Μπορεί τα κέρδη της Saudi Aramco να έκαναν «βουτιά» 12% αλλά βγάζει ακόμη όσα καμία άλλη εταιρεία στον κόσμο

Μπορεί τα κέρδη της Saudi Aramco να έκαναν «βουτιά» 12% αλλά βγάζει ακόμη όσα καμία άλλη εταιρεία στον κόσμο
Η κρατική επιχείρηση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας παραμένει η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο.

Η Saudi Aramco ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 12% το πρώτο μισό του τρέχοντος οικονομικού έτους, στα 46,9 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως. Η σπάνια αυτή αποκάλυψη εκ μέρους της εταιρείας συμπίπτει χρονικά με μια κορύφωση του ενδιαφέροντος για μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Και βέβαια, επιβεβαιώνει τη θέση της Saudi Aramco ως η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο. Η Apple, συγκριτικά, είχε κέρδη 31,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους της.

Η σαουδαραβική εταιρεία ανέφερε ότι παρήγαγε 10 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, κατά μέσο όρο, καλύπτοντας «σχεδόν κατά 100% τις απαιτήσεις των πελατών μας για πετρελαϊκά προϊόντα». Τα χαμηλότερα κέρδη τα απέδωσε στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Τώρα τελευταία, η Aramco έχει αρχίσει να γίνεται πιο ανοιχτή ως προς τα οικονομικά της στοιχεία, καθώς οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι σκέφτονται κατά πόσο θα ήταν ορθή κίνηση να εισάγουν την εταιρεία στο χρηματιστήριο. Με τα επιπλέον χρήματα, ίσως θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν άλλα έργα ώστε η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας να μην εξαρτάται τόσο από το πετρέλαιο.

Η αρχική δημόσια προσφορά που σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί το 2018 δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η έλλειψη διαφάνειας ως προς το μέγεθος των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας είχε προκαλέσει σκεπτικισμό αναφορικά με την πραγματική αξία της Aramco. Όμως, τα τρέχοντα σχέδια για μια είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο ακόμα και μέσα στον επόμενο χρόνο επιταχύνονται πλέον, ύστερα από τη θετική αντίδραση των επενδυτών σε μια πώληση ομολόγων τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Khalid Al-Dabbagh, ανέφερε ότι η εταιρεία είναι «έτοιμη για την αρχική δημόσια προσφορά». Ο πετρελαϊκός κολοσσός κατέγραψε κέρδη 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018, με συνολικά έσοδα 356 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας έχουν υπολογιστεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στα 268,5 δισεκατομμύρια βαρέλια.