Τα προβλήματα που πρέπει να λύσει άμεσα η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία για να επανέλθει κανονικότητα

Τα προβλήματα που πρέπει να λύσει άμεσα η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία για να επανέλθει κανονικότητα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Διεθνείς ομιλητές δίνουν τα φώτα τους στο "Digi.travel Issues & Trends - Travel in the post-COVID19 Era".

Τα προβλήματα που πρέπει να λύσει άμεσα η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία για να επανέλθει κανονικότητα

Διεθνείς ομιλητές δίνουν τα φώτα τους στο “Digi.travel Issues & Trends – Travel in the post-COVID19 Era”.

Η πρωτόγνωρη πανδημική κρίση επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στη διαδικασία του ταξιδιού και τις ταξιδιωτικές συνήθειες που είχαν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα. Οι επιπτώσεις δεν ήταν ίδιες για όλες τις χώρες, όμως οι αλλαγές που έρχονται αφορούν όλους τους κρίκους της παγκόσμιας τουριστικής αλυσίδας. Η Ελλάδα ήταν, δίχως αμφιβολία, μια από τις χώρες που κατάφεραν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διατηρώντας τα περιστατικά και το ποσοστό θανάτου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι η υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε από την εξίσωση την παράμετρο ότι όλες οι μεγάλες αγορές που παράγουν τουρισμό επλήγησαν σοβαρά από τον ιό.

Εν αναμονή του ανοίγματος των ξενοδοχείων στην ελληνική αγορά, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Ποιους επισκέπτες θα δεχτούμε, από ποιες αγορές, ποιες θα είναι οι νέες προδιαγραφές για την υγεία και την ασφάλεια; Πόσο ασφαλείς θα αισθάνονται οι ταξιδιώτες και με ποια κριτήρια θα οργανώνουν το ταξίδι τους όσον αφορά τη διαμονή, τη μετακίνηση και τη σίτιση;
Ποια τεχνολογικά εργαλεία θα βρεθούν στην υπηρεσία του τουρισμού προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των ξενοδοχείων και των επισκεπτών και τι προβλέπεται σε περίπτωση που εντοπιστούν νέα κρούσματα covid-19 σε ένα ξενοδοχείο;

Τέτοιου είδους ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει το διαδικτυακό συνέδριο “Digi.travel Issues & Trends – Travel in the post-COVID19 Era” που διοργανώνεται στις 28 & 29 Μαΐου 2020 για 8η συνεχόμενη χρονιά, το οποίο φιλοξενώντας διεθνούς κύρους ομιλητές θα εστιάσει στο τι συμβαίνει σε Ασία και Ευρώπη, αλλά και στο πώς θα διαμορφωθεί η ελληνική πραγματικότητα.

Το “Digi.travel Issues & Trends” είναι το κορυφαίο ετήσιο σημείο συνάντησης για ειδικούς από το eTourism, mTourism, digital travel marketing και τα κανάλια διανομής ταξιδιών με τους ανθρώπους της αγοράς, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, επιχειρηματίες, επαγγελματίες από τη βιομηχανία ταξιδιών και φιλοξενίας της περιοχής EMEA, καθώς και από τον υπόλοιπο κόσμο, όπου μπορούν να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και να προκύψουν συνέργειες και συνεργασίες.

Αποζημιώσεις ταξιδιωτών και αεροδρόμια

Σύμφωνα με την Βίκυ Καραντζαβέλου, Γενική Διευθύντρια της Travel Media Applications που διοργανώνει το εν λόγω συνέδριο, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για το οποίο δεν έχει γίνει επισήμως κουβέντα είναι οι αποζημιώσεις των ταξιδιωτών. « Ο μεγαλύτερος φόβος των Ελλήνων ξενοδόχων που τους βάζει σε δεύτερη σκέψη για το αν θα ανοίξουν φέτος ή όχι, είναι το θέμα των αποζημιώσεων. Είναι κάτι που πρέπει να λύσει άμεσα η κυβέρνηση μέσω της υπογραφής δήλωσης από κάθε ταξιδιώτη ότι δεν δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα εντός του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένει. Το θέμα είναι βέβαια εάν ο ταξιδιώτης θα θελήσει να μπει σε αυτή τη διαδικασία» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Υπενθυμίζει πως, παρότι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι μια αγορά να θεωρηθεί ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, εντούτοις όλες οι χώρες της Ευρώπης θα ανοίξουν την ίδια περίοδο για να υποδεχτούν τους ξένους τουρίστες. «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κορωνοϊός δεν είχε την ίδια εξέλιξη στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, πώς είναι δυνατόν να ανοίξουν μαζί; Επίσης γιατί να υπάρχει αυτή η χρονική καθυστέρηση στο άνοιγμα του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος που έχει οριστεί για τις 15 Ιουνίου και στα περιφερειακά αεροδρόμια που θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου όταν ο ξένος τουρίστας θα εξακολουθεί να ταξιδεύει μέσω άλλων διαδρομών για να φτάσει στο ελληνικό νησί της επιλογής του;» διερωτάται.

Πεποίθηση της κ. Καραντζαβέλου είναι πως ο εσωτερικός τουρισμός δεν είναι από μόνος του ικανός να σώσει την φετινή τουριστική σεζόν. Χρειάζονται, όπως λέει, και οι ξένοι επισκέπτες για να περιοριστούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι απώλειες. Αισθάνεται όμως αισιόδοξη λέγοντας πως το ταξίδι παραμένει αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. «Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του για δύο σχεδόν μήνες και ο περιορισμός αυτός του δημιούργησε την ανάγκη να ταξιδέψει. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δύο στους τρεις τουρίστες είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν ακόμη και διεθνή ταξίδια» επισημαίνει.

Ξένοι ομιλητές θα δώσουν το στίγμα τους

Το συνέδριο απευθύνεται σε ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά πρακτορεία αλλά και φοιτητές που πραγματοποιούν σπουδές πάνω στον τουριστικό κλάδο και έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Eduardo Santander, Executive Director / CEO του European Travel Commission ο οποίος θα μιλήσει για την αναγέννηση και την ανοικοδόμηση της τουριστικής βιομηχανίας στη μετά-κορωνοϊό εποχή, η Anita Chan, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Compass Edge, η οποία θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την εξερχόμενη στρατηγική της Κίνας, αλλά και ο David Rutnam, Manager New Distribution Capability Regional Implementation του Παγκόσμιου Οργανισμού Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, ο οποίος μετρά 35 χρόνια στον κλάδο των αερομεταφορών έχοντας εργαστεί σε British Airways, Qantas, Air New Zealand και United, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής.

Για να δηλώσετε συμμετοχή μπείτε στο ακόλουθο link:

http://2020it.digi.travel/agenda/