«Τακτική του σαλαμιού στην Αθήνα»

«Τακτική του σαλαμιού στην Αθήνα»
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) προσέρχεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

 

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στη σύγκλιση που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων. «Ανοιχτός ο δρόμος για το επόμενο δισεκατομμύριο της βοήθειας», τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Για να εκταμιευθούν χρήματα από το τρίτο πακέτο βοήθειας πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους των πιστωτών. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν την Παρασκευή για ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και συμφώνησαν», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Το επόμενο δισεκατομμύριο» είναι ο γλαφυρός τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung, η οποία καταγράφει την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών και υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις. Πριν όμως εκταμιευθούν τα χρήματα πρέπει να δώσει την έγκρισή του το κοινοβούλιο».

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων και τονίζει: «Η μάλλον δυσκολότερη μεταρρύθμιση για την Ελλάδα πρόκειται να αποφασιστεί τον Ιανουάριο: μια ευρύτατη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης. Κυρίως όμως η μεταρρύθμιση χρειάζεται και για να πειστεί το ΔΝΤ ώστε να εξακολουθήσει να συμμετέχει στη διάσωση της Ελλάδας», υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung.

Ένας στους τρεις ασθενείς πληρώνει «φακελάκι»

Για «τακτική του σαλαμιού στην Αθήνα» κάνει λόγο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επιρρίπτει κωλυσιεργία στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, σε αντίθεση με τη συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, «η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα χαίρει μεγαλύτερης επιείκειας.

Ο Τσίπρας έχει αποδεχθεί επισήμως όλους τους όρους των χρηματοδοτών, ωστόσο πίσω από αυτήν την πρόσοψη οι όροι θολώνονται με την τακτική του σαλαμιού, αναβάλλονται ή αντιστρέφονται. Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, διαχείριση κόκκινων δανείων και ιδιωτικοποιήσεις αναβλήθηκαν. Ο Τσίπρας αιτιολογεί την αντίστασή του επικαλούμενος την κοινωνική του συνείδηση. Πολύ συχνά εξακολουθεί να πρόκειται όμως για πελατειακή πολιτική…», σημειώνει η FAZ.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται με δημοσίευμα στις οικονομικές της σελίδες, μεταξύ άλλων, στο φαινόμενο της δωροδοκίας στο ελληνικό σύστημα υγείας. Επικαλούμενη δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή που αναφερόταν σε πρόσφατη μελέτη των καθηγητών Κ. Σουλιώτη, Ι. Τούντα και Λ. Λιαρόπουλου, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «στα δημόσια νοσοκομεία κάθε τρίτος ασθενής πληρώνει ως δωροδοκία μεταξύ 200 και 5.000 ευρώ για μεγάλες εγχειρίσεις».

Από το Λεβερκούζεν στην Ελλάδα υπέρ των προσφύγων

Στα δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος στον γερμανικό τύπο ξεχωρίζει τέλος η ανάδειξη της πρωτοβουλίας ενός Γερμανού φοιτητή από το Λεβερκούζεν, ο οποίος κατόρθωσε να διοργανώσει μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες που συνωθούνται στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kölner Stadt-Anzeiger, o 28χρονος Μάρκους Κούπελ πρόκειται να αναχωρήσει αύριο «αρχικά με πέντε συνοδοιπόρους του σε δύο βαν με τρέιλερ καθοδόν προς τα Βαλκάνια. Δύο ακόμη βοηθοί θα πετάξουν αργότερα και θα συναντήσουν την ομάδα στη Βιέννη», σημειώνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι μετά την πρωτεύουσα της Αυστρίας η διαδρομή θα συνεχιστεί μέσω Ουγγαρίας ή Σλοβενίας μέχρι τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, «ο Κούπελ συνέλαβε την ιδέα να κατευθυνθεί με ένα δικό του κομβόι βοήθειας μέσω της βαλκανικής οδού προς την Ελλάδα στη Δρέσδη, την πόλη όπου σπουδάζει. Εκεί είδε τα καταλύματα προσφύγων, όπου συνάντησε απελπιστικές συνθήκες και οργανωτικό χάος».

Πηγή: Deutsche Welle