Τα παραλειπόμενα των γαλλικών εκλογών

Τα παραλειπόμενα των γαλλικών εκλογών
epa05923559 A woman casts her vote for the first round of the French presidential elections in Le Touquet, France, 23 April 2017. France will hold the second round of the presidential elections on 07 May 2017. EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Πρωτοβουλίες για τη σημερινή μέρα σε όλη τη Γαλλία.

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει καθώς σε λίγο κλείνουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των κρίσιμων και απρόβλεπτων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ακολουθούν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραλειπόμενα της σημερινής διαδικασίας όπως τα κατέγραψε το BBC μέσω των ανταποκριτών του.

Ο σεφ του Μεγάρου των Ηλυσίων “επιλέγει το αφεντικό του”

Ο επικεφαλής των σεφ της προεδρικής κατοικίας, του Μεγάρου των Ηλυσίων, ψήφισε:

“Όταν έχεις την εξουσία να επιλέγεις το αφεντικό σου!”,έγραψε στο Twitter ο Γκιγιόμ Γκόμεζ.

Τεράστιες ουρές σε εκλογικά τμήματα του Μόντρεαλ, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Δουβλίνου, της Μαδρίτης
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή των εκλογών στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι σε κάποιες πόλεις–κυρίως στο Μόντρεαλ του Καναδά–η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη–πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές–ώστε έξω από τα εκλογικά τμήματα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι στο Μόντρεαλ ανέρχονται σε 57.762.

Μεγάλη αναμονή είχαν οι γάλλοι ψηφοφόροι στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Στις ΗΠΑ όπου είναι εγγεγραμμένοι 119.773 γάλλοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 11.242 στην Ουάσινγκτον, περίπου 30% περισσότεροι είναι εκείνοι που ψήφισαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής πρεσβείας . Η ψηφοφορία διεξήχθη σε 69 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσήλθαν σε 54 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 42 στο Λονδίνο όπου εγγεγραμμένοι είναι 72.000.

Ουρές σχηματίζονταν μπροστά από την γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο. Στην πόλη εγγεγραμμένοι είναι 12.000 Γάλλοι ψηφοφόροι.

Πρωτοβουλίες για τη σημερινή μέρα σε όλη τη Γαλλία

Σύμφωνα με την κεντροδεξιά εφημερίδα Le Figaro, κατά τη σημερινή μέρα της ψηφοφορίας ελήφθησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων.

Στη Βρετάνη, για παράδειγμα, πολλές εταιρείες ταξί προσφέρουν δωρεάν μεταφορά προς τα εκλογικά τμήματα σε όσους ψηφοφόρους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως σε ηλικιωμένους.

Στο χωριό Πλουγκέλ, επίσης στη Βρετάνη, ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ, του La Chope, προσφέρει ένα ποτό δωρεάν σε όλους όσοι ψηφίζουν και η προσφορά θα ισχύει και για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 7 Μαϊου.

Στο Στρασβούργο, ένα πολιτιστικό κέντρο στο φτωχικό προάστιο Νέχοφ, διαξάγει εθνικό διαγωνισμό στοχεύοντας σε αστικές περιοχές με χαμηλή συνήθως προσέλευση στις κάλπες και προσφέροντας χρηματικό έπαθλο και υπαίθριο πάρτι για την περιοχή εκείνη που θα έχει την μαζικότερη συμμετοχή.

Πηγές: AFP, BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ