Τα κρυπτονομίσματα άγγιξαν για πρώτη φορά συνολική αξία 3 τρισ. δολαρίων

Τα κρυπτονομίσματα άγγιξαν για πρώτη φορά συνολική αξία 3 τρισ. δολαρίων
Ether and Bitcoin replica cryptocurrency coins are seen in this photo illustration on November 8, 2017. (Photo by Jaap Arriens/Sipa USA) (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

της Yvonne Lau

Την Τρίτη, η αγορά κρυπτονομισμάτων εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, φτάνοντας σε αξία τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα του κόσμου σημείωσαν ρεκόρ.

Το Bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 6% από τις 7 Νοεμβρίου για να φτάσει τα 67.591,86 δολάρια, ενώ το Ether, το νόμισμα που υποστηρίζει το blockchain Ethereum, κέρδισε 3,5% φτάνοντας τα 4.789,45 δολάρια την Τρίτη στις 11:32 π.μ. ώρα Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία από το Coinmarketcap.com.

Η παγκόσμια αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει πενταπλασιαστεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ανερχόταν στα 578 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα δέκα κορυφαία ψηφιακά νομίσματα σημείωσαν άνοδο την τελευταία εβδομάδα, με τον ανταγωνιστή του Ether, Solana, να έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 21% και το Dogecoin, το αγαπημένο του Elon Musk, σχεδόν 5%.

Από τον Οκτώβριο, το Bitcoin και το Ether έχουν εκτιναχθεί σχεδόν κατά 31% το καθένα καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούνται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού. Ο ντόρος σχετικά με τα μη ανταλλάξιμα νομίσματα (NFT), τα νέα πρότζεκτ blockchain και τα ανερχόμενα κρυπτονομίσματα, όπως το Solana και το Shiba Inu, τροφοδοτούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο γίγαντας πληρωμών Mastercard ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία του με τρεις εταιρείες κρυπτονομισμάτων με έδρα την Ασία για την κυκλοφορία πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών με κρυπτονομίσματα που θα επιτρέπουν στους χρήστες να μετατρέπουν τα ψηφιακά τους στοιχεία σε νόμισμα fiat.

Η Siam Commercial Bank της Ταϊλάνδης, στην οποία ο βασιλιάς της χώρας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, αγόρασε την περασμένη εβδομάδα μερίδιο 51% στον εγχώριο διαχειριστή κρυπτονομισμάτων Bitkub. Η πλατφόρμα κρυπτογράφησης «γίνεται πλέον απαραίτητο μέρος της υποδομής κρίσιμης σημασίας για τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ταϊλάνδης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bitkub, Jirayut Srupsrisopa.

Την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, η CBA, έγινε ο πρώτος δανειστής της χώρας που επέτρεψε στους πελάτες της να αγοράζουν, να πουλούν και να διατηρούν κρυπτονομίσματα μέσω της εφαρμογής της. Η JPMorgan Chase άρχισε πρόσφατα να προσφέρει στους πελάτες της διαχείρισης περιουσίας πρόσβαση σε κεφάλαια κρυπτονομισμάτων, παρά τη δημόσια θέση του CEO, Jamie Dimon για το Bitcoin ως «άχρηστο».

Και τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του πρώτου αμοιβαίου κεφαλαίου ETF που βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin  — με άλλα τρία Bitcoin ETF να ακολουθούν. Η έγκριση ενός Bitcoin ETF, το οποίο θα επιτρέψει σημαντικές εισροές επενδύσεων από θεσμικούς επενδυτές, ήταν ένα ορόσημο για τη νομιμοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Πού θα φτάσουν Bitcoin και Ether; Οι προσδοκίες για άνοδο και οι φόβοι για ισχυρό sell off τον Δεκέμβριο

Πηγή: fortune.com