Τα «έξυπνα» 100 εκατ. δολάρια της Nokia

Τα «έξυπνα» 100 εκατ. δολάρια της Nokia

Θα τα διαθέσει σε εταιρείες που αναπτύσσουν ψηφιακά και καινοτόμα συστήματα αυτοκίνησης.

Μετά την πώληση του τομέα κινητών τηλεφώνων στη Microsoft (και τα χρήματα που εισέπραξε), η φινλανδική εταιρεία επικεντρώνεται στον τομέα που γνωρίζει καλά: την ανάπτυξη συστημάτων διασύνδεσης «έξυπνων» συσκευών. Και σχεδιάζει να τα εφαρμόσει στο τεράστιο και σχετικά ανεξερεύνητο τοπίο των αυτοκινήτων.

Η Nokia θεωρεί πως τα αυτοκίνητα είναι η επόμενη πλατφόρμα εκρηκτικής ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα αξιοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Έτσι, μέσω του επενδυτικού της κλάδου Nokia Growth Partners, θα τοποθετήσει $100 εκατ. σε εταιρείες που ειδικεύονται στα διασυνδεδεμένα και «έξυπνα» αυτοκίνητα.

Στόχος είναι τα αυτοκίνητα να μην είναι απλώς συνδεδεμένα με το Internet, αλλά και μεταξύ τους. Η επικοινωνία τους θα σημαίνει πως θα αντιλαμβάνονται το ένα την παρουσία του άλλου με αποτέλεσμα ασφαλέστερους δρόμους, μετάδοση πληροφοριών (π.χ. για κλειστούς δρόμους, κίνηση, καιρό κ.λπ.) και άλλες εφαρμογές που θα ανακαλυφθούν στην πορεία.

Η κίνηση της Nokia έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες προσπάθειες της Google και της Apple για εφαρμογή των λειτουργικών τους συστημάτων σε αυτοκίνητα, ενώ η Intel – η γνωστή εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ- έχει και εκείνη ανακοινώσει πρόσφατα τη δημιουργία ενός fund $100 εκατ. με στόχο την ανάπτυξη διασυνδεδεμένων αυτοκινήτων.

Διαβάστε περισσότερα: 

Microsoft και Nokia πλέον είναι ένα

Τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, εύκολα χακάρονται