Tα βρήκαν κυβέρνηση και θεσμοί για τον Προϋπολογισμό του 2019 – «Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό»

Tα βρήκαν κυβέρνηση και θεσμοί για τον Προϋπολογισμό του 2019 – «Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό»
Photo: pixabay.com
Στόχος, όπως ανέφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου, είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Μια πρώτη προσέγγιση στα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό και μια αρχική συμφωνία ότι «μέσες-άκρες δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019» υπήρξε σήμερα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, κατά τις επαφές για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μεθαύριο. Στόχος, όπως ανέφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου, είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, με τους ίδιους παράγοντες να επισημαίνουν πως «θα θέλαμε να ολοκληρωθεί όσο γίνεται νωρίτερα».

«Ήταν καλές οι συναντήσεις, προφανώς δεν θα ολοκληρωθεί κάτι έως την Τετάρτη», προσέθεταν οι ίδιοι αξιωματούχοι, διευκρινίζοντας ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι «να τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα και να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις».

Σύμφωνα με τις πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι θεσμοί και η κυβέρνηση τείνουν στην κοινή εκτίμηση πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019, αλλά είναι νωρίς για τον προϋπολογισμό του 2020. Έως σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί ασφαλείς εκτιμήσεις και για την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως «το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019», λόγω των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, αλλά και για την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει μια νέα πάγια ρύθμιση, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι αυτά συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι με τους επικεφαλής. Σε ερώτηση δε, αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα, αλλά και την επιδιωκόμενη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε πως «η κυβέρνηση θέτει τα θέματα αυτά στον κατάλληλο χρόνο και χώρο», για να συμπληρώσει πως «τα θέτουμε εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και με τη σειρά που πρέπει».

Σημειώνεται ότι σήμερα υπήρξαν επαφές και με τους αρμόδιους υπουργούς για ενεργειακά θέματα, καθώς και για αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τα δύο υπουργεία. Αύριο, οι επαφές θα αφορούν σε δομικά δημοσιονομικά (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές), υγεία, εργασιακά και χρηματοπιστωτικά θέματα. Την Τετάρτη, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενέργεια, τις αποκρατικοποιήσεις, την ψηφιακή πολιτική και τη δημόσια διοίκηση.

Επαφές διεξάγονται παράλληλα και με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα βρίσκεται στην Αθήνα έως την Παρασκευή, για να συντάξει την έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ