Τα βρήκαν για τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό οι «δύο μεγάλοι» της ευρωζώνης

Τα βρήκαν για τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό οι «δύο μεγάλοι» της ευρωζώνης
Flags of Germany, France and the European Union flutter in the wind before the meeting of new French President Francois Hollande and German Chancellor Angela Merkel in Berlin, May 15, 2012. Hollande called for a European pact for growth to balance out German-driven austerity measures in his inaugural address on Tuesday, hours before taking his challenge to Chancellor Angela Merkel in Berlin. Sworn in with all the pomp of the French Republic, Hollande won support from Germany's opposition Social Democrats (SPD), who vowed to use their parliamentary blocking power to delay ratifying a European budget discipline treaty until Merkel accepts accompanying measures to boost growth and jobs. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS) - RTR323PQ

Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στις λεπτομέρειες της πρότασής τους, ανοίγοντας τον δρόμο και στα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης.

 

Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν σε μια λεπτομερή πρόταση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ μεμονωμένων κρατών μελών, όπως φάνηκε σήμερα από έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης.

Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στην ευρύτερη ομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία θα συζητήσει τον ερχόμενο μήνα τη δημιουργία του νέου, αλλά αμφισβητούμενου εργαλείου.

«Ο λόγος για τη δημιουργία του δημοσιονομικού εργαλείου της ευρωζώνης θα είναι να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση στην ευρωζώνη…», αναφέρεται στην κοινή γαλλογερμανική πρόταση, σύμφωνα με το κυβερνητικό έγγραφο που είδε το Ρόιτερ.

Το νέο εργαλείο θα πρέπει επίσης να είναι ανοικτό για χώρες που συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, γνωστό ως ERM-2, ο οποίος αποτελεί την αίθουσα διετούς αναμονής για την ένταξη στο ευρώ, αναφέρεται στην πρόταση.

«Όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής, το εργαλείο θα πρέπει να είναι τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Δεν θα βασίζεται σε πιστώσεις», αναφέρεται.

Αυτό σημαίνει πως το νέο εργαλείο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το 2021, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ. Σημαίνει επίσης πως το μέγεθος του προϋπολογισμού θα καθορίζεται έπειτα από διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προύπολογισμό της ΕΕ, που πρόκειται να αρχίσουν αργότερα φέτος.

Στην κοινή πρότασή τους, η Γαλλία και η Γερμανία αναφέρουν πως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα πρέπει να υποστηρίζει εθνικές μεταρρυθμίσεις που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο — οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάθε κράτος μέλος.