Τα πρώτα ρομπότ που θα βοηθούν τους επιβάτες «ανέλαβαν δράση» στα αεροδρόμια

Τα πρώτα ρομπότ που θα βοηθούν τους επιβάτες «ανέλαβαν δράση» στα αεροδρόμια

Η KLM ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές του ρομπότ Spencer.

Η KLM σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές του ρομπότ Spencer στο αεροδρόμιο Schiphol.

Ο σκοπός του προγράμματος με το Spencer είναι να αναπτυχθεί ένα ρομπότ το οποίο θα βοηθά και καθοδηγεί τους επιβάτες με τρόπους κοινωνικά αποδεκτούς. Το Spencer έχει ξεπεράσει τις ικανότητες και επιδεξιότητες της παρούσας γενιάς των ρομπότ.

Στόχος είναι να μπορεί να συνθέτει ομάδες και να αναγνωρίζει συναισθήματα, να λαμβάνει υπ΄ όψιν την συμπεριφορά της ομάδας και να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα στο να καθοδηγεί ομάδες επιβατών μέσα σε χώρους με μεγάλη κίνηση.

Εκτός από την προσωπική επαφή με τους επιβάτες στην πύλη άφιξης, ο Spencer προσφέρει και μία ακόμη υπηρεσία, την συνοδεία Κινέζων επιβατών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης από πύλη σε πύλη, στις πτήσεις με σύνδεση (transfer).

Έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατασκευής, προγραμματισμού και δοκιμών, το ρομπότ Spencer κάνει ήδη τις πρώτες του δοκιμές από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου σε πραγματικό περιβάλλον, στην περιοχή Schengen του αεροδρομίου Schiphol. Κατά τη διάρκεια της φάσης των δοκιμών δεν εμπλέκονται επιβάτες. Η τελική δοκιμή θα γίνει τον Μάρτιο του 2016 με Κινέζους επιβάτες.

Εκτός από την KLM, στο πρόγραμμα συμμετέχουν η SME Bluebotics, αρκετά πανεπιστήμια και το αεροδρόμιο του Schiphol.