Τα Lidl ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν

Τα Lidl ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν

Γιατί η εταιρεία, που κάνει τζίρο 1,5 δισ. ευρώ στη χώρα μας, επενδύει επιπλέον 130 εκατ. ευρώ.

Πέντε αποθηκευτικά κέντρα απαριθμεί πλέον η Lidl Hellas μετά και τα εγκαίνια του νέου αποθηκευτικού κέντρου της εταιρείας στα Καλύβια Αττικής, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. «Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Εμπιστευόμαστε τη χώρα και τον λαό της και οι επενδύσεις μας αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη μας», τόνισε ο πρόεδρος της Lidl Ελλάς Γκέοργκ Κροέλ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία ενισχύει και προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε 26 χώρες στο εξωτερικό και στηρίζει τις εξαγωγικές δυνατότητες των Ελλήνων παραγωγών. Προϊόντα όπως η φέτα, τα κρασιά και το παστέλι έχουν διευρύνει το δίκτυο διανομής τους και πωλούνται αυτομάτως στα ράφια και των καταστημάτων του εξωτερικού.

Όσο για την 17χρονη πορεία της Lidl Hellas, η εταιρεία έχει επενδύσει συνολικά περισσότερο από 1,2 δισ. Ευρώ, με το ποσό για φέτος να ανέρχεται άνω των 130 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 100 εκατ. θα διατεθούν για τα δύο logistic centers και περί τα 30 εκατ. ευρώ για επέκταση καταστημάτων και άνοιγμα νέων. Το 2013 η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο ύψους 1,5 δισ. Ευρώ, το μερίδιο αγοράς της ξεπερνάει το 10% και απασχολεί συνολικά 4.000 εργαζόμενους σε 222 καταστήματα.

Διαβάστε ακόμη: Επενδύσεις 130 εκατ. ευρώ από την Lidl Ελλάς το 2014

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος και εγκαινίασε το logistic center της Lidl Hellas, κάνοντας λόγο για μια επένδυση που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Τόνισε δε πως η επένδυση στηρίζει την απασχόληση και τις εξαγωγές, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το σημαντικότερο κέντρο logistics στη Ν.Α. Ευρώπη και αποτελεί αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ακόμα ότι το νέο κέντρο διανομής της εταιρείας στα Καλύβια Αττικής, αποτελεί μαζί με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης μια επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα θα προωθηθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα ενισχύει τον κλάδο των logistics, ο οποίος αποτελεί έναν από τους οχτώ τομείς που έχουν τεθεί ως προτεραιότητα για το νέο ΕΣΠΑ. «Επενδύσεις σαν τη σημερινή με μία σειρά από άλλες εξελίξεις στην πραγματική οικονομία της χώρας επιβεβαιώνουν ότι το 2014 θα είναι πρώτη χρονιά ανάπτυξης μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια κρίσης. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα προσφέρει φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην προοπτική της».

Διαβάστε επίσης: Giga Bazzar σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη από την Lidl

Από τις νέες εγκαταστάσεις του κέντρου αποθήκευσης και διανομής θα εφοδιάζονται περισσότερα από 60 καταστήματα στην Αττική και σε νησιά του Αιγαίου. Το κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως τις εργασίες του την 1η Μαρτίου με την πρώτη παράδοση να εκτελείται στις 4 του ίδιου μήνα. Χωρίζεται σε τέσσερα επιμέρους τμήματα: επιστροφές-ανακύκλωση, παραλαβές, αποστολών, ταξινόμησης. Η ανακύκλωση αφορά σε χαρτί, νάιλον, ξύλο, λαμπτήρες, ηλεκτρικές συσκευές και σκουπίδια. Ο κύκλος διατήρησης των προϊόντων θα διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 4 εβδομάδες maximum αναλόγως του είδους, ενώ ο χρόνος εκτέλεσης των παραγγελιών θα γίνεται για την περιοχή της Αθήνας μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Σειρά έχει η επένδυση στη Θεσσαλονίκη – που αποτελεί και τη βάση της Lidl Hellas- η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο. Πρόκειται για μια επιφάνεια 60.000 τ.μ., το κόστος της οποίας ξεπερνά τα 50 εκατ. Ευρώ, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αποθηκευτική εγκατάσταση της Lidl σε όλη την Ευρώπη.