Τα προβλήματα στον ύπνο απειλούν την καρδιά σας – 8 βήματα για να προστατεύσετε την υγεία σας

Τα προβλήματα στον ύπνο απειλούν την καρδιά σας – 8 βήματα για να προστατεύσετε την υγεία σας
Photo: pixabay.com
Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου - τον υπ' αριθμόν ένα δολοφόνο των Αμερικανίδων.

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που έχουν συνεχή αϋπνία ή κοιμούνται ελάχιστα κάθε βράδυ μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στη Φιλαδέλφεια τον Σεπτέμβριο.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο κυριότερος δολοφόνος των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και όταν οι γυναίκες φτάσουν στην εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος εμφάνισής τους αυξάνεται. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν τα προβλήματα με τον ύπνο -ένα κύριο παράπονο των γυναικών στην εμμηνόπαυση- μπορεί να κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πώς έγινε η μελέτη

Μια ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ αξιολόγησε δεδομένα από τη SWAN, μια μακροχρόνια μελέτη 3.300 γυναικών μέσης ηλικίας από πέντε διαφορετικές φυλετικές και εθνοτικές ομάδες στις ΗΠΑ.

Η ομάδα ρώτησε τις συμμετέχουσες αν είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν, αν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αν ξυπνούσαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο τον προηγούμενο μήνα – κλασικά συμπτώματα αϋπνίας. Οι γυναίκες θεωρήθηκαν ότι είχαν αϋπνία εάν ανέφεραν οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχουσες ταξινομήθηκαν επίσης σε ομάδες με σύντομη διάρκεια ύπνου (5 ώρες), μέτριας διάρκειας (6 ώρες) ή μεγάλης διάρκειας (7 ώρες).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν περαιτέρω τα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της χειρουργικής επέμβασης bypass, της καρδιακής ανεπάρκειας και του θανάτου που σχετίζεται με καρδιακή νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύπνος και κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

«Οι γυναίκες με επίμονη αϋπνία είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ελάχιστα συμπτώματα αϋπνίας κατά τη μέση ηλικία», δήλωσε η Rebecca Thurston, καθηγήτρια ψυχιατρικής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοσυμπεριφορικής Υγείας των Γυναικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Υπήρξε σχεδόν διπλασιασμός του κινδύνου μεταξύ των δύο ομάδων, δήλωσε η Thurston, και ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα, η εκπαίδευση και άλλοι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, η αύξηση του κινδύνου ήταν ακόμη σημαντική, κατά 1,7 φορές.

Όταν αναλύθηκαν μόνο τα δεδομένα για τη διάρκεια του ύπνου, οι γυναίκες με επίμονο βραχύ ύπνο είχαν οριακά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με τις γυναίκες με μέτριο ύπνο ή τις γυναίκες που κοιμούνται περισσότερο. Ωστόσο, τα συνολικά δεδομένα έδειξαν ότι οι γυναίκες με επίμονη αϋπνία και βραχύ ύπνο είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Οι γυναίκες μέσης ηλικίας με επίμονα συμπτώματα αϋπνίας είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με μικρή διάρκεια ύπνου είχαν 70% έως 75% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών παρακολούθησης, μετά από προσαρμογή για δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», παρατηρεί η Thurston. «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεκτίμησης του ύπνου όταν αξιολογούμε τους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου των γυναικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για τις γυναίκες μέσης ηλικίας

Η μέση ηλικία είναι μια περίοδος αμέσως πριν από την έναρξη των κλινικών περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες. «Είναι μια κρίσιμη περίοδος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», επισημαίνει η Thurston. Η ίδια ενθάρρυνε τις γυναίκες μέσης ηλικίας και τους γιατρούς τους να συζητήσουν τις συνήθειες ύπνου και να αρχίσουν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει στο παρελθόν επισημάνει μια σχέση μεταξύ της μετάβασης στην εμμηνόπαυση και των καρδιακών παθήσεων. Το πρόγραμμα Life’s Essential 8 μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους σας:

  • Να τρώτε θρεπτικές τροφές: Επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως, άφθονα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς και σπόρους και χρησιμοποιήστε μη τροπικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και η κανόλα.
  • Μείνετε δραστήριοι: Οι ενήλικες πρέπει να έχουν 2 ½ ώρες μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
  • Κόψτε τον καπνό: Η χρήση τσιγάρων, ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμίσματος, είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου περίπου του ενός τρίτου όλων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις.
  • Αποκτήστε ποιοτικό ύπνο: Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες τη νύχτα. Ο επαρκής ύπνος προάγει την επούλωση, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
  • Διαχειριστείτε το βάρος: Η επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους έχει πολλά οφέλη. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τη χρήση του δείκτη μάζας σώματος ως οδηγό, αλλά η Αμερικανική Ιατρική Ένωση υιοθέτησε πρόσφατα μια νέα πολιτική σχετικά με τον δείκτη μάζας σώματος ως «έναν ατελή τρόπο» για τη μέτρηση του σωματικού λίπους σε πολλαπλές ομάδες, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη φυλή/εθνικότητα, το φύλο και την ηλικιακή έκταση.
  • Ελέγξτε τη χοληστερόλη: Τα υψηλά επίπεδα μη-HDL ή «κακής» χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει την παρακολούθηση της μη-HDL χοληστερόλης αντί της ολικής χοληστερόλης, επειδή μπορεί να μετρηθεί χωρίς να προηγηθεί νηστεία και υπολογίζεται αξιόπιστα σε όλους τους ανθρώπους.
  • Διαχειριστείτε το σάκχαρο: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα σας.
  • Διαχειριστείτε την αρτηριακή πίεση: Η διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης σε αποδεκτά επίπεδα μπορεί να σας κρατήσει υγιέστερους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα επίπεδα κάτω από 120/80 mm Hg είναι τα βέλτιστα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται ως 130-139 mm Hg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com