Τα… λογοτεχνικά t-shirts

Τα… λογοτεχνικά t-shirts

Πώς η εταιρεία Out of Print «παντρεύει» την μόδα με τη λογοτεχνία και την φιλανθρωπία.

Τι μπορεί να προκύψει εάν συνδυάσει κανείς το πάθος για τη λογοτεχνία, την έφεση στη φιλανθρωπία και μία επιχειρηματική ιδέα; Στην περίπτωση των Τοντ Λόουτον και Τζεφ Λεμπλάνκ -δύο παλιών συμμαθητών από το Πόρτλανταν και σήμερα συνεταίρων στο Μπρούκλιν- η απάντηση είναι απλή: στην “Out of Print”.

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, η εταιρεία τους φτιάχνει ασταμάτητα t-shirts και διάφορα αξεσουάρ, έχοντας τυπωμένα πάνω τους εξώφυλλα λογοτεχνικών βιβλίων. Η ιδέα τους “έπιασε” γρήγορα στη αγορά.

Τα προϊόντα της Out of Print -που φτιάχνονται στις ΗΠΑ και στην Κεντρική Αμερική- πωλούνται σήμερα σε 700 καταστήματα σε 80 χώρες, ενώ άρχισε πρόσφατα συνεργασία με τα παραρτήματα της Virgin Megastore στη Μέση Ανατολή.

Όμως ζητούμενο για το επιχειρηματικό δίδυμο του Τζεφ και του Τοντ -που στο παρελθόν έχουν δουλέψει αντίστοιχα ο μεν σύμβουλος στην McKinsey, στη Silicon Valley, στην GE Capital και στην επενδυτική εταιρία Greenlight Capital, ο δε brand manager στη Nike- δεν είναι απλά το κέδρος.

Έχουν δώσει στην επιχείρηση τους και φιλανθρωπική διάσταση, δωρίζοντας για κάθε προϊόν που πωλούν κι από ένα λογοτεχνικό βιβλίο στην οργάνωση Books for Africa. Μέχρι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύρια βιβλία έχουν καταλήξει με αυτόν τον τρόπο σε 22 διαφορετικές χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

“Το πάθος για τα βιβλία είναι τεράστιο”, λέει με ενθουσιασμό ο Τοντ στο αμερικανικό Fortune. “Και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κάτι που να δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να το εκφράσει. Δες για παράδειγμα τους θαυμαστές ενός συγκροτήματος: μπορούν να πάνε σε μία συναυλία και να γυρίσουν σπίτι με ένα αναμνηστικό μπλουζάκι. Σκεφτήκαμε ότι το ίδιο θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και οι λάτρεις των βιβλίων”.

Πράγματι, διασημότητες όπως η Έμμα Γουότσον και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ έχουν στηρίξει εμπράκτως την Out of Print, φορώντας προϊόντα της σε δημόσιες εμφανίσεις κι ενισχύοντας έτσι το φιλανθρωπικό της έργο. Μέχρι και το πρώην αφεντικό του Τζεφ στην Greenlight Capital και “μάγος” των οικονομικών, Ντέιβιντ Άινχορν, δηλώνει φανατικός των t-shirt της εταιρίας.

Ολοένα και περισσότερα βιβλιοπωλεία εν των μεταξύ “αγκαλιάζουν” την Out of Print, που μέσω της σελίδας της στο Facebook καλεί τώρα τους “φίλους” της σε προτάσεις για ιδέες σε νέα προϊόντα. Όχι μόνον σε t-shirts, αλλά σε ό,τι τους έρχεται στο νου και θα ήθελαν να αγοράσουν με το εξώφυλλο του αγαπημένου τους βιβλίου.

Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να περάσει και στις online πωλήσεις. “Στην ουσία της, η επιχείρησή μας στοχεύει στην ενεργοποίηση διαλόγου γύρω από τα βιβλία. Υπάρχουν λοιπόν κι άλλοι τρόποι για να το κάνουμε, εκτός των προϊόντων”, λέει ο Τζεφ Λεμπλάνκ. “Ευελπιστούμε να το πετύχουμε με μία πιο ψηφιακή μορφή, από το νέο έτος”.