Τα Mastiha-Shop «ενηλικιώνονται» και επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους με νέα επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ

Τα Mastiha-Shop «ενηλικιώνονται» και επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους με νέα επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Μανδάλας μιλά για τα επόμενα βήματα της σταθερά κερδοφόρου εταιρείας και την ίδρυση κέντρου μαστίχας.

Τα 15 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά γιόρτασαν τα MASTIHA shop, ανακοινώνοντας παράλληλα επενδυτικό πρόγραμμα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η εταιρεία πέρασε την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Παραμείναμε ζωντανοί μέσα στην κρίση και θα έλεγα ότι αυτή η κατάσταση μας βοήθησε να κάνουμε πιο σωστές κινήσεις και να κοιτάμε μακρυά. Τα τελευταία χρόνια καταγράφουμε σταθερή ανάπτυξη σε επίπεδο κερδοφορίας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος των Mastiha Shop, Γιάννης Μανδάλας.

Αναφερόμενος στον νέο κύκλο επενδύσεων 2,5 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα την επόμενη τριετία, εξήγησε πως θα αφορά στην ίδρυση κέντρου μαστίχας που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» γνώσης μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας που γίνεται στα πανεπιστήμια και της βιομηχανίας. Μέσω του δικού τους πλέον εργαστηρίου θα μπορούν να κρατούν  ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας για ιδιωτική χρήση, το οποίο θα αξιοποιείται για την παραγωγή νέων προϊόντων, πράγμα που μέχρι στιγμής γινόταν απο την Mediterra.

«Η χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας θα είναι περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ, το υπόλοιπο ποσό θα προοριστεί για την επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων. Στόχος μας είναι στο άμεσο μέλλον να κάνουμε τη μαστίχα υδατοδιαλυτή».

Μια ακόμα θετική εξέλιξη για το ΠΟΠ προϊόν απο τη Χίο συνιστά η υπογραφή συμφωνίας διανομής πραφαρμακευτικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία με την  τέταρτη μεγαλυτερη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου. Η έναρξη της διανομής των προϊόντων αναμένεται να γίνει τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο. Στα σκαριά, όμως, βρίσκονται άλλες τρεις συμφωνίες σε αγορές της δυτικής Ευρώπης και του αραβικού κόλπου.

«Τον Νοέμβρη ξεκίνησε στη Ντόχα το έκτο κατάστημα μας στην περιοχή. Παρά το εμπάργκο είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτό το κατάστημα θα βρει το ρυθμό του».

Στο σύνολό της η εταιρεία διαθέτει 14 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και ΗΑΕ. Όπως επεσήμανε ο κ. Μανδάλας ο Καναδάς και η Νότια Κορέα ειναι ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές με ισχυρές πωλήσεις, στις οποίες εξάγεται επεξεργασμένη σκόνη μαστίχας με έκδοχα. Στην επόμενη φάση το business plan περιλαμβάνει την τοποθέτηση στο ράφι δικών τους επωνύμων προϊόντων.

«Έχει αλλάξει η ποιότητα των συνομιλητών στο εξωτερικό και πλέον μας αντιμετωπίζουν σοβαρά. Από την πλευρά μας δεν συμμετέχουμε πλέον σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών γενικού ενδιαφέροντος αλλα στοχευμένα».

Σε επίπεδο παραγωγής, ετησίως από το νησί της Χίου βγαίνουν 160 τόνοι μαστίχας, εκ των οποίων οι 100 διοχετεύονται στο εξωτερικό. «Πλέον η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και σταδιακά πετυχαίνουμε μεγαλύτερα νούμερα παραγωγής. Σκεφτείτε ότι το 2000 η παραγωγή ήταν 90 τόνοι και τους έχουμε σχεδόν διπλασιάσει».

Σήμερα στον συνεταιρισμό μαστιχοπαραγωγών που κατέχει το 53% του μετοχικού κεφαλαίου υπάρχουν εν ενέργεια 2.000 παραγωγοί που καλλιεργούν 900.000 δέντρα σε 45.000 στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε δέντρο μπορεί να παράξει από 125 έως 180 γραμμάρια.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον ρόλο που έχει παίξει η μαστίχα στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και κατ’ επέκταση του γαστρονομικού πολιτισμού της Χίου, ο κ Μανδάλας τόνισε πως η γεωγραφική απόσταση, τα ακριβά εισιτήρια, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά, η μη ύπαρξη βολικών δρομολογίων και η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών δεν βοηθούν την κατάσταση. «Οι επιχειρηματίες ψάχνονται για τον τουρισμό, αλλά είναι δύσκολο εγχείρημα με αυτές τις προϋποθέσεις. Όσο για το μουσείο μαστίχας, φέτος το επισκέφτηκαν 55.000 επισκέπτες. Πρόκειται για ένα τουριστικό στολίδι και μια πολυ μεγάλη υποδομή, όχι μόνο για τη μαστίχα, αλλά και για ολόκληρη τη Χίο».

Κατέληξε δε ότι η μαστίχα ναι μεν αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας, όμως σταδιακά θα βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα της να δεσμεύεται για φαρμακευτικές χρήσεις.

Δείτε ακόμη: Ο παγκόσμιος «πρέσβης» της μαστίχας αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας