Γιατί τα cryptos «ποντάρουν» στα… υψηλά επιτόκια για ανάκαμψη – CZ: Δεν είμαστε FTX 

Γιατί τα cryptos «ποντάρουν» στα… υψηλά επιτόκια για ανάκαμψη – CZ: Δεν είμαστε FTX 
Photo: pixabay.com
Παράδοξο: H πλέον επιθετική νομισματική σύσφιξη των τελευταίων 40 χρόνων ευνοεί τα κρυπτονομίσματα  

H πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη των τελευταίων 40 χρόνων εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)  παρ’ ολίγον να σκοτώσει το Bitcoin, ένα τεχνολογικό προϊόν που μοιραία επηρεάζεται από τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα σχέση μεταξύ… των Αμερικανών policy makers και των ψηφιακών assets.

Τάδε έφη ο  συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BitMEX, Arthur Hayes, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Εβδομάδα Blockchain της Κορέας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το λογικό θα ήταν λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής οι ΗΠΑ να οδηγηθούν σε ύφεση, γεγονός που θα επηρέαζε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, και δη όσα συνδέονται με την τεχνολογία, π.χ. το Bitcoin και μετοχές εταιρειών όπως η Nvidia.

Όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν συνεχώς επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους, η αξία του bitcoin έχει διπλασιαστεί (περίπου 26.000 δολ.) μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX ενώ οι μετοχές της Nvidia έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

«Είναι διαφορετικό από αυτό που συνέβη πριν. Το τυπικό παιχνίδι καταρρέει» δήλωσε ο ιδρυτής της BitMEX και νυν Chief Investment Officer στη Maelstrom.

Σύμφωνα με τον Hayes, οι κινήσεις της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είχαν συνέπειες στην ευρύτερη οικονομία.

Η αύξηση στις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ενισχύει τους φόρους επί των κεφαλαιουχικών κερδών και ακολούθως τα κρατικά έσοδα, αλλά όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια μπορεί να υπάρξει στασιμότητα, μειώνοντας τα φορολογικά έσοδα, είπε ο Hayes.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τις αντικυκλικές πολιτικές, αυξάνει τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα την έκδοση περισσότερων ομολόγων εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι προκύπτουσες πληρωμές τόκων προς τους πλούσιους τονώνουν τις δαπάνες και την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ δημιουργώντας ένα παράδοξο, σύμφωνα με το οποίο οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τροφοδοτούν ακούσια την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο Hayes.

«Είτε η Fed κάνει αύξηση είτε μείωση, είμαστε σε καλή θέση ως βιομηχανία κρυπτονομισμάτων», πρόσθεσε ο Hayes.

Zhao: Δεν είμαστε FTX…

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της Binance.  

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση “Ask Me Anything” μέσω X, ο Zhao ξεκίνησε μιλώντας για τη Binance και το πόσο σταθερή είναι. Τόνισε δε τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της εταιρείας τους και της χρεοκοπημένης FTX. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, «έχουμε αποδείξει πολλές, πολλές φορές ότι δεν είμαστε σαν την FTX». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Binance έχει απλή κεφαλαιακή δομή που είναι απαλλαγμένη από χρέη και δεν υπάρχει «συνδυασμός κεφαλαίων χρηστών».

Το όλο FUD επέτρεψε στην Binance να αποδείξει ποια είναι, είπε ο Zhao και συμπλήρωσε πως η προσπάθεια για compliance, δηλαδή εναρμόνιση με το ρυθμιστικό πλαίσιο των Αρχών, δεν ήταν εύκολη. Σημειώνεται πως η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Binance εν μέσω ρυθμιστικού ελέγχου, ο Zhao συμμερίστηκε ότι είναι ο ηγέτης της αγοράς με «πολύ μεγάλο περιθώριο» και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Οι αγορές κάνουν κύκλους και η κρυπτογράφηση βρίσκεται υπό μεγάλη πτωτική πίεση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Zhao. «Ο κλάδος βρίσκεται σε έναν κύκλο αρκούδας» είπε.

Ο Zhao μοιράστηκε ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να επενδύετε, αλλά ιδανικά, δεν θα ήταν καλό να περιμένετε μέχρι να ξεκινήσει η bull market, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ήδη υψηλές.

Τα Crypto δεν φεύγουν, το Bitcoin δεν φεύγει, τα ισχυρά project δεν εξαφανίζονται, κατέληξε ο Zhao.