Τα τεστ αντιγόνου ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά στον εντοπισμό της Όμικρον

AFP

της Megan Leonhardt

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα τεστ αντιγόνου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των ευρέως χρησιμοποιούμενων rapid τεστ, ενδέχεται να μην ανιχνεύουν πάντα με ακρίβεια τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Τα πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν μεν τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά μπορεί να έχουν μειωμένη ευαισθησία», ανέφερε ο FDA σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη.

Η ενημέρωση βασίζεται σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη των τεστ αντιγόνου, με τη χρήση δειγμάτων ασθενών με τη μετάλλαξη Όμικρον, την οποία διεξάγει ο οργανισμός σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Ο FDA δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τεστ που ανίχνευσαν ή δεν ανίχνευσαν την παραλλαγή Όμικρον.

«Όταν έχετε να κάνετε με ένα τεστ αντιγόνου, όλοι γνωρίζουν από την αρχή ότι δεν είναι, λόγω της φύσης της τεχνικής πτυχής του τεστ, τόσο ευαίσθητο όσο ένα PCR – άρα δεν είναι 100% ευαίσθητο. Έχει όμως σημαντικό βαθμό χρησιμότητας σε διάφορες περιστάσεις», δήλωσε την Τετάρτη ο Dr. Anthony Fauci. Ειδικότερα, οι εξετάσεις αντιγόνου μπορούν να είναι χρήσιμες για την ασφάλεια των παιδιών σε σχολικές και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

«Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι έρχονται περισσότερες λεπτομέρειες και θα είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε αυτές τις λεπτομέρειες», δήλωσε η Dr. Jessica Justman, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην επιδημιολογία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Κολούμπια. Σε αυτό το σημείο, είπε, υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

«Η ευαισθησία δεν είναι πραγματικά ο μοναδικός παράγοντας. Αυτό που είναι σημαντικό από την άποψη του ελέγχου της επιδημίας είναι το πόσο συχνά κάνετε test και η ταχύτητα της αναφοράς… ώστε να μπορείτε να δράσετε γρήγορα βάσει των αποτελεσμάτων», δήλωσε η Justman στο Fortune.

Η ενημέρωση του FDA έρχεται περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο Dr. Fauci σημείωσε ότι δεν εντοπίζουν όλες τα τεστ COVID τις λοιμώξεις της μετάλλαξης Όμικρον. «Λαμβάνουμε προκαταρκτικές πληροφορίες ότι δεν θα είναι όλα τα διαγνωστικά τεστ ακριβή με την Όμικρον», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν στις 16 Δεκεμβρίου.