Τα συνεργατικά ρομπότ και όλες οι αλλαγές που φέρνουν στην αυτοκινητοβιομηχανία

Τα συνεργατικά ρομπότ και όλες οι αλλαγές που φέρνουν στην αυτοκινητοβιομηχανία
Workers assemble steering wheels 22 March 2005 on the Autoliv-IsoDelta assembly line of Chiré-en-Montreuil (Vienne), located 40 kilometers west of Poitiers, France. A worldwide leader in automotive safety, Autoliv is a pioneer in both seat belts and airbags, and a technology leader for automotive safety. All the leading automobile manufacturers in the world are its customers. Autoliv entered the steering wheel market in 1995 by acquiring IsoDelta in the Vienne region of France. It is the largest employer in this region. AFP PHOTO DERRICK CEYRAC (Photo by DERRICK CEYRAC / AFP) Photo: AFP
Στις μέρες μας, γίνεται όλο και πιο σύνηθες να ακούμε για την επόμενη βιομηχανική επανάσταση, η οποία αλλάζει τον τρόπο παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.

Τα συνεργατικά ρομπότ στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν την άμεση αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, χωρίς -πλέον- την ανάγκη χωρισμάτων. Δεν είναι κρυμμένα όπως γίνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά βρίσκονται μαζί τους στον ίδιο χώρο και βοηθούν και αυτά στην παραγωγή οχημάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν μοιάζει πολύ με τα παραδοσιακά βιομηχανικά ρομπότ. Η κύρια διαφορά εστιάζεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν εξειδικευμένους αισθητήρες και συστήματα ασφαλείας που μπορούν να ανιχνεύσουν κίνηση και την παρουσία ανθρώπων στην περιοχή. Επιπλέον, τα συνεργατικά ρομπότ χαρακτηρίζονται από έναν πλήρως ασφαλή για τον άνθρωπο σχεδιασμό. Τέτοιες συσκευές είναι αρθρωτές και επομένως μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν και να προσαρμοστούν. Επίσης, πολύ συχνά είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα όρασης που τα επιτρέπουν να παρατηρούν συνεχώς το περιβάλλον και να αντιδρούν στις όποιες αλλαγές σε πραγματικό χρόνο.

Σήμερα υπάρχουν αρκετοί τύποι συνεργατικών ρομπότ. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες εφαρμογές, μπορεί να διακρίνει κανείς τα συνεργατικά ρομπότ, τα οποία συνεργάζονται στενά με τους ανθρώπους για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών και τα βοηθητικά ρομπότ που ως στόχο έχουν να βοηθούν τους ανθρώπους να εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων, τη συσκευασία και την παλετοποίηση, τη μεταφορά, την επιθεώρηση ποιότητας, την υποστήριξη των εργαζομένων και τη διεξαγωγή διαφόρων δοκιμών. Επίσης, σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων, τη συγκόλληση και τη βαφή αμαξωμάτων, τη λήψη μετρήσεων και την προσομοίωση των συνθηκών λειτουργίας.

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των συνεργατικών ρομπότ είναι η υψηλή ευελιξία και η ασφάλειά τους. Αυτοί είναι παράγοντες που επιτρέπουν την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση στην ακρίβεια των εργασιών που εκτελούνται, η οποία μεταφράζεται άμεσα στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Είναι γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αναπτύσσεται με πολύ δυναμικούς ρυθμούς. Οι σύγχρονες εταιρείες εφαρμόζουν όλο και περισσότερες καινοτόμες λύσεις για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής. Η ανάπτυξή τους έχει μεγάλη σημασία για την καινοτομία τέτοιων διαδικασιών. Τα βιομηχανικά και συνεργατικά ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν εργασίες με πολύ υψηλότερες ταχύτητες από τους ανθρώπους. Όλα αυτά τα πράττουν με μεγάλη ακρίβεια, αυξημένη ασφάλεια, μείωση κόστους και χρόνου για κάθε παραγόμενη μονάδα, καλύτερη ευελιξία και ενεργειακή απόδοση. Και όλα αυτά παρέχοντας βελτιωμένες συνθήκες εργασίας. Όλα αυτά μεταφράζονται άμεσα σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα για την εταιρεία που τα χρησιμοποιεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις μέρες μας, γίνεται όλο και πιο σύνηθες να ακούμε για την επόμενη βιομηχανική επανάσταση, η οποία αλλάζει τον τρόπο παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Αναπόσπαστο συστατικό του είναι η αυτοματοποίηση της παραγωγής. Πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στη ζωή μας και στοχεύει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών παραγωγής. Τέτοια λογισμικά βοηθούν στον εξορθολογισμό πολλών εργασιών, στην απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων και στη συνεχή προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Εφαρμόζονται αυτές τις διαδικασίες το σίγουρο είναι ότι αυξάνονται τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: