Tα ξενοδοχεία που λένε YES! στην τέχνη

Tα ξενοδοχεία που λένε YES! στην τέχνη

Ο ελληνικός όμιλος που κατάφερε να «ξυπνήσει» γειτονιές και να γίνει παγκόσμιο case study.

Στην Ελλάδα, η εικόνα που έχουμε για τα ξενοδοχεία του κέντρου είναι ότι η χρησιμότητά τους σταματάει στο κομμάτι της διαμονής και ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη εμπειρίες ανάλογες με αυτές που συναντάμε στα ξενοδοχεία των νησιών.

Μέγα λάθος! Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να μεταδώσει, πέρα από τη φιλοξενία, την αύρα και τη γνήσια εμπειρία μιας πόλης αυτό είναι σίγουρα το ξενοδοχείο. Διασχίζοντας την οδό Φιλελλήνων, τον δρόμο που τέμνει την πλατεία Συντάγματος, δεν είναι δυνατόν να μην προσέξει κανείς το New Hotel, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στην «καρδιά» της Αθήνας. Η επιτυχία του αποδίδεται στο μοναδικό του στιλ, που το έχει μετατρέψει σε τόπο συνάντησης όχι μόνο των τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά και των κατοίκων του κέντρου.

«Από την αρχή σχεδιάσαμε το New ως ένα εξωστρεφές ξενοδοχείο και με όχημα το εστιατόριό του, το New Taste, χτίσαμε έναν all-day προορισμό. Η μοναδική αισθητική του ξενοδοχείου, η φυσική ένταξή του στη γειτονιά της Πλάκας και η συνεχής μας επένδυση στην ποιότητα της εστίασης έκαναν το New σημείο αναφοράς για διαφορετικές κατηγορίες κοινού κάθε ημέρα της εβδομάδας» αναφέρει στο Fortune η Στεφανία Φλέγγα, director of Sales & Marketing του ομίλου YES! HOTELS.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου YES! HOTELS, στον οποίο ανήκει και το New, έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα έργα τέχνης, δημιουργώντας μια νέα μόδα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Πρόκειται για τον όμιλο συμφερόντων του Δάκη Ιωάννου, που ανακήρυξε το design σε σήμα κατατεθέν του, όταν τον Αύγουστο του 2004 δημιούργησε το Semiramis, ένα ξενοδοχείο ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την αγορά της χώρας. Φέτος ο όμιλος συμπληρώνει δέκα χρόνια επιτυχούς παρουσίας στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο και το πάθος για καινοτομία παραμένει άσβεστο.

«Η τέχνη είναι αναμφίβολα ο πυρήνας της YES! HOTELS. Είναι το πάθος του Δάκη Ιωάννου, το οποίο έχει μεταδώσει και στους συνεργάτες του. Μιλάμε για ένα περιβάλλον το οποίο εκπέμπει θετική ενέργεια και μας κάνει περισσότερο αποδοτικούς. Οι πελάτες μας νιώθουν την επίδραση της τέχνης και γνωρίζουν ότι θα βιώσουν μια ολοκληρωμένη και απόλυτα σύγχρονη εμπειρία ελληνικής φιλοξενίας η οποία συνοδεύεται από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Η φιλοσοφία του contemporary hospitality έχει υιοθετηθεί από πολλά ξενοδοχεία του εξωτερικού και στόχος μας ήταν εξαρχής η δημιουργία μιας νέας μορφής τέχνης, ενταγμένης στην ελληνική φιλοξενία».

Ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούν τον όμιλο YES! Hotels διεθνώς είναι το γεγονός ότι κάθε ξενοδοχείο έχει τη δική του αισθητική. Κοινός παρονομαστής είναι, ωστόσο, το design. Το Semiramis και το New φέρουν τη σφραγίδα καταξιωμένων καλλιτεχνών του εξωτερικού, όπως οι αδελφοί Καμπάνα και ο Καρίμ Ρασίντ, με επιρροές από διάφορες μορφές τέχνης.
«Τα ξενοδοχεία YES! Hotels αποτελούν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που συνδιαλέγονται δημιουργικά με το περιβάλλον τους. Καθένα από αυτά είχε το δικό του παρελθόν, το οποίο και σεβόμαστε, γι’ αυτό και βασική μας αρχή είναι, όταν προωθούμε ένα ξενοδοχείο, να προβάλλεται πρώτα η γειτονιά του και μετά το ίδιο».

Αν το Semiramis καθιερώθηκε στην αγορά χάρη στην design ταυτότητά του, το New «ξύπνησε» μια ολόκληρη γειτονιά και έγινε παγκόσμιο case study λόγω της mix& match, old& new φιλοσοφίας που το διέπει! Αρκεί μια επίσκεψη για να δει κανείς από κοντά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα από την αξιοποίηση των υλικών του προϋπάρχοντος ξενοδοχείου και την ανάμειξή τους με νέα. Το δε κυριακάτικο brunch έγινε θεσμός για τους κατοίκους της πόλης και ακολουθείται πιστά από τουρίστες που επιθυμούν να πάρουν μια γεύση από τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Τα προϊόντα του bakery παρασκευάζονται στο ξενοδοχείο με την επιμέλεια διακεκριμένων chefs και patissiers, ενώ το μενού διαμορφώνεται βάσει των πιάτων που προτιμούν οι Αθηναίοι. Σε αντίθεση με άλλα ξενοδοχεία, η κουζίνα του εστιατορίου New Taste είναι ανοιχτή όλο το εικοσιτετράωρο, έτοιμη να ικανοποιήσει τις πιο απαιτητικές γαστρονομικές επιθυμίες. Παράλληλα, με τη λειτουργία του Art Lounge, πέρυσι το καλοκαίρι, στο roof garden του ξενοδοχείου δόθηκε ακόμη μία επιλογή στους πελάτες για να απολαύσουν την επιβλητική θέα της Αθήνας παρέα με μια πλούσια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία τέχνης, περιοδικά και εκδόσεις από όλο τον κόσμο.

Από τα πέντε ξενοδοχεία που απαριθμεί ο όμιλος (Periscope, TwentyOne, New Hotel, Semiramis, Kefalari Suites) το New Hotel διαθέτει τις περισσότερες κλίνες (79) και ακολουθεί το Semiramis με 51 δωμάτια. Όλα όμως ακολουθούν το moto του ομίλου που αντανακλά μια “Y”oung, “E”nthusiastic και “S”eductive εμπειρία φιλοξενίας.

Κάνοντας έναν απολογισμό της δραστηριοποίησης του Ομίλου YES! Hotels στην ελληνική αγορά, η Στεφανία Φλέγγα μιλά για ραγδαίες αλλαγές που οδήγησαν στο ξεκαθάρισμά της. «Πριν δέκα χρόνια ζούσαμε στο πνεύμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μια πόλη που άλλαξε ριζικά και με την εγχώρια τουριστική βιομηχανία να μεταμορφώνεται. Τα δεδομένα είναι πλέον πολύ διαφορετικά, το τοπίο είναι ρευστό αλλά και πιο ξεκάθαρο. Η κρίση δεν ήταν η αιτία, αλλά η αφορμή. Πολλά από τα city hotels που εγκαινιάστηκαν εκείνη την περίοδο δεν υπάρχουν πλέον γιατί δεν είχαν κάνει σωστά business plans. Επιβίωσαν τελικά αυτοί που είχαν στρατηγική και δεν μείωσαν δραματικά τις τιμές».

Σχολιάζοντας ωστόσο τις προσπάθειες που γίνονται τόσο από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού όσο και από ιδιωτικούς φορείς για τη συντονισμένη προβολή του τουριστικού πακέτου της Ελλάδας, τονίζει πως οι συνέργειες μεταξύ ΣΕΤΕ και υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση του DiscoverGreece κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Είμαστε κοντά στο να αποκαταστήσουμε την αρνητική εικόνα της Αθήνας και ειδικά του κέντρου της ως προορισμού που έπληξε δραματικά τον κλάδο μας. Εξάλλου αυτό φάνηκε το 2013 και το βλέπω ακόμη πιο έντονα το 2014. Κατά τη γνώμη μου, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εκπέμπει θετική ενέργεια και μέσω της σωστής προβολής έχει ανοίξει νέες αγορές».

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της YES! Hotels έδειξαν μια αύξηση τζίρου της τάξης του 20% για το σύνολο του 2013, με τις προκρατήσεις να προμηνύουν μια εξίσου θετική πορεία και για την τρέχουσα χρονιά. «Περιμένουμε θετικά αποτελέσματα για όλο τον όμιλο, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από τα ξενοδοχεία του κέντρου, το New και το Periscope. Υπάρχει μια αύξηση προκρατήσεων από τον Απρίλιο και μετά για αναψυχή τουριστών κυρίως από Αμερική, Κίνα, Κορέα και Βραζιλία. Η Ευρώπη τώρα έχει αρχίσει να συνέρχεται από την κρίση και να κινείται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που φέτος στοχεύσαμε και εμείς στην ευρύτερη περιοχή περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές».

Η διοίκηση του ομίλου έχει σε κάθε περίπτωση τα «μάτια» της ανοιχτά για οποιαδήποτε επένδυση λογίζεται ως ευκαιρία. Μετά το New Hotel, επένδυση που υλοποιήθηκε μέσα στην κρίση, το 2011, και αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του Δάκη Ιωάννου, σειρά έχει το άνοιγμα του Intercontinental στη Σαντορίνη, το οποίο αναμένεται να υποδεχτεί το κοινό στην τουριστική σεζόν του 2017.

«Είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις. Στον τουρισμό, πρέπει να επενδύσουμε είτε στις υπάρχουσες μονάδες είτε σε νέες ευκαιρίες».

Όσο για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο εγγύς μέλλον, βασίζεται σε σταθερά βήματα που θα εξασφαλίσουν την κερδοφορία. Ειδικό βάρος θα δοθεί στην αύξηση των επισκεπτών που προέρχονται όχι από μαζικό, αλλά από ποιοτικό τουρισμό!

Σε εκείνους που έχουν εκλεκτικό γούστο ξεχωρίζουν τις value for money προτάσεις και είναι σε θέση να διακρίνουν την ποιότητα με διεθνή standards, όπως αυτή συναντάται στα κορυφαία city hotels των μεγάλων πόλεων παγκοσμίως.

* To κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Διαβάστε ακόμη: 

YES! Hotels: Δέκα χρόνια Semiramis

Ξενοδοχεία υψηλής ραπτικής!

Tα ελληνικά ξενοδοχεία με τις καλύτερες υπηρεσίες