Τα νέα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί εάν δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Τα νέα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί εάν δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Ειδικά κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό σε ταξιδιώτες που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 16 Αυγούστου 2020. Τυχαιοποιημένους ελέγχους για τον νέο κορονοϊό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους, πραγματοποιούν από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορονοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έντονη η ανησυχία στους επιδημιολόγους. Τι μπορεί να γίνει εάν ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα τη μέρα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες αρχές, υπό τον φόβο να δούμε πλέον τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνά τα 1.000 τη μέρα. Ένα σενάριο το οποίο δεν απέκλεισε να γίνει πραγματικότητα ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε περίπτωση που στο διάστημα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δεν δούμε αισθητή μείωση των κρουσμάτων, οι ειδικοί θα επεξεργαστούν νέα μέτρα, με ένα από αυτό να είναι ένας περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου για κάποιες κατηγορίες της εστίασης. Δεν προβλέπεται όμως γενικό lockdown, όπως τόνισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση», είπε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Η πιο μεγάλη είδηση, ωστόσο, ήρθε από τα χείλη του καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλους της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό, Αθανάσιου Τσακρή. Μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Τσακρής υποστήριξε ότι η επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Ο κ. Τσακρής υποστήριξε ότι στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η διακοπή (απαγόρευση) κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30, επισημαίνοντας ότι είναι ένα από τα μέτρα που συστήνονται από την επιτροπή. Επιπλέον, ανέφερε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η διακοπή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων διασκέδασης.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση υπογράμμισε ότι «είναι ένα από τα μέτρα που θα συζητηθούν ίσως και σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, προτού δούμε να αυξάνουν περισσότερο τα περιστατικά». Ο καθηγητής τόνισε στη συνέχεια ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, όσο και να έχουν βελτιωθεί, είναι περιορισμένες. Αν έχουμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, τότε δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε».