Τα «παραλειπόμενα» του Αγιασμού των βουλευτών

Τα «παραλειπόμενα» του Αγιασμού των βουλευτών

Τι εκτυλίχθηκε σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας αλλά και στο καφενείο της Βουλής - Σημάδι φοροελαφρύνσεων κατά τον Α. Σαμαρά ο... χυμένος καφές.

Δίχως «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκε στη Βουλή, με την παρουσία των 2/3 του συνόλου των βουλευτών, ο καθιερωμένος αγιασμός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την έναρξη της Γ’ Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους πρώτους που έφθασαν νωρίς και κάθισαν στα έδρανα της Ολομέλειας.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που εισήλθε στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του.

Νωρίς ήταν στα έδρανα και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ενώ με καθυστέρηση και αφού είχε ξεκινήσει η τελετή, εμφανίστηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έφθασε τελευταίος. Ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Δ. Τσουκαλάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι πιο αργοπορημένοι βουλευτές που πρόλαβαν την τελετή λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί. Το ίδιο και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, η οποία έφθασε λίγο νωρίτερα.

Από την τελετή απουσίαζε η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεν έκανε ούτε τον σταυρό του ούτε φίλησε τον σταυρό, δέχτηκε πάντως το «ράντισμα» στο κεφάλι με τον αγιασμό, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μόλις αποχώρησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία όλα ανεξαιρέτως ο πρωθυπουργός χαιρέτησε, κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και έκανε χειραψίες με όλους τους βουλευτές του κόμματός του που έσπευδαν ο ένας μετά τον άλλο να τον πλησιάσουν. Ολιγόλεπτη συνομιλία είχε στα βουλευτικά έδρανα ο Αντώνης Σαμαράς με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη, που έσπευσε να του πει κάτι στο αυτί.

Πριν αρχίσει η τελετή του αγιασμού, τα «πηγαδάκια» έδιναν και έπαιρναν. Πολύ κινητική εμφανίστηκε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν αρκέστηκε να κάνει χειραψίες μόνο με βουλευτές του κόμματός της, αλλά χαιρέτησε δια χειραψίας και πολλούς από τους ανεξάρτητους, ενώ με τον Σπύρο Λυκούδη, που εισέπραξε και φιλιά, είχε και μια ιδιαίτερη ολιγόλεπτη συνομιλία.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε τέλος, η ευαισθησία που έδειξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, αλλά και τα αντανακλαστικά που είχε, όταν μια υπάλληλος της Βουλής που στεκόταν μπροστά στα έδρανα των επισήμων κατά τη διάρκεια του αγιασμού, λιποθύμησε. Ο κ. Κικίλιας, γιατρός στο επάγγελμα, που καθόταν στα πίσω έδρανα, αντιλήφθηκε αμέσως το περιστατικό και έτρεξε να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Επέστρεψε στη θέση του μόλις διαπίστωσε ότι ήταν απλά ένα λιποθυμικό επεισόδιο.

Συζήτηση με τον πρωθυπουργό στο καφενείο της Βουλής
Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Αντώνη Σαμαρά είχαν αρκετοί βουλευτές που βρέθηκαν κοντά του στο καφενείο της Βουλής. Αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού και την ανακοίνωση περί την πρόταση εμπιστοσύνης στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε για ένα μικρό διάλειμμα στο καφενείο της Βουλής. Εκεί, περιστοιχισμένος από βουλευτές του κόμματος της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς τους άκουσε να τού μιλούν για διάφορα θέματα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ανάμεσα στα θέματα που εθίγησαν ήταν η συνταξιοδότηση αγροτών που έχουν γεννηθεί το 1948. Οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή και Ιορδάνης Τζαμτζής είπαν στον κ. Σαμαρά ότι «μέσα σε μια μέρα οι αγρότες αυτοί αποφασίστηκε να πάρουν σύνταξη στα 67 έτη και όχι στα 65». Οι τρεις βουλευτές ζήτησαν να ληφθεί μέριμνα, προκειμένου να πάρουν σύνταξη τον Ιανουάριο του 2015, αντί για τον Ιούνιο του 2015, που προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Όπως ανέφεραν βουλευτές, που άκουσαν τη συνομιλία, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο τηλέφωνο εκείνη τη στιγμή τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να του ζητήσει να εξετάσει κατά πόσο το θέμα αυτό θα μπορούσε να βρει λύση.

Ο πρωθυπουργός άκουσε επίσης τον βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο, να του μεταφέρει τη θετική γνώμη συμπολιτών του στη Θεσσαλία για το Φράγμα της Μεσοχώρας και τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό. Έργα, τα οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλα.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ είπε ότι τα εκκαθαριστικά δείχνουν πως η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.

Όταν κάποια στιγμή… χύθηκε λίγος από τον καφέ του πρωθυπουργού, υπήρξε η εξής συνομιλία:

– «Κύριε Πρωθυπουργέ, όταν χύνεται ο καφές λέμε πως θα πάρουμε λεφτά. ‘Αρα θα πάμε καλά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

– «Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε και στο εντευκτήριο της Βουλής όπου συνομίλησε και με άλλους βουλευτές. Ανάμεσα στους βουλευτές που βρίσκονταν στο εντευκτήριο εκείνη τη στιγμή ήταν και οι ανεξάρτητοι Χρυσούλα Γιαταγάνα και Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας κατά το χθεσινό μεγάλο ατύχημα στην Εγνατία. Νωρίτερα, στο εντευκτήριο, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλες τις ενέργειες που έγιναν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση των τραυματιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ