Τα «βλέμματα» της Ευρώπης στραμμένα στην Αθήνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση για την επίσημη ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Επισήμως ξεκινά αύριο, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, η η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την κοινή σύσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων με το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ευρώπη, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ελλάδα, γιατί είναι πραγματικά το εξάμηνο της αλλαγής, της στροφής προς την εθνική έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Ζάππειου.

Μετά την αυριανή σύσκεψη θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι. Μετά τις συναντήσεις ο κ . Σαμαράς και ο κ. Μπαρόζο θα κάνουν κοινές δηλώσεις. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα στο τραπέζι

«Η προεδρία είναι μια εθνική υποχρέωση που πρέπει να την επιτελέσουμε με αποτελεσματικότητα, χάρη στην πολύ μεγάλη εθνική μνήμη που έχουμε ως χώρα από τις τέσσερις προηγούμενες προεδρίες που έχουν συνδεθεί με πολύ μεγάλες στιγμές στην πορεία της Ε.Ε.», είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «οι οιωνοί είναι πάρα πολύ καλοί για μια προεδρία που μπορεί να αφήσει το στίγμα της και ταυτόχρονα να θυμίζει ότι η Ελλάδα της κρίσης με αξιοπρέπεια ξεπερνά την κρίση και εμφανίζεται με το πρόσωπο μιας θεσμικά ισότιμης, υπερήφανης και αξιοπρεπούς χώρας η οποία διεκδικεί αυτό που της ανήκει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το ιστορικό κτίριο του Ζαππείου, «που κοσμεί την Αθήνα», θα είναι το πραγματικό επίκεντρο της πέμπτης ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εξαιρετική» εικόνα του χώρου, σημειώνοντας ότι «τεχνικά, είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα αυριανά επίσημα εγκαίνια της ελληνικής προεδρίας».

«Η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί σε μία επιτυχημένη προεδρία που θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα είναι μία προεδρία ελπίδας για την Ευρώπη και ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με θετικές προοπτικές και έχοντας πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Η  Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να ενισχύσει τους αγώνες των πολιτών της απαντώντας με μια επιτυχημένη διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας στις όποιες  υπερβολές και εκ των προτέρων αρνητικές τοποθετήσεις λαμβάνει από μερίδα των ξένων μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Διαβάστε ακόμη: Υπάρχει ζωή µετά το χρέος;

Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει σφικτό πρόγραμμα εργασιών, με λιτό -μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ- προϋπολογισμό. Η προεδρία δίνει περιθώριο προβολής στην χώρα, καθώς θα οργανωθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, εκ των οποίων τα 13 θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η ελληνική προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, η κυβέρνηση επικεντρώνει στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία», η οποία αφορά την προσφορά εργασίας ή την εκπαίδευση σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών το αργότερο σε τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Δεύτερη προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, στο πλαίσιο της εμβάθυνση της ΟΝΕ, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωβουλή για την τραπεζική ενοποίηση στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η ελληνική προεδρία θα πρέπει να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες και να εγκριθεί η συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα διαλυθεί το Ευρωκοινοβούλιο λόγω των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας έχει και η προώθηση κοινής μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Η Ε.Ε. έχει αποφασίσει την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της παράνομης μετανάστευσης.

Τέταρτη προτεραιότητα, η προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε. στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Η ελληνική προεδρία θα χειριστεί επίσης την ενταξιακή πορεία βαλκανικών χωρών Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία καθώς και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Τέλος, η Ελληνική Προεδρία θα διαχειριστεί και την Ανατολική Εταιρική σχέση της Ε.Ε., που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, μετά την υπαναχώρηση της Ουκρανίας και τις εσωτερικές περιπλοκές που δημιουργήθηκαν στην χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες λένε ότι η χώρα πήρε λάθος δρόμο