Tα «φιλόδοξα πρότζεκτ» του CEO της Spotify- Επενδύει πάνω από ένα δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία

Tα «φιλόδοξα πρότζεκτ» του CEO της Spotify- Επενδύει πάνω από ένα δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία
Daniel Ek, CEO of Swedish music streaming service Spotify, poses for photographers at a press conference in Tokyo on September 29, 2016. - Spotify kicked off its services in Japan on September 29. (Photo by TORU YAMANAKA / AFP) Photo: AFP
Ο διευθύνων σύμβουλος της Spotify, Daniel Ek, δεσμεύει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την προσωπική του περιουσία για moonshots. 

της Lucinda Shen

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Spotify, Daniel Ek, δεσμεύεται να επενδύσει μεγάλα ποσά σε ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες με φιλόδοξες ιδέες (moonshots).

Κατά τη διάρκεια μιας εικονικής ομιλίας την Πέμπτη που διοργανώθηκε από την εταιρεία Slush, ο Ek είπε ότι θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο από την προσωπική του περιουσία την επόμενη δεκαετία σε αυτές τις startups.

«Θα χρηματοδοτήσω αυτές τις εταιρείες, εστιάζοντας στη υψηλή τεχνολογία που απαιτείται για να επιφέρω ένα σημαντικό θετικό αντίκτυπο και θα συνεργαστώ με επιστήμονες, επιχειρηματίες, επενδυτές και κυβερνήσεις για να το κάνουν αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να επενδύσει στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη μηχανική μάθηση, τη βιοτεχνολογία, τις επιστήμες των υλικών και την ενέργεια.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η συμμετοχή του Ek στην Spotify (η οποία πιθανώς αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του) εκτιμάται σήμερα στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δέσμευση ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων όχι μόνο είναι τεράστια σε σύγκριση με τα μεσαίου μεγέθους επενδυτικά κεφάλαια στην Ευρώπη (128,4 εκατομμύρια ευρώ ή 149 εκατομμύρια δολάρια), αλλά βρίσκεται και σε αναντιστοιχία με την περιουσία του.

«Δημιουργήσαμε μερικές από τις πιο γνωστές και αγαπημένες μάρκες στον κόσμο. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, η έννοια του ευρωπαϊκού ονείρου φαίνεται ακόμα αόριστη», είπε ο Ek. «Η Ευρώπη είναι περισσότερο από έτοιμη να αποκτήσει περισσότερες μεγάλες εταιρείες – περισσότερες εταιρείες όπως η Spotify, η Klarna, η Zalando, η Adyen, για να αναφέρουμε μερικές».

Τα επιχειρηματικά κεφάλαια κοιτάνε εκ νέου την Ευρώπη. Το 2019, οι επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ευρώπη ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αμερικανική αγορά επιβραδύνθηκε ελαφρώς.

Και ακόμη και μέσα στην πανδημία, η επιχειρηματική δραστηριότητα το 2020 βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ισοφαρίσει, αν όχι να ξεπεράσει, εκείνη του 2019, σύμφωνα με το PitchBook.