Τα βλέμματα στραμμένα στη Βουλή

Τα βλέμματα στραμμένα στη Βουλή

Ξεκινά το μεσημέρι η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης - Βενιζέλος: «Πρόκειται για πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας».

Μετά τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε αργά χθες το απόγευμα, κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος «λαϊκή αγανάκτηση κι έλλειψη νομιμοποίησης της κυβέρνησης», με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αλλά και τα νέα οικονομικά μέτρα που ενδέχεται να πάρει υπό την πίεση της τρόικας.

Χθες ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης -το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου για τον δημόσιο τομέα «πάγωσε» λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του στην ολομέλεια- ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση, ενώ, όπως ομόφωνα αποφάσισε το σώμα, η συζήτηση θα αρχίσει το μεσημέρι της Παρασκευής ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρατασης της εγγραφής των βουλευτών που βρίσκονται στην επαρχία. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής.

Με την πρόταση δυσπιστίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελπίζει πως θα φέρει προ των ευθυνών τους τους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ενώ εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο αυτό θα φέρει στη Βουλή τον πρωθυπουργό που θα κληθεί να λογοδοτήσει για την οικονομική και κοινωνική πολιτικής της κυβέρνησής του.

Διαβάστε ακόμη: «Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια»

Από το πρωί σήμερα συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματός του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την ως «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας» που «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια στιγμή που «η χώρα επιχειρεί να στείλει, όπως δικαιούται, ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας και όταν υπάρχει ανοιχτή η προοπτική εξόδου από την κρίση». Ο κ. Βενιζέλος, που είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό, θεωρεί -όπως και ο κ. Σαμαράς- πως η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία εν όψει των δύσκολων ψηφοφοριών που αναμένονται σε ζητήματα όπως τον ενιαίο φόρο ακινήτων, για τον οποίο πολλοί βουλευτές έφεραν αντιρρήσεις.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, από την άλλη, πρόκειται να ψηφίσουν «παρών» στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Μιλώντας στο Mega νωρίτερα, το στέλεχος του ΚΚΕ Αλεξάνδρα Μπαλού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Διαβάστε ακόμη: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα