Ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν- Πόσα θα πάρει η Ελλάδα

Ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν- Πόσα θα πάρει η Ελλάδα
epa07686414 A view of the European Commission headquarters after a night of negotiations for European leaders during a Special European Council in Brussels, Belgium, 01 July 2019. Heads of states or governments from EU member states meet to continue discussions on the possible candidates for the heads of EU institutions, namely European Council President, President of the European Commission, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (Foreign Policy Chief), and President of the European Central Bank. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα ένα σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, προτείνοντας να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην ΕΕ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι. Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος.

Τέσσερις αξιωματούχοι και διπλωμάτες επιβεβαίωσαν τον επιμερισμό μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που πρόκειται να παρουσιάσει γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδας η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτήρισε το σχέδιο «λογική» πρόταση.

Το ευρώ κατέγραψε άλμα μετά τις αναφορές για το ύψος του ταμείου ανάκαμψης, στο 1,1022 έναντι του δολαρίου από το 1,0932 προηγουμένως.

Το πακέτο του ταμείου ανάκαμψης είναι πρόσθετο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-27, που η Κομισιόν θα προτείνει να ανέλθει στο 1,1 τρισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν δύο από τις πηγές.

Περίπου 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα από επιδοτήσεις, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο. «Από το συνολικό ποσό, 500 δισεκατομμύρια θα διανεμηθούν στα κράτη- μέλη με την μορφή επιδοτήσεων και 250 θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ως δάνεια, σύμφωνα με αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, η ΕΕ θα έπρεπε να δανειστεί έως και 750 δισεκατομμύρια από τις αγορές. Η Ιταλία (σύμφωνα με την πρόταση) θα λάβει 81,8 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισεκατομμύρια , η Ελλάδα 22,5 δισεκατομμύρια και η Γαλλία 39 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ο οποίος γνωρίζει τις λεπτομέρειες της πρότασης», αναφέρει το Bloomberg.

Ράλι στις αγορές

Άλμα κατέγραψαν οι μετοχές στην ευρωζώνη σήμερα ύστερα από τις αναφορές για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο δείκτης των μετοχών στην ευρωζώνη ανήλθε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, με άλμα 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%.

Τα χρηματιστήρια σε Ισπανία και Ιταλία έκαναν ράλι 2,4% και 1,4% αντίστοιχα, αφού υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει οι δύο χώρες να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Οι τράπεζες στην ευρωζώνης κατέγραψαν άλμα 5,5%, με την ισπανική Banco de Sabadell και τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale να εκτοξεύονται με άνοδο περίπου 9%. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά περίπου 9%.

«Το μέγεθος της αντίδρασης της αγοράς είναι σχετικά μέτριο εάν το συγκρίνει κανείς με το ίδιο το σχέδιο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχαν ήδη κάποιες προσδοκίες στην αγορά», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Rabobank. «Πραγματικά πρέπει να το δούμε ως μια αντίδραση στο ότι το μέγεθος του προγράμματος είναι μεγαλύτερο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποθαρρύνεται από τις αντιδράσεις που είναι εμφανείς σε κάποια κράτη-μέλη».

Οι ελπίδες για μια συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού ενισχύθηκαν από τότε που η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν τις προτάσεις τους για ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ.