Τα ΕΛΠΕ υπέρ της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα βάλουν τέλος στο λαθρεμπόριο καυσίμων ζήτησε ο Γ. Κωστόπουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση μετόχων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Γιάννης Κωστόπουλος τάχθηκε σήμερα, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, υπέρ της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων στα πρατήρια της χώρας, που βάσει χρονοδιαγράμματος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών θα κλείσει δια παντός την πόρτα του λαθρεμπορίου και των εικονικών εξαγωγών καυσίμων, με την προϋπόθεση ότι θα έχει διασφαλιστεί και η επικοινωνία των συστημάτων αυτών με το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Κωστόπουλος εξέφρασε την απορία γιατί αυτή δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, επισημαίνοντας πως οι φορείς της αγοράς είναι πρόθυμοι να συμβάλουν με στελέχη ή ακόμη και με χρήματα προκειμένου να υλοποιηθεί.

Ο Δ/νων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ επανέλαβε επίσης το αίτημα του κλάδου να σταματήσει η προπληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς το κράτος «ώστε να απελευθερωθούν οι τελωνειακοί για να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους και να σταματήσει το δούναι και λαβείν των τελωνειακών με τις εταιρίες».

Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες -τα ΕΛΠΕ είναι επικεφαλής της Κοινοπραξίας που κέρδισε τον διαγωνισμό για τον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο- ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι οι έρευνες αποτελούν δαπανηρή αλλά και χρονοβόρα διαδικασία, καθώς η άντληση δεν ξεκινά νωρίτερα από δέκα χρόνια από την παραχώρηση, εφόσον βέβαια βρεθεί κοίτασμα. Ωστόσο, εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για έρευνες στην ελληνική επικράτεια, ενώ για την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Αίγυπτο είπε ότι αν δεν είναι επιτυχής η επόμενη γεώτρηση στην περιοχή Ομπαγιέντ τα ΕΛΠΕ θα αποχωρήσουν.

Οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών Ιωαννίνων, Δυτικού Πατραϊκού και Κατακόλου αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε, τέλος, την ανάγκη να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στον οποίο τα ΕΛΠΕ έχουν έμμεση συμμετοχή μέσω της ΔΕΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία της Ευρώπης που θέτει εμπόδια στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου, αναφέρθηκε στη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων των ΕΛΠΕ και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους αλλά και στο ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους και της ζήτησης καυσίμων στις χώρες της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση ομολόγου

Πετρελαϊκοί κολοσσοί στο Λονδίνο για την Ελλάδα