Τα υπερκέρδη του βασιλιά Καρόλου από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Τα υπερκέρδη του βασιλιά Καρόλου από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Britain's King Charles III waves during a visit to St Ives Harbour in Cornwall, southwest England, on July 13, 2023. (Photo by Finnbarr Webster / POOL / AFP) Photo: AFP
Ο βασιλιάς Κάρολος κερδίζει τόσα πολλά από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που είπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει ένα κέρδος 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το «ευρύτερο δημόσιο καλό».

Το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης για τα επίσημα καθήκοντα του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασιλικής οικογένειας έχει επανυπολογιστεί για το επόμενο έτος, λόγω της απροσδόκητης αύξησης των κερδών από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Crown Estate του μονάρχη, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι θα μειώσουν στο μισό το ποσοστό των κερδών του κτήματος του στέμματος που καταβάλλεται στους βασιλείς από 25% τα τελευταία χρόνια σε 12% το επόμενο έτος.

Ο Κάρολος και η βασιλική οικογένεια λαμβάνουν ετήσια επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία βασίζεται σε ένα ποσοστό των κερδών από το κτήμα του στέμματος, μια τεράστια συλλογή οικοπέδων και ακινήτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κτήμα του στέμματος διοικείται ανεξάρτητα και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο ακριβά ακίνητα του Λονδίνου. Το κτήμα του στέμματος διαχειρίζεται επίσης τις ακτές και τον θαλάσσιο βυθό σε όλη τη χώρα και έξι νέες συμφωνίες μίσθωσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων που εξασφαλίστηκαν νωρίτερα φέτος έχουν δημιουργήσει ένα απρόσμενο κέρδος που εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο λίρες ετησίως.

Ο Κάρολος ζήτησε τα κέρδη από τις συμφωνίες για τα αιολικά πάρκα να χρησιμοποιηθούν για το «ευρύτερο δημόσιο όφελος» αντί να πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση των επίσημων καθηκόντων του.

Η μείωση του ποσοστού των κερδών που θα αποδίδονται στη μοναρχία ήρθε μετά από επανεξέταση από τους Βασιλικούς Διαχειριστές – μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Σουνάκ, ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών και ένας άλλος αξιωματούχος.

Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης για φέτος είναι 86,3 εκατομμύρια λίρες, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η μείωση του ποσοστού στο 12% σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός της μοναρχίας το επόμενο έτος θα παραμείνει ο ίδιος, διότι δεν θα λάβει επιπλέον 24 εκατομμύρια λίρες που θα είχε αν το ποσοστό παρέμενε στο 25%. Μετά από αυτό, ο προϋπολογισμός του βασιλικού οίκου θα είναι κατά 130 εκατομμύρια λίρες χαμηλότερος τόσο το 2025 όσο και το 2026 από ό,τι αν ο συντελεστής παρέμενε αμετάβλητος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος του έθνους», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Κάρολος είναι γνωστός για την υπεράσπιση της πράσινης ενέργειας, αλλά έχει επίσης μιλήσει για τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια υπήκοοί του. Η κίνηση να μειώσει το μερίδιό του από τα κέρδη της συμφωνίας για τα αιολικά πάρκα θα βοηθήσει να αποφύγει τις επικρίσεις ότι οι βασιλείς δεν έχουν επαφή με την ευρύτερη βρετανική κοινωνία.

Σύμφωνα με το σύστημα συνταγματικής μοναρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι βασιλείς και οι βασίλισσες παραδίδουν τα κέρδη από το κτήμα του στέμματος – τα οποία δεν αποτελούν ιδιωτική περιουσία του μονάρχη, αλλά κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ηγεμόνα μόνο για τη διάρκεια της βασιλείας τους – στην κυβέρνηση. Το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει ένα μέρος αυτών των κερδών με τη μορφή της κρατικής επιχορήγησης για τη στήριξη των βασιλικών καθηκόντων.

Ο Κάρολος και ο γιος του πρίγκιπας Γουίλιαμ λαμβάνουν επίσης ιδιωτικά εισοδήματα από βασιλικά κτήματα γνωστά ως τα δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο κόστισαν στους Βρετανούς οι βασιλικές τελετές ενθρόνισης από το 1821 μέχρι σήμερα