Επιβεβαιώνεται η τάση για διακοπές σε γνωστούς προορισμούς το 2021

Επιβεβαιώνεται η τάση για διακοπές σε γνωστούς προορισμούς το 2021
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Όνειρο ζωής, επιστροφή στη φύση ή …πολυτέλεια- Στο επίκεντρο οι επαγγελματικές συμβουλές σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και tour oparators.

Καθώς άνοιξαν τα σύνορα και οι πολίτες είναι πια (σχεδόν) ελεύθεροι τα ταξιδέψουν επιβεβαιώνεται η τάση που θέλει την επιστροφή στα παλιά αγαπημένα λημέρια και σε γνωστούς προορισμούς, τάση η οποία πριμοδοτεί άλλωστε ελληνικές παραθεριστικές περιοχές.

Οι τάσεις κρατήσεων από μέλη της ABTA, όπως Barrhead Travel, easyJet holidays, Jet2holidays, TUI και Henbury Travel ήδη από τα τέλη του 2020 έδειχναν ότι οι τουρίστες επιλέγουν δοκιμασμένους προορισμούς. Η Τουρκία, οι Βαλεαρίδες, τα Κανάρια Νησιά, η Ελλάδα και το Αλγκάρβε είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία αυτό το καλοκαίρι, με τη Φλόριντα να βρίσκεται ψηλά στη λίστα για όσους θέλουν να πάνε πιο μακριά.

Η έρευνα της ABTA υποστηρίζει επίσης την επιθυμία των τουριστών να επιστρέψουν στα παλιά αγαπημένα μέρη, καθώς μόλις το 32% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είναι πιθανό να επισκεφθούν μια χώρα που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ πριν (από 45% σε αντίστοιχη έρευνα ένα χρόνο πριν) και το 41% είπε ότι είναι πιθανό να ταξιδέψουν για να επισκεφτούν ένα θέρετρο ή μια πόλη που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ πριν (έναντι 54% στην προηγούμενη έρευνα).

Αυτή η τάση για διακοπές σε μέρη γνωστά είναι επίσης ξεκάθαρη από τη λίστα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την ABTA των δέκα κορυφαίων προορισμών για το 2021, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση μετά την Ισπανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι στην 5η θέση και στη λίστα της Ipsos στην κατηγορία τουρισμός, στο πλαίσιο της έρευνας που μετρά συνολικά τη φήμη 50 κρατών από όλες τις γεωγραφικές περιοχές σε διάφορες κατηγορίες, οικονομία, εξαγωγές, πολιτισμό, τουρισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Ταξίδια όνειρο ζωής και επιστροφής στη φύση

Μια άλλη τάση που καταγράφεται από διεθνείς οργανισμούς για τα ταξίδια το 2021, που επίσης ισχυροποιείται από τις κρατήσεις των μεγάλων tour operators είναι ότι πολλοί τουρίστες έχοντας αρκετό χρόνο το προηγούμενο διάστημα να διερευνήσουν προορισμούς των ονείρων τους κάνουν κρατήσεις για διαμονή πολυτελείας ή για μέρη που προσφέρουν οργανωμένη περιήγηση. Παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για εκδρομές στο Έβερεστ, αναρρίχηση στο Όρος Κιλιμάντζαρο και πεζοπορία στα μονοπάτια των Ίνκας. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να κλείσουν ταξίδια σε προορισμούς που προσφέρουν διακοπές στην παραλία. Πάνω από το ένα τρίτο των δυνητικών ταξιδιωτών σκοπεύουν να κάνουν τέτοιου τύπου διακοπές ενώ ένας στους τέσσερις σχεδιάζει διακοπές στην εξοχή.

Αυτό που λέμε “επιστροφή στη φύση” είναι μια έντονη τάση η οποία καταγράφεται και εκτός χρόνου διακοπών, καθώς η εξ’ αποστάσεως εργασία ώθησε πολλούς εργαζόμενους σε εξοχικές κατοικίες ήδη από την περίοδο της καραντίνας. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Έτσι αναδύονται νέες δυνατότητες για ανακάλυψη νέων τουριστικών προορισμών στις χώρες αυτές.

Η κρουαζιέρα παραμένει επιλογή για όσους αγαπούν αυτό το στυλ ταξιδιού. Είναι σχεδόν ένας στους πέντε και παραμένει ίδιο το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν διακοπές κρουαζιέρας ενώ αυξάνεται το ποσοστό των 65 ετών και άνω που δηλώνουν σχετική επιθυμία.

Σημειώνεται ότι τα κρουαζιερόπλοια ξεκίνησαν ήδη τα ταξίδια τους για τη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο, αν και με πληρότητα μέχρι 60%, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη πραγματοποιούνται κρουαζιέρες με περιορισμένο αριθμό επιβατών και πληρώματος. Από τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει ουσιαστικά η αγορά, με την έναρξη ταξιδιών και από μεγαλύτερα πλοία ενώ ο Πειραιάς θα είναι το homeport για κρουαζιερόπλοια, μεταξύ άλλων, των Azamara Cruises, Celebrity Cruises, Celestyal Cruises, Holland America Cruise Line, Norwegian Cruise Line, Seabourn Cruises και Silversea Cruises.

Συμβουλές ειδικών και αειφορία

Πιο σημαντικές από ποτέ είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι ταξιδιώτες επιζητούν την υποστήριξη από έναν επαγγελματία για να κλείσουν τις διακοπές τους, τάση που είναι ενισχυμένη συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία. Οι δύο στους πέντε ανέφεραν στην έρευνα της ΑΒΤΑ την ασφάλεια των οργανωμένων διακοπών (41%) και τις συμβουλές του επαγγελματία ταξιδιού (40%) ως τους κύριους λόγους να αναζητήσουν πακέτο διακοπών αντί να κάνουν αναζήτηση μόνοι τους. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι αυξήθηκε το ποσοστό των ταξιδιωτών που απευθύνθηκαν σε επαγγελματίες για να αναζητήσουν νέες ιδέες και προορισμούς.

Επίσης, καθώς οι παραθεριστές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο που έχουν οι διακοπές τους στα μέρη που επισκέπτονται και στους ανθρώπους που ζουν εκεί, η ζήτηση για υπεύθυνο τουρισμό αυξάνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία και ενισχύεται περαιτέρω αυτή την περίοδο της πανδημίας. Το 2011, μόνο το ένα πέμπτο (19%) των συμμετεχόντων στην έρευνα του ABTA έλεγαν ότι ήταν πιθανό να επιλέξουν μια εταιρεία από μια άλλη με βάση ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε σύγκριση με το διπλάσιο ποσοστό (38%) της έρευνα στα τέλη του 2020. Μάλιστα θεωρούν ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι διακοπές τους βοηθούν τους ντόπιους και τις τοπικές οικονομίες, με το εν λόγω ποσοστό να αυξάνεται την περίοδο προ και μετά πανδημίας.