τέχνη με τον οίνο, τις απαράμιλλες γεύσεις με την υψηλή αισθητική και τη γευσιγνωσία με την τέχνη της φιλοξενίας. Εδώ φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, και έργα του Ιταλού καλλιτέχνη Φραντσέσκο Μορέττι, που ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο. Η επίσκεψη στο Κτήμα Σεμέλη, η ιστορία του οποίου ξεκίνησε πριν από 4 δεκαετίες, μπορεί να συνδυαστεί με την παραμονή σε μια από τις 9 υπέροχες σουίτες, που προσφέρουν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας στους ταξιδιώτες οι οποίοι αναζητούν ό,τι και οι πραγματικοί λάτρεις του κρασιού: αλήθεια, άποψη, στυλ και προσωπικότητα.

Επικοινωνία

Κινητό: 6985161414

Ε-mail: hospitality@semeliestate.gr

Κτήμα Σκούρα, Μαλανδρένι Αργολίδας

Οι εγκαταστάσεις στο Κτήμα Σκούρα, που έχει επενδύσει πολλά στην επισκεψιμότητα με χώρους υψηλής αισθητικής, προσφέρουν μια ξεχωριστή οινική εμπειρία δίνοντάς μας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε -στο κομψό bistrot του κτήματος- τα λευκά  κρασιά, τις ροζέ δημιουργίες και τις πολυσύνθετες ερυθρές ετικέτες του. Κατά την επίσκεψη στο Κτήμα Σκούρα, που βρίσκεται στο Μαλανδρένι Αργολίδας, σε μία υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, με λιτή ελληνική αρχιτεκτονική, αρχικά θα απολαύσουμε μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, στη συνέχεια θα μυηθούμε στο κρασί (ανάλογα με την επιλογή γευσιγνωσίας) και εν τέλει θα δοκιμάσουμε τοπικά εδέσματα με θέα στη φύση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, αναλύεται η ιστορία του οινοποιείου, η πορεία του και οι ιδιαιτερότητες της ζώνης ονομασίας προέλευσης, Νεμέα. Στα στάδια της παραγωγής παρουσιάζονται αντίστοιχα η διαδικασία εμφιάλωσης, οινοποίησης και ωρίμανσης του κρασιού.

Επικοινωνία:

Τηλέφωνο: 27510 23688

Email: info@skouras.gr

Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι Νάουσας

Οι νέες επισκέψιμες εγκαταστάσεις της Κυρ-Γιάννη, που ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, μας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ξεχωριστή ξενάγηση στις πλαγιές του όρους Βέρμιο, ανάμεσα στα αμπέλια του Ξινόμαυρου, σε ένα μέρος που θα γευτούμε τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους. Το πλούσιο και ποικίλο terroir των αμπελώνων της Κυρ-Γιάννη φιλοξενεί ορισμένες από τις πιο εξέχουσες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η VIP αίθουσα στο κελάρι του Warehouse 10, παρέχει την απαραίτητη ιδιωτικότητα και τον κατάλληλο εξοπλισμό για εταιρικές παρουσιάσεις, ενώ είναι ιδανική και για ιδιαίτερες γευστικές δοκιμές σε έναν άκρως ατμοσφαιρικό χώρο.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 23320 51100

E-mail: info@kiryianni.gr

Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης

Στις πλαγιές της Επανομής, 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα διεθνούς φήμης κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου. Πρόκειται για ένα μοναδικής αισθητικής οινοποιείο, με διάσπαρτα έργα τέχνης (από -μεταξύ άλλων- τους Κώστα Τσόκλη, Κώστα Βαρώτσο και Renzo Gallo) στον κήπο και τον αμπελώνα. Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου ο οποίος, το 1981, ξεκίνησε την αναβίωση των 25 στρεμμάτων του οικογενειακού αμπελώνα φυτεύοντας κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Στην καρδιά του κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας, βρίσκεται και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου που περιλαμβάνει περισσότερα από 2.600 ανοιχτήρια, αλλά και εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλον τον κόσμο.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 23920 44567

Email: ktima@gerovassiliou.gr

Κτήμα Σιγάλας, Σαντορίνη

Αν έχετε χρόνο να επισκεφθείτε μόνο ένα οινοποιείο της Σαντορίνης, τότε αυτό οφείλει να είναι η No1 επιλογή σας. Το Κτήμα Σιγάλας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης, στον αμπελώνα της Οίας. Ετησίως, η παραγωγή του φτάνει τις 200.000 φιάλες, ενώ τα βραβευμένα κρασιά του πωλούνται στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Κρασιά με χαρακτήρα που «μιλάνε», όπως το διάσημο Ασύρτικο, παντρεύονται ιδανικά με τη γνήσια κυκλαδίτικη γαστρονομία. Το οινοποιείο βρίσκεται ανάμεσα στους αμπελώνες, με θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα, τη στιγμή που τα αρώματα από τα κρασιά δημιουργούν μνήμες.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2286 071644

Οινοποιείο SantoWines, Σαντορίνη

Προνομιακά τοποθετημένο σε ένα εξαιρετικό σημείο στον Πύργο με πανοραμική θέα στην καλντέρα, το SantoWines συνδυάζει τα μοναδικά κρασιά της σαντορινιάς γης με λαχταριστές προτάσεις για φαγητό. Χτισμένο το 1992, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, καθώς απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και είναι πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Κάντε πρώτα την ξενάγηση στο οινοποιείο, πριν τη γευστική δοκιμή των κρασιών, ώστε να έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τη διαδικασία οινοποίησης από τον ξεναγό σας προκειμένου -στη συνέχεια- να εκτιμήσετε σε βάθος τα κρασιά που θα γευτείτε.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 22860 22596