Τα lockdown στην Κίνα θα κοστίσουν δισεκατομμύρια στο Big Tech

Τα lockdown στην Κίνα θα κοστίσουν δισεκατομμύρια στο Big Tech
(FILES) In this file photo taken on March 28, 2022, a transit officer wearing protective gear controls access to a tunnel in the direction of the Pudong district in Shanghai under lockdown as a measure against the Covid-19 coronavirus. - Protests bubbling in big cities, dismal economic indicators and rampant discontent online -- China's zero-Covid policy is morphing from a propaganda victory to a political liability for President Xi Jinping. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) / To go with AFP story Health-virus-China-politics,FOCUS by Patrick Baert with Jing Xuan Teng in Singapore Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Ο γίγαντας δεδομένων και δικτύων Cisco ανέφερε κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας συνάντησης για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ότι το επιθετικό lockdown της Κίνας προκάλεσε ελλείψεις εφοδιασμού που κόστισαν στην εταιρεία περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί περίπου στο 2,5% των εσόδων της. Οι αξιωματούχοι της Cisco μείωσαν επίσης την πρόβλεψή τους για το τρέχον τρίμηνο και ολόκληρο το οικονομικό έτος, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις κινεζικές εισαγωγές, οδηγώντας τις μετοχές σε πτώση 15% στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση της Πέμπτης.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα τέλη Μαρτίου, λίγες μέρες αφότου η κινεζική κυβέρνηση «ακινητοποίησε» την πόλη της Σαγκάης, όπου ζουν 26 εκατομμύρια άνθρωποι και το πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου. Η Cisco, ωστόσο, ολοκλήρωσε το δημοσιονομικό τρίτο τρίμηνο τον Απρίλιο με έναν ολόκληρο μήνα επιπλέον προβλημάτων λόγω του lockdown της Σαγκάης. (Ένας μικρότερος αλλά με επιρροή κόμβος παραγωγής τεχνολογίας, η Σένζεν, μπήκε σε lockdown για μερικές ημέρες στα μέσα Μαρτίου, με πολύ μικρότερο αντίκτυπο στη βιομηχανία.)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Chuck Robbins, δήλωσε ότι η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας παγκοσμίως παραμένει ισχυρή, παρότι ο εγχώριος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τις αμερικανικές αγορές. Ωστόσο, η αδυναμία εισαγωγής εξαρτημάτων από την Κίνα θα προκαλέσει ζημιά για μήνες, ανεξάρτητα από το αν η Σαγκάη θα ξανανοίξει πλήρως όπως είχε προγραμματιστεί τον Ιούνιο, είπε ο Robbins. Η Cisco προβλέπει τώρα αύξηση εσόδων από έτος σε έτος για το οικονομικό έτος 2022 κατά 2% έως 3%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο για 5,5% έως 6,5%.

Οι προοπτικές του Robbins προμηνύουν άσχημα νέα για ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τεχνολογίας, των αυτοκινητοβιομηχανιών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των κατασκευαστών ηλεκτρονικών ειδών. Μια ανάλυση του Bloomberg των απομαγνητοφωνήσεων των συζητήσεων κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από το πρώτο τρίμηνο εντόπισε περισσότερες από 180 εταιρείες που συζητούσαν την Κίνα και τα lockdown της.

Η Apple είχε ήδη προβλέψει στα τέλη Απριλίου ότι τα κινεζικά lockdown θα μπορούσαν να της κοστίσουν 4 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον τρίμηνο (η εταιρεία σημείωσε έσοδα 97,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του 2022). Μια ανάλυση του Nikkei Asia διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί από τους 200 κορυφαίους προμηθευτές της Apple λειτουργούν στη Σαγκάη – αν και ορισμένα εργοστάσια εκεί παρέμειναν ανοιχτά, με τους υπαλλήλους να μένουν προσωρινά στις εγκαταστάσεις.

Η Microsoft είπε στα τέλη Απριλίου ότι οι παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας έως τον Μάιο θα έβλαπταν την κατασκευή εξοπλισμού, τους υπολογιστές Surface και τις κονσόλες Xbox.

Το lockdown στη Σαγκάη ανανέωσε τις συζητήσεις για μετατόπιση της παραγωγής και των προμηθειών από τη χώρα, με τα «γεράκια» κατά της Κίνας να επισημαίνουν ήδη αρκετές από τις προσπάθειες για να επαναφέρουν την παραγωγή σε πιο φιλικό έδαφος. Η Intel σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Οχάιο και τη Γερμανία. Η Tesla άνοιξε φέτος κόμβους παραγωγής στο Τέξας και στην περιοχή του Βερολίνου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε το CNBC αυτήν την εβδομάδα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, με τις επενδύσεις των ΗΠΑ να αυξάνονται περίπου κατά 50%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.