Τα πέντε δυσκολότερα θέματα συζήτησης στη δουλειά

Τα πέντε δυσκολότερα θέματα συζήτησης στη δουλειά

Πώς μπορείς να τα συζητήσεις με το αφεντικό σου χωρίς να βάλεις σε κίνδυνο την καριέρα σου. 

της Αν Φίσερ

Θέλετε αύξηση; Πιστεύετε ότι η έκθεση αξιολόγησης της απόδοσής σας ήταν άδικη; Ορίστε ο τρόπος για να συζητήσετε πέντε «δύσκολα» θέματα με το αφεντικό σας χωρίς να πλήξετε την καριέρα σας.

1. «Θέλω αύξηση»
Προτού ζητήσετε αύξηση – ακόμα κι αν τη χρειάζεστε και την αξίζετε – είναι εύκολο να αφήσετε την αμφιβολία να σας κυριεύσει: Μήπως το αφεντικό σας δεν πιστεύει ότι αξίζετε τα επιπλέον χρήματα; Μήπως το ίδιο το αφεντικό σας δεν έχει δει αύξηση εδώ και καιρό, και σας θεωρεί παραπονιάρη;

Το να ζητήσετε αύξηση δεν θα θίξει την καριέρα σας, πάντως, αν το κάνετε με το σωστό τρόπο – ιδιαίτερα αν είστε ένας εργαζόμενος του οποίου αναγνωρίζεται η αξία, λέει ο Τζόζεφ Γκρένυ, συγγραφέας του βιβλίου “Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes Are High”.

Το κλειδί; Εστιάστε στα δεδομένα.
«Καταρχήν, ερευνήστε τα μισθολογικά δεδομένα για να βρείτε πόσο πληρώνονται άλλοι άνθρωποι που έχουν παρεμφερείς δουλειές στη δική σας γεωγραφική περιοχή. Στη συνέχεια, παραθέστε στοιχεία που να δείχνουν γιατί η απόδοσή σας αξίζει περισσότερα λεφτά».

Ό,τι και να κάνετε, μην πείτε ότι χρειάζεστε περισσότερα χρήματα για προσωπικούς λόγους, όσο επείγοντες κι αν είναι αυτοί. Αυτό που θέλετε είναι το αφεντικό σας να δει την αύξηση της αμοιβής σας σαν μία ορθή επιχειρηματική απόφαση και όχι σαν φιλανθρωπική συνεισφορά.

Άυξηση: συμβουλές για τολμηρούς

2. «Η έκθεση αξιολόγησής μου ήταν άδικη»
Αν η ετήσια έκθεση αξιολόγησής σας δεν αντανακλά την αξία σας, μην μείνετε σιωπηλός. Ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι ηγέτες είναι σήμερα τόσο απασχολημένοι που τα επιτεύγματά σας ίσως να μην τυγχάνουν της προσοχής τους. Ή μπορεί να σας θεωρήσουν υπεύθυνο για ένα πρόβλημα όταν υπάρχουν άλλοι λόγοι που αυτό συμβαίνει. «Το να μην μιλήσετε ίσως συνιστά μεγαλύτερο ρίσκο από το να μιλήσετε», λέει ο Γκρένυ.

Εφόσον μία αρνητική αξιολόγηση στο φάκελό σας μπορεί να υποθηκεύσει άδικα μελλοντικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, πρέπει να αναφερθείτε ανοιχτά σε συγκεκριμένα σχόλια ή παράπονα τα οποία θεωρείτε ανακριβή.

Επίσης, ζητήστε από το αφεντικό σας να σας πει λεπτομερώς τι θέλει και τι χρειάζεται από εσάς. Η τακτικότερη ανατροφοδότηση εκ μέρους του – ακόμα και μία φορά την εβδομάδα – θα σας επιτρέψει να διορθώσετε την πορεία σας πολύ πριν την επόμενη αξιολόγηση.

3. «Κάτι παράνομο συμβαίνει εδώ»
Τι θα κάνατε αν ανακαλύπτατε ότι συμβαίνουν ύποπτα πράγματα στην εταιρεία σας; Αν δεν πείτε κάτι στο αφεντικό σας, ρισκάρετε να φανείτε συνένοχοι στην παρανομία. Αν όμως μιλήσετε, μπορεί να σας κατηγορήσουν για έλλειψη ομαδικού πνεύματος.

Για να μιλήσετε, πρέπει να είστε διπλωματικοί. «Αρχίστε τη συζήτηση επισημαίνοντας τις καλές σας προθέσεις, και το ότι έχετε κατά νου το συμφέρον του αφεντικού σας». Εξηγήστε τις αρνητικές συνέπειες που πιστεύετε ότι θα υπάρξουν αν συνεχιστεί η επίμαχη συμπεριφορά». Εξάλλου, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Enron, η εξαπάτηση επενδυτών και άλλες κακές πρακτικές μπορούν μέχρι και να καταστρέψουν ολοκληρωτικά μία εταιρεία.

Αν το αφεντικό σας δεν πάρει τις ανησυχίες σας στα σοβαρά, προσεγγίστε το δικό του ανώτερο, κι αν το θεωρήστε αναγκαίο, ζητήστε να συναντηθείτε οι τρεις σας. Κι αν το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλη την ιεραρχία, αρχίστε να αναζητάτε μια νέα δουλειά.

Τέσσερις λόγοι για να πείτε «όχι» σε αλλαγή εργασίας

4. «Δεν έχω αυτά που χρειάζομαι για να επιτελέσω την εργασία μου»
Αν έχετε να αντιμετωπίσετε απαρχαιωμένο εξοπλισμό, παμπάλαιο λογισμικό, μη ρεαλιστικές προθεσμίες ή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, τότε γίνεται δυσκολότερο το να δουλέψετε αποτελεσματικά. Και ίσως να θεωρείτε υπεύθυνο το αφεντικό σας για όλα αυτά.

Μην ξεσπάσετε ορμώντας στο γραφείο του αφεντικού σας. Αντίθετα, κανονίστε μία συνάντηση μαζί του έχοντας κατά νου ότι μάλλον δεν έχει πρόθεση να κάνει τη ζωή σας δύσκολη. «Αρχίστε τη συζήτηση χωρίς θυμό», προτείνει ο Γκρένυ, «αποφεύγοντας να τον κρίνετε ή να τον κατηγορήσετε για κάτι». Αντίθετα, περιγράψτε με ηρεμία το χάσμα ανάμεσα στην υποστήριξη που χρειάζεστε και την υποστήριξη που λαμβάνετε. Και επιδιώξτε τον διάλογο• αν είστε ανοιχτός στις απόψεις των άλλων, τότε κι άλλοι θα είναι ανοιχτοί στη δική σας.

5. «Η στρατηγική σας είναι γελοία»
Έχετε σκεφτεί ότι «αν έκανα εγώ κουμάντο εδώ, τα πράγματα θα πήγαιναν αλλιώς;». Η ασφαλέστερη επιλογή, φυσικά, είναι να κρατήσετε αυτή την άποψη για τον εαυτό σας. Αν όμως η κουλτούρα της εταιρείας σας επιτρέπει το διάλογο και τη συναίνεση, το να διαφωνήσετε πολιτισμένα ίσως είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Απλώς, αποσαφηνίστε στους άλλους ότι έχετε τις καλύτερες προθέσεις.

Όπως επισημαίνει ο Γκρένυ, «θέλετε να καταστήσετε σαφές εξαρχής ότι δεν επιδιώκετε να υποσκάψετε το αφεντικό σας αλλά να προσφέρετε μία διαφορετική άποψη που ίσως βοηθήσει».

Δεν είναι τόσο το τι λέτε, όσο το πώς το λέτε. Άρα, μιλήστε με ηρεμία και ρωτήστε πολλές ερωτήσεις. Παράλληλα, παραθέστε τα στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψή σας, υπενθυμίζοντας στο αφεντικό σας ότι ο στόχος σας είναι να συμβάλλετε στην επιτυχία ολόκληρης της ομάδας.

Διαβάστε ακόμη: Αφεντικό που γκρινιάζει; Πέντε τρόποι για να το αντιμετωπίσετε!