Τα «ελληνικά τέρατα» πάνε στο Σικάγο

Τα «ελληνικά τέρατα» πάνε στο Σικάγο

 Η μυθολογία μας επανεξετάζεται υπό το νέο πρίσμα της ουσίας που κρύβει πίσω από το φανταστικό της περίβλημα και εδραιώνει εκ νέου τη θέση της ως κληρονομιά του δυτικού πολιτισμού. 

Η Beetroot Design Group είναι ένα πολυβραβευμένο γραφείο οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού, που για περισσότερο από μια δεκαετία αναδεικνύει με το έργο της την ουσία της ανθρώπινης παραγωγής, το πάθος για την ανάπτυξη και την ανθρώπινη ικανότητα.

Το έργο της Beetroot είναι χαρακτηριστικό για το πολυσυλλεκτικό και ανομοιογενές του ύφος εφόσον κάθε εφαρμογή είναι μοναδική, αυθεντική και σχεδιάζεται ειδικά στo πλαίσιo της εκάστοτε συνεργασίας.

Η εταιρεία αναζητά, αποκαλύπτει ή (ανα)δημιουργεί τις ιδιαιτερότητες που συνιστούν τη μοναδικότητα ενός έργου, χωρίς να διστάσει να εκμεταλλευτεί ακόμα και τις παρερμηνείες ή τις παρανοήσεις που προκύπτουν γύρω από αυτό, με αποτέλεσμα το χαρακτηριστικό «άνευ προηγουμένου» έργο της, να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών από τα πλέον αναγνωρισμένα brands διεθνώς και μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο του επικοινωνιακού design.

Όλα αυτά της χάρισαν το 2011 μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο επικοινωνιακό design διεθνώς. Η Beetroot βραβεύτηκε για το «σταθερά υψηλό επίπεδο του έργου της» με το red dot communication design award ως Agency of the Year.

Στο πλαίσιο της βράβευσης, τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν την έκθεση «The Greek Monsters by Beetroot – Τα Ελληνικά Τέρατα της Beetroot», η οποία αποτελείται από εγκαταστάσεις, γλυπτά, ειδώλια, στένσιλ ζωγραφικά γκράφιτι υπό μορφή σύγχρονων ζωφόρων, αλλά και «αόρατα» τέρατα που γίνονται αντιληπτά μέσω της τεχνολογίας, όλα εμπνευσμένα από την πλούσια ελληνική μυθολογία και σχεδιασμένα σε έναν νέο-μελανόμορφο ρυθμό.

Τα εκθέματα συμπληρώνονται από υπομνήματα, στα οποία αντί να παρατίθενται πληροφορίες για την προέλευση, την ιστορία ή την κατασκευή τους, θα παρουσιάζονται πρωτότυπα ποιήματα για τη φιλοσοφία ή την πρακτική που συμβολίζουν.

Με «Τα ελληνικά τέρατα», η Beetroot επιχειρεί να αντιστρέψει με χιούμορ την κακή πολιτικό-οικονομική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα οικουμενικές φιλοσοφικές βάσεις και πρακτικές του σύγχρονου design. Χρησιμοποιώντας τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας με το διττό τους χαρακτήρα τόσο ως θύτες όσο και ως θύματα, τα «ελληνικά τέρατα» λειτουργούν ως τα πλέον σύγχρονα σύμβολα ενάντια στο ρατσισμό, την απλοποίηση και τον αποκλεισμό.

Η έκθεση μετά από τη μεγάλη επιτυχία της σε ευρωπαϊκές χώρες, ήρθε στη χώρα μας στο Μουσείο Μπενάκη και πλέον έχει «ανοίξει φτερά» για την Αμερική.

Αφού «τρόμαξαν» τον κόσμο του Μανχάταν η έκθεση «μετακομίζει» στο Σικάγο. Σε συνεργασία με το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο Σικάγου, η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 26 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2015.

*Η Beetroot με «Τα Ελληνικά Τέρατα», επιχειρεί να αντιστρέψει –με χιούμορ– την κακή πολιτικό-οικονομική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις οικουμενικές φιλοσοφικές βάσεις και πρακτικές του σύγχρονου design. Χρησιμοποιώντας τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας με το διττό τους χαρακτήρα τόσο ως θύτες όσο και ως θύματα, τα “The Greek Monsters” λειτουργούν ως τα πλέον σύγχρονα σύμβολα ενάντια στο ρατσισμό, την απλοποίηση και τον αποκλεισμό, ενώ παράλληλα επικοινωνούν τις βασικές αρχές της δημιουργικότητας.