Kaloudia.com: Το «gps» των παραδοσιακών προϊόντων σε όλην την Ελλάδα

Kaloudia.com: Το «gps» των παραδοσιακών προϊόντων σε όλην την Ελλάδα

O Μάριος Κατρινάκης, εξηγεί στο Fortune πώς τα kaloudia.com μας φέρνουν κοντά στα παραδοσιακά προϊόντα ανιχνεύοντας το πού βρισκόμαστε. 

Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν σε κάθε περιοχή, νησί, χωριό, βουνό ή πόλη στην Ελλάδα που επισκέπτεστε, να υπάρχει κάποιος που να σας προτείνει τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα όλων των ειδών– από μέλι και τσικουδιά μέχρι είδη λαϊκής τέχνης και κοσμήματα. Και όμως υπάρχει μια online πλατφόρμα που κάνει ακριβώς αυτό.

Πρόκειται για τα kaloudia.com, πόνημα μιας ομάδας νέων από την Κρήτη που μέσω της ανίχνευσης τοποθεσίας, δίνουν στο χρήστη όλες τις επιλογές που έχει στους κατά τόπους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Το kaloudia.com δεν είναι ακόμα ένα e-shop με τοπικά προϊόντα αλλά ένα διαδραστικό και εύχρηστο εργαλείο που εξυπηρετεί τόσο τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, όσο και τους ταξιδιώτες, Έλληνες ή από το εξωτερικό. Άλλο ένα πλεονέκτημα των kaloudia.com είναι το «responsiveness» σε όλες τις συσκευές (smartphones, tablets και υπολογιστές) που χρησιμοποιούμε καθημερινά και η ευκολία με την οποία μπορεί να πλοηγηθεί κανείς, ανάγοντάς την σε μια πλατφόρμα γεμάτη καλούδια για όλους.

Την ιδέα έχουν αγκαλιάσει περισσότεροι από 400 παραγωγοί αλλά και το πρόγραμμα υποτροφιών Angelopoulos – Clinton Global Initiative University  Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη που έχει επικροτήσει την προσπάθεια χρηματοδοτώντας το έργο  για δύο συνεχόμενες χρονιές (2015 και 2016). Ο Μάριος Καστρινάκης, CEO – OpCo & Finance των kaloudia.com μιλά στο FortuneGreece.com για την αφορμή πίσω από την ιδέα και τα στάδια της υλοποίησής της, το πώς λειτουργεί και τi προσφέρει στους παραγωγούς και τους καταναλωτές, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η πλατφόρμα και τα προσεχώς…

Πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα για τα kaloudia.com; Yπήρξε κάποιο γεγονός που στάθηκε αφορμή ή εμπνευστήκατε από κάποιο αντίστοιχο παράδειγμα του εξωτερικού;

Μάριος Καστρινάκης: Η ιδέα των Kaloudia «γεννήθηκε» πριν από περίπου δυόμιση χρόνια και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2014.  Αφορμή στάθηκε ένα βιωματικό γεγονός το οποίο συνέβη σε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας μας, τον Σπύρο Δασκαλάκη το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπως είναι τα Kaloudia στην γενικότερη μορφή τους. Συγκεκριμένα, ένα πρωινό που ο Σπύρος βοηθούσε τους γονείς του με τις αγροτικές δουλειές στα χωράφια τους στην Μεγάλη Βρύση Ηρακλείου Κρήτης, ένα ζευγάρι Γερμανών βρέθηκε στην περιοχή και τον προσέγγισε προκειμένου να ρωτήσουν για το πού μπορούν να βρουν και να αγοράσουν καλό ντόπιο κρασί. Έτσι, ο Σπύρος σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα «ηλεκτρονικό εργαλείο» που θα προβάλει και θα προωθεί την εγχώρια παραγωγή των κατά τόπους παραδοσιακών προϊόντων της Ελλάδας σε κάθε ενδιαφερόμενο καταναλωτή και με ιδιαίτερη έμφαση στους εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την χώρα μας.

 Το αποτέλεσμα ήταν να μας βρει ο ερχόμενος χειμώνας μαζί με τον Σπύρο και τον Πέτρο Κοντογιάννη, συνιδρυτή και υπεύθυνο τεχνολογίας σήμερα στα Kaloudia, να σχεδιάζουμε και να δουλεύουμε δημιουργώντας τα Kaloudia».

Η λογική, λοιπόν, βασίζεται στη δυνατότητα που δίνετε στους κατά τόπους παραγωγούς να αναδεικνύουν και να προωθούν τα προϊόντα τους; Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία;

Να αναφέρουμε καταρχήν ότι η πλατφόρμα των Kaloudia έχει διττή χρησιμότητα, καθώς απευθύνεται ταυτοχρόνως σε δύο διαφορετικές ομάδες χρηστών, στους παραγωγούς και επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και στους καταναλωτές, δηλαδή τις δύο ομάδες της αγοράς που θέλουμε να φέρουμε πιο «κοντά». Η διαδικασία καταχώρησης ενός επαγγελματία στα Kaloudia ξεκινάει από το ειδικά διαμορφωμένο portal των Kaloudia, μέσω του οποίου ένας παραγωγός ή μια επιχείρηση μπορoύν να δημιουργήσουν έναν επαγγελματικό λογαριασμό στις υπηρεσίες μας.  Αφού ολοκληρωθεί η εγγραφή και επιβεβαιωθεί ο λογαριασμός, οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να καταχωρήσουν στα Kaloudia τα προϊόντα τους με πλήθος πληροφοριών σχετικά με αυτά, αλλά το κυριότερο, να καταγράψουν όλα τα διαφορετικά σημεία διάθεσης αυτών με τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή διαμορφώνουν μια πλήρη «ηλεκτρονική βιτρίνα». Από αυτή την στιγμή, το μόνο που χρειάζεται είναι να κρατούν ενημερωμένες όλες αυτές τις πληροφορίες και εντός λίγων ωρών τα «καλούδια» τους θα είναι online!

Από ότι φαίνεται,  ο κάθε λογαριασμός διαχειρίζεται από τον ίδιο τον παραγωγό και όχι από εσάς, δηλαδή εσείς ελέγχετε μόνο την ορθότητα των στοιχείων. O τρόπος αυτός,  δεν ενέχει ένα ρίσκο από πλευράς design και User Interface μέχρι και ζήτημα πρακτικά στο τι ανεβάζει ο καθένας, πως το κοστολογεί κλπ.

Είναι γεγονός ότι κάθε λογαριασμός διαχειρίζεται από τον εκάστοτε παραγωγό ή επιχείρηση που τον δημιουργεί. Παρόλα αυτά, έχουμε φροντίσει, έτσι ώστε όλα τα στοιχεία που «ανεβαίνουν» στο σύστημά μας να είναι σωστά και όσο κατά το δυνατόν πληρέστερα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχουμε στους χρήστες μας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία εγγραφής ενός νέου παραγωγού στα Kaloudia γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο και αφού ελεγχθεί η ορθότητα των στοιχείων που έχει δηλώσει, τότε και μόνο τότε δημοσιεύεται το προφίλ του. Επιπλέον, όταν καταχωρείται ένα νέο προϊόν στο σύστημά μας ή γίνεται επεξεργασία κάποιου υπάρχοντος προϊόντος, πρώτα ελέγχονται από τους διαχειριστές του συστήματος οι πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί και σε περίπτωση που εντοπιστούν παραλήψεις, επικοινωνούμε με τον ιδιοκτήτη του λογαριασμού προκειμένου να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές, πριν δημοσιευτεί το προϊόν.

Έχετε δώσει μεγάλη βαρύτητα στο «responsiveness» για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί ο σύγχρονος καταναλωτής και στο θέμα της αξιολόγησης. Πως προέκυψαν αυτές οι προτεραιότητες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού τα Kaloudia αναφέρονται και σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι ανθρώπων. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Επομένως όταν σχεδιάζεται μια ηλεκτρονική υπηρεσία, όπως είναι και τα Kaloudia, στο κέντρο του σχεδιασμού πρέπει να είναι πρώτα από όλα η ευχρηστία προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά τόσο από τον experienced με την τεχνολογία χρήστη, όσο και από τον βασικό χρήστη, αλλά και η προσβασιμότητα από κάθε είδους συσκευή. Άλλωστε, σχεδόν το 70% των Ελλήνων έχει κάποιο smartphone ή tablet, οπότε επιβάλλεται να είναι προσβάσιμες οι υπηρεσίες μας από παντού, είτε μιλάμε για υπολογιστή είτε για έξυπνες φορητές συσκευές. Επιπλέον, όταν ένας καταναλωτής ψάχνει να αγοράσει κάτι, είτε πρόκειται για αγορά μέσω διαδικτύου, είτε για αγορά από κάποιο φυσικό κατάστημα, ύστερα από την τιμή το πρώτο πράγμα που προσπαθεί να βρει είναι η γνώμη άλλων καταναλωτών σχετικά με το προϊόν που τον ενδιαφέρει. Οπότε, εξίσου σημαντικό για εμάς ήταν να δώσουμε ένα πλήρες σύστημα αξιολόγησης στους χρήστες/καταναλωτές μας, σχετικά με τα προϊόντα που φιλοξενούνται στα Kaloudia.

Ωστόσο, δεν δίνεται η δυνατότητα να παραγγείλει κάποιος τα προϊόντα που βρίσκει στη σελίδα σας. Σκέφτεστε να περάσετε σταδιακά και στη δημιουργία e-shop;

M.K.: Τα Kaloudia από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν είχαν ως στόχο να φέρουν σε απευθείας επαφή τον παραγωγό με τον τελικό καταναλωτή. Δεν ήταν στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα ακόμη eshop, όπως τα δεκάδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε και εντός των πρώτων μηνών του 2017 θα είναι διαθέσιμο για τους παραγωγούς μας, το σύστημα Kaloudia Stores. Πρακτικά, μέσα από το Kaloudia Stores κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός, με βάση τις πληροφορίες που έχει ήδη καταχωρήσει στην πλατφόρμα μας, θα μπορεί να δημιουργήσει μέσα από δύο-τρία απλά βήματα, το δικό του πλήρες eshop, το οποίο θα λειτουργεί και θα φιλοξενείται «κάτω» από το σύστημα και το domain των Kaloudia. Με αυτό τον τρόπο, κάθε καταναλωτής θα μπορεί πλέον να εκτελεί και ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσα από τα eshop, οι οποίες όμως θα καταχωρούνται και θα διεκπεραιώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό του εκάστοτε προϊόντος απευθείας.

Με πόσους παραγωγούς συνεργάζεστε σήμερα και πώς αποφασίσατε να συμπεριλάβετε εκτός από προϊόντα διατροφής και άλλα παράγωγα λαϊκής τέχνης, (ρούχα, κοσμήματα;)

Αν και η ολοκληρωμένη έκδοση των Kaloudia είναι διαθέσιμη επίσημα στην αγορά εδώ και ένα εξάμηνο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αριθμούμε ήδη περισσότερους από 400 εγγεγραμμένους παραγωγούς και επιχειρήσεις παραδοσιακών προϊόντων σε όλη την επικράτεια. Αλλά το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι στα Kaloudia κάθε καταναλωτής, εκτός από παραδοσιακά προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων, μπορεί να βρει και είδη λαϊκής τέχνης, όπως κεντήματα, υφαντά, χειροποίητα μουσικά όργανα, ξυλόγλυπτες κατασκευές, χειροτεχνίες και δεκάδες άλλα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με έντονο το πολιτιστικό στοιχείο και κάθε περιοχή της έχει να επιδείξει τα δικά της μοναδικά είδη λαϊκής τέχνης που πολλές φορές είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.

Πρακτικά, τι κερδίζει ο καταναλωτής και τι εσείς;

Ελάτε στην θέση του καταναλωτή και σκεφτείτε πόσα προϊόντα μπορεί να ανακαλύψει κάποιος με μια μικρή βόλτα στους δρόμους της πόλης ή στα σοκάκια του χωριού που βρίσκεται ή που ταξιδεύει. Πιστέψτε με, εκατοντάδες. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι «καλά κρυμμένα» και το κυριότερο είναι γνωστά μόνο στους ντόπιους κατοίκους. Όμως, μέσα από τα Kaloudia πλέον έχουν όλοι άμεση πρόσβαση στον μεγαλύτερο και πληρέστερο «ηλεκτρονικό χάρτη» που αντικατοπτρίζει την παράδοση της Ελλάδας από πλευράς παραδοσιακών προϊόντων.  Τέλος, τα Kaloudia κερδίζουν κυρίως από την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουν στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες που καταχωρούνται, αλλά και από τους διαφημιζόμενους στις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές τους.

Έχετε λάβει μέχρι ώρας κάποια χρηματοδότηση και σε ποιόν τομέα διακριθήκατε από το Clinton Foundation;

Τα Kaloudia έχουν χρηματοδοτηθεί για δύο συνεχόμενες χρονιές (2015 και 2016) με το ποσό των 10.000 ευρώ ανά υποτροφία, στο πλαίσιο του προγράμματος του Angelopoulos – Clinton Global Initiative University της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Οι διακρίσεις αποτέλεσαν καταλυτικούς παράγοντες για την,  έως τώρα, εξέλιξη του εγχειρήματος μας.  Επιπλέον, την πρώτη χρονιά μέλη της ομάδας των Kaloudia, ύστερα από την πρόκρισή της πρότασης στο πρόγραμμα των υποτροφιών, έγιναν αποδεχτά για να συμμετάσχουν στο συνέδριο Clinton Global Initiative University του Clinton Foundation τον Μάρτιο του 2015 στο University of Miami της Φλώριδας των ΗΠΑ, με πλήρη κάλυψη των εξόδων τους, όπου και έλαβαν σημαντική συμβουλευτική υποστήριξη για την εξέλιξη και υλοποίηση της νεοσύστατης τότε πρότασης των Kaloudia.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την πλατφόρμα;

Η ομάδα μας έχει άμεσα πλάνα τα οποία στοχεύουν κυρίως στην επέκταση της βάσης των εγγεγραμμένων παραγωγών και επιχειρήσεων παραδοσιακών προϊόντων αλλά και στην αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών μας από πλευράς καταναλωτών. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, στα επόμενα βήματά μας εντός τους έτους είναι η ολοκλήρωση του συστήματος Kaloudia Stores που θα προσθέσει νέες δυνατότητες στα Kaloudia και θα αφορούν την απευθείας ηλεκτρονική πώληση προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν σταματάμε εδώ!Έχουμε ήδη σκεφτεί και δουλεύουμε πάνω σε ιδέες σχετικά με την επέκταση των Kaloudia εντός και εκτός Ελλάδας, οπότε παράλληλα αναζητούμε κατάλληλη χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τις ιδέες και τα σχέδιά μας.