«Τα NFT έχουν αρχίσει να ξεφουσκώνουν», προειδοποιεί ο άνθρωπος που προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2007

«Τα NFT έχουν αρχίσει να ξεφουσκώνουν», προειδοποιεί ο άνθρωπος που προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2007
NFT logo displayed on a laptop screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 26, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

της Erin Prater

Η φούσκα των NFT αρχίζει να «σκάει», λέει ο άνθρωπος που ήταν ένας από τους λίγους που προέβλεψαν την οικονομική κρίση του 2007-2008 σε ένα βιβλίο που ορισμένοι θεωρούν ένα από τα πιο επιδραστικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Τα NFT έχουν αρχίσει να ξεφουσκώνουν», έγραψε στο Twitter το Σάββατο ο Nassim Nicholas Taleb, συγγραφέας του best seller των New York Times του 2010, The Black Swan. «Το μόνο που χρειάζεται είναι υψηλότερα επιτόκια για πράγματα που δεν έχουν νόημα ώστε και αυτά να αρχίσουν να μην έχουν νόημα».

Ο Taleb ανέφερε την πρόσφατη ιστορία του συνιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey, του οποίου το πρώτο tweet πωλήθηκε ως NFT πέρυσι για σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα αξίζει μόνο μερικές χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με άρθρο του CNBC που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο αγοραστής του tweet, ο επιχειρηματίας Sina Estavi, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα πουλούσε το NFT στο OpeanSea και θα δωρίσει τα μισά έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανέφερε το CNBC. Μέχρι το Σάββατο η υψηλότερη προσφορά ήταν λίγο πάνω από 18.000 δολάρια.

Η θεωρία του Black Swan [Μαύρου Κύκνου] του Taleb έχει να κάνει με την εμφάνιση εξαιρετικά σπάνιων γεγονότων για τα οποία η αγορά είναι απροετοίμαστη. Το 2007, αυτό ήταν η πτώση των τιμών των κατοικιών και στη δεκαετία του 2020 είναι το τέλος των χαμηλών επιτοκίων και του εύκολου χρήματος. Οι κύκνοι μπορεί να μην είναι πάντα λευκοί, με άλλα λόγια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάιο, ως μέρος των πιο επιθετικών προσπαθειών για τη μείωση του πληθωρισμού. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν 9% από έτος σε έτος τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση από το 1981. Η αγορά προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό για το τέλος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και του φθηνού χρήματος με τη νομισματική πολιτική τον καιρό της πανδημίας. Ο Taleb φαίνεται να υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος αυτού του εύκολου χρήματος έχει επενδυθεί σε κερδοσκοπικές επενδύσεις όπως τα NFT και ότι η δραστηριότητα αυτή πλησιάζει στο τέλος της.

Ο C.Z. Zaho, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Binance, της μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, εξέφρασε ένα συναίσθημα παρόμοιο με αυτό του Taleb σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fortune, απαντώντας για την πώληση το 2021 ενός έργου τέχνης NFT για 69 εκατομμύρια δολάρια με το εξής: «Οι άνθρωποι έχουν χάσει το μυαλό τους».

Ο δημιουργός αυτού του έργου, ένας καλλιτέχνης γνωστός ως Beeple – Mike Winkelmann στην πραγματική ζωή – ανησυχούσε πέρυσι ότι η τέχνη NFT ήταν φούσκα. Στο Fox News Sunday δήλωσε ότι και το διαδίκτυο, στην αρχή του, ήταν επίσης μια φούσκα – που τελικά έσκασε.

«Αλλά δεν εξαφάνισε το Διαδίκτυο», είπε. «Έτσι η ίδια η τεχνολογία είναι αρκετά ισχυρή που πιστεύω ότι θα το ξεπεράσει αυτό».

NFT σημαίνει Non-Fungible Token (Μη Ανταλλάξιμο Στοιχείο) — ένα μοναδικό, πρωτότυπο ψηφιακό στοιχείο που ανήκει μόνο στον κάτοχο ή στους κατόχους του. Είναι λίγο σαν πιστοποιητικό αυθεντικότητας για έργα τέχνης, μουσική, βίντεο, ακόμη και tweets.

Τα NFT μπορούν να πωληθούν μεμονωμένα ή ως μέρος μιας συλλογής.

Πηγή: Fortune.com