Τα θέματα της Συνόδου Κορυφής – Με ποιους θα συναντηθεί και τι θα επιδιώξει ο Αλ. Τσίπρας

Τα θέματα της Συνόδου Κορυφής – Με ποιους θα συναντηθεί και τι θα επιδιώξει ο Αλ. Τσίπρας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Μεταναστευτικό, εμπορικές συμφωνίες, σχέσεις με τη Ρωσία και Brexit στην αντζέντα των 28.

Ο Αλ. Τσίπρας  βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και με σκοπό να καταλάβει πόσο γρήγορα θα μπορούσε να προχωρήσει η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως προανήγγειλε και από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει από την πλευρά της όλες τις υποχρεώσεις του προγράμματος και οι εταίροι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Χθες, είχε συσκέφθηκε κεκλεισμένων των θυρών με το οικονομικό επιτελείο, όπου και συζητήθηκαν οι στατηγικές σχετικά με το ζήτημα του χρέους, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί λύση εντός του 2016.

Βέβαια,  τα θέματα που θα απασχολήσουν τους 28 ηγέτες δεν θα είναι το ελληνικό χρέος, αλλά η μετανάστευση, το εμπόριο (συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ε.Ε. και Καναδά) και οι σχέσεις με τη Ρωσία.  Το θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία και οι σχέσεις της δεύτερης με την Ουκρανία, τη Συρία και τα Βαλκάνια.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει και η Βρετανή πρωθυπουργός κ. Μέι, η οποία θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις προετοιμασίες που κάνει η κυβέρνησή της πριν από την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου.