Task force για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία

Task force για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία
Μαθητές της Γ΄ Λυκείου προσέρχονται στο σχολείο τους, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020. Σε ένα πρωτόγνωρο, περιβάλλον μπήκαν στις τάξεις τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των δυο σχολείων στο Ναύπλιο. Οι μαθητές μπήκαν κατευθείαν στις τάξεις χωρίς την πρωινή συγκέντρωση, ενώ πολλοί καθηγητές και μαθητές ήταν εφοδιασμένοι με μάσκες προστασίας αλλά και μεζούρες για την τήρηση των αποστάσεων. Η επιστροφή στα σχολεία δύο μήνες μετά το κλείσιμο τους ήταν κάπως αμήχανη, καθώς καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Από σήμερα λοιπόν μπήκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Άγνωστο ακόμη παραμένει αν και πότε θα γυρίσουν στα σχολεία οι μαθητές του δημοτικού. Τις τελευταίες οδηγίες στους μαθητές έδωσε ο Λυκειάρχης των σχολείων. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αρχές ετοιμάζονται για το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων. Ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό περιστατικών στις ΜΕΘ.

Την δημιουργία μιας ομάδας διαχείρισης, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση, κατά το πρώτο διάστημα, τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, θα συγκροτηθεί μια “task force”, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Πολιτικής Προστασία και του ΕΟΔΥ, η επικοινωνία με την οποία θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9, είτε μέσω τηλεφώνου στα 2131510984, 985 και 986 είτε μέσω email στη διεύθυνση schools@civilprotection.gr.

Παράλληλα, ο κ.Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αίρονται τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. «Η επιδημιολογική εικόνα στην Πάρο και την Αντίπαρο έχει βελτιωθεί σημαντικά», τόνισε. Έτσι, από τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου, το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παύει να ισχύει για τα νησιά αυτά, τα οποία πλέον φεύγουν από το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων και εντάσσονται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου για τη συνεργασία τους, την επιμονή και την υπομονή τους. Αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τήρησαν με συνέπεια τα μέτρα και βγαίνουν νικητές. Να γνωρίζουν ότι πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο, οι όποιες αποφάσεις μας είχαν ως στόχο αποκλειστικά και μόνο την δική τους προστασία».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις βασίστηκαν, όχι μόνο στα πραγματικά ενεργά κρούσματα στα δύο αυτά νησιά, αλλά και στα θετικά κρούσματα, που η ιχνηλάτησή τους μαζικά, είχε αναφορά σε διακοπές ή πρόσφατο ταξίδι στα νησιά αυτά. «Και οι αποφάσεις μας», πρόσθεσε, «είχαν ως μοναδικό, απόλυτο γνώμονα την αντιμετώπιση του αυξημένου ιικού φορτίου στις περιοχές αυτές, και πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς εκπτώσεις για οποιονδήποτε, με καθαρά επιστημονικά στοιχεία και μακριά από ανυπόστατες φήμες και αβάσιμες συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, δήθεν πληροφορίες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία. Καθημερινά, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προχωράμε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού, να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Ο κ.Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη, ότι από σήμερα τέθηκαν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς, δηλαδή με την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να τηρήσουν πιστά τα μέτρα», ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με πολλαπλές στενές επαφές, από μόλις μια συρροή, τα οποία και χωροταξικά βρίσκονται διάσπαρτα στις περιοχές αυτές. Η εφαρμογή των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Και είμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα βρεθούν στο πλευρό μας, πολύτιμοι σύμμαχοι στη μάχη αυτή. Η κατάσταση, επαναλαμβάνω, είναι κρίσιμη στην περιοχή».

Σχετικά με τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, το καθεστώς αυτό παρατείνεται, όπως επισήμανε ο υφυπουργός: «Σε κάθε περίπτωση, ανά τριήμερο, αξιολογούμε την πορεία κάθε περιοχής και εφόσον κριθεί ασφαλές, μπορεί να οριστικοποιηθεί η όποια άρση του καθεστώτος αυτού.

Όσον αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, τα μέτρα που ισχύουν σε αυτές, δηλαδή η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και το ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, παρατείνονται.

«Υπενθυμίζω», είπε ο υφυπουργός, «ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου, Κω».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορωνοϊού (Covid-19 Rapid Test), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών. «Η πρώτη εφαρμογή τους» διευκρίνισε, θα είναι γι’ αυτή τη συνθήκη διπλής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στη Μυτιλήνη, όπου συνδυάζεται μια τοπική επιδημία σε έναν ευάλωτο πληθυσμό, μαζί με μια φυσική καταστροφή. Η αγορά καλύφθηκε από δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ και οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean, που αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα, αρχικά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Τέλος, ο υφυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Το σημαντικότερο είναι ο καθένας μας να κάνει ό,τι πρέπει».

Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ

Από την έναρξη της καθιερωμένης ενημέρωσης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο επ. καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος ανέφερε ότι σε «πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα» . Μάλιστα τόνισε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, έφτασε τους 52

Ο κος Μαγιορκίνης επισήμανε ότι πλέον έχουμε πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα και εξήγησε ότι «ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό». Αυτού του είδους οι κορονοϊού κινούνται ανομοιόμορφα κατέληξε. Αναφερόμενος στους εργοστασιακούς χώρους είπε ότι αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες όπως όπως η Γερμανία και εξήγησε ότι «όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό»

Μιλώντας για την διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι ένας ασθενής εμφάνισε παρενέργειες και συνεχίζει να παρακολουθείται. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στις κλινικές δοκιμές, αλλά όχι στην ευρύτερη έρευνα. Η μελέτη συνεχίζεται κανονικά προς το παρόν, θα σταματήσει εκτός αν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες σε περισσότερους ασθενείς» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή για το εμβόλιο αυτό.

Αναφερόμενος στους αρνητές των μέτρων προφύλαξης και κυρίως της μάσκας και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο της άρνησης εμβολιασμού για το νέο ιό και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε « δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αυξητική των αρνητών, είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο» Ο καθηγητής έκανε λόγο για «σκοταδισμό» την ώρα που υπάρχει σωρεία επιστημονικών στοιχείων υπέρ του εμβολιασμού γενικότερα αλλά και για την αποτελεσματικότητα της μάσκας. « Το θέμα είναι κατά πόσο δέχεσαι τα επιστημονικά δεδομένα. Εγώ δεν είμαι υπέρ της τιμωρίας…»

Ο κος Μαγιορκίνης εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν μεταβάλλεται ότι ισχύει για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και μιλώντας για την Μόρια και εάν φοβάται μια «υγειονομική βόμβα» στην περιοχή λόγω της έκτακτης κατάστασης απάντησε : « Ήδη στη Μόρια γίνονται μαζικά τεστ και σε όσους διέμεναν στη δομή αλλά και σε κατοίκους του νησιού. Δεν μου αρέσει ο όρος «υγειονομική βόμβα» αλλά θεωρώ ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο θα περιοριστεί πολύ γρήγορα».

Κεραμέως: Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών.

Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.