Ταμείο για αντιστάθμιση των ευρωπαϊκών κυρώσεων ετοιμάζει η Ρωσία

REUTERS

Με τους πόρους που θα προέρχονται από το ρωσικό συνταξιοδοτικό ταμείο θα ενισχυθούν οι εταιρείες που πλήττενται από τα μέτρα της ΕΕ.

Τρόπο αντιστάθμισης των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της αναζητά η Μόσχα και στο πλαίσιο αυτό το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ρουβλίων το 2015, προκειμένου να ενισχύει οικονομικά τις εταιρείες που πλήττονται από τις κυρώσεις.

Το ταμείο θα χρηματοδοτείται από πόρους που προορίζονταν για το Συνταξιοδοτικό Ταμείο και από ποσά του φετινού προϋπολογισμού που δεν χρησιμοποιήθηκαν, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

Οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών και των πετρελαϊκών εταιριών. Ορισμένες εταιρίες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να τις βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, μεταξύ τους η πετρελαϊκή Rosneft που δηλώνει ότι χρειάζεται οικονομική βοήθεια 1,5 τρισ. ρουβλίων (39,70 δισ. δολάρια).

Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η απόφαση να σταματήσει η μεταφορά χρημάτων στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό κατά επιπλέον 309 δισ. ρούβλια (8,18 δισ. δολάρια). Διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί όλο αυτό το ποσό στο ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά το ταμείο θα λάβει και ποσό τουλάχιστον 100 δισ. ρουβλίων από το φετινό προϋπολογισμό, το οποίο δεν είχε δαπανηθεί.

«Αυτά τα 100 δισ. ρούβλια θα προστεθούν στο αποθεματικό για την αντιμετώπιση της κρίσης την προσεχή χρονιά. Η πρόληψη αυτή θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε τις εταιρίες μας», τόνισε ο Σιλουάνοφ. «Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός ταμείου με μεγάλο αποθεματικό», δήλωσε χωρίς να αναφέρει το μέγεθος του αποθεματικού.

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Μόσχα έχει σταματήσει τη μεταφορά πόρων από τον προϋπολογισμό στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο, το οποίο παρέχει επιδόματα σε συνταξιούχους, ορισμένους ανάπηρους και σε φτωχές οικογένειες.

Διαβάστε ακόμη:

Ένας πολύ βαρύς χειμώνας περιμένει την Ουκρανία

Λαβρόφ: Οι νέες κυρώσεις πλήττουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις