Τα NFTs μπορούν να σώσουν τον Αμαζόνιο, λέει μια βραζιλιάνικη εταιρεία

Τα NFTs μπορούν να σώσουν τον Αμαζόνιο, λέει μια βραζιλιάνικη εταιρεία
epa07789008 Aerial view of the Amazon forest in Porto Velho, Rondonia, Brazil, 23 August 2019. The smoke of the fires covers the area causing poor visibility affecting air traffic. EPA/Joedson Alves Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Βραζιλία, μια εταιρεία που ονομάζεται Nemus την Παρασκευή άρχισε να πουλά NFTs παρέχοντας στους αγοραστές μοναδική χορηγία δασικών εκτάσεων διαφόρων μεγεθών.

Μια βραζιλιάνικη εταιρεία που κατέχει 410 τετραγωνικά χιλιόμετρα (158 τετραγωνικά μίλια) του τροπικού δάσους του Αμαζονίου προσφέρει έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης της διατήρησης του μεγάλου πνεύμονα της Γης: την πώληση NFTs που επιτρέπουν στους αγοραστές να χρηματοδοτούν τη διατήρηση συγκεκριμένων περιοχών της ζούγκλας.

Τα NFTs είναι ένα είδος κρυπτογραφικού περιουσιακού στοιχείου που «εξερράγη» σε δημοτικότητα πέρυσι, με μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή που εγγυάται ότι είναι μοναδικά στο είδος τους. Άλλες προσπάθειες για τη χρηματοδότηση της διατήρησης μέσω NFTs περιλαμβάνουν σχέδια για ένα καταφύγιο άγριας ζωής στη Νότια Αφρική.

Στη Βραζιλία, μια εταιρεία που ονομάζεται Nemus άρχισε την Παρασκευή να πουλά NFTs παρέχοντας στους αγοραστές μοναδική χορηγία δασικών εκτάσεων διαφορετικού μεγέθους, με τα έσοδα να προορίζονται για τη διατήρηση των δέντρων, την αναγέννηση καθαρών περιοχών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι κάτοχοι κουπονιών δεν θα είναι κάτοχοι της ίδιας της γης, αλλά θα έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες σχετικά με τη διατήρησή της, από δορυφορικές εικόνες έως αδειοδότηση και άλλη τεκμηρίωση, δήλωσε ο ιδρυτής της Nemus, Flavio de Meira Penna.

Είπε ότι η Nemus είχε πουλήσει το 10% μιας αρχικής προσφοράς για 8.000 εκτάρια την πρώτη ημέρα.

«Η εικασία μου είναι ότι αυτό θα επιταχυνθεί γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Penna στο Reuters, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία blockchain θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρήση των κεφαλαίων.

Τα οικόπεδα ποικίλλουν σε μέγεθος από ένα τέταρτο του εκταρίου έως 81 εκτάρια (0,6 έως 200 στρέμματα), τα οποία οι αγοραστές θα μπορούν να εντοπίσουν με διαδικτυακούς χάρτες.

Τα NFTs για τα μικρότερα οικόπεδα πωλούνται για 150 δολάρια και τα μεγαλύτερα αγγίζουν τα 51.000 δολάρια, είπε ο Penna, ο οποίος ελπίζει να συγκεντρώσει τέσσερα έως πέντε εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει επιπλέον δύο εκατομμύρια εκτάρια γης που βρίσκονται ήδη υπό διαπραγματεύσεις στον δήμο Pauini στην πολιτεία Amazonas.

Μαζί με τη διατήρηση του τόπου, ο Penna είπε ότι τα κεφάλαια θα υποστηρίξουν προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η συγκομιδή μούρων acai και καρπών Βραζιλίας από τις τοπικές κοινότητες στο Pauini, που έχει το μέγεθος του Βελγίου.

Κάθε διακριτικό συνοδεύεται από έργα τέχνης φυτού ή ζώου του Αμαζονίου και επεξεργάζεται από το Concept Art House με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έναν προγραμματιστή και εκδότη περιεχομένου για NFTs.

Οι επικριτές αμφισβήτησαν την αξία των NFTs για περιβαλλοντικούς λόγους, επειδή τα διακριτικά που χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain απαιτούν έντονη υπολογιστική ισχύ, αυξάνοντας τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου που θερμαίνουν το κλίμα.

Ο Penna απέρριψε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι η διατήρηση των απειλούμενων περιοχών του Αμαζονίου υπερτερεί κατά πολύ του περιβαλλοντικού κόστους των συναλλαγών NFTs.

Πηγή: reuters.com