Ταξίδι Σταθάκη στις Βρυξέλες για το Σχέδιο Γιούνκερ

Ταξίδι Σταθάκη στις Βρυξέλες για το Σχέδιο Γιούνκερ

Ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με ευρωπαίους αξιοματούχους για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας και την αύξηση του ΕΣΠΑ.

Οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας από το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ), καθώς και οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013) στο 100%, και της προκαταβολής για το τρέχον πρόγραμμα (2007-2014), συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Η αύξηση του συντελεστή συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013, μπορεί να εξοικονομήσει ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό, και συνοδεύεται από την άμεση διάθεση στις ελληνικές αρχές, του 5% του προγράμματος που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Επίσης η αύξηση της προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Για την υλοποίηση των μέτρων αυτών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για τη χώρα μας κατά την περίοδο 2014-2020 ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ από τα οποία 20 δισ. ευρώ προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. «Αντιπροσωπεύουν – τονίζει το υπουργείο Οικονομίας σε σχετική ανακοίνωση – μια βασική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρω-Συνόδου της 12ης Ιουλίου».

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να υποστηρίξει την ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσω να δουλεύω με τις ελληνικές αρχές στα πλαίσια της Ομάδας Υψηλής Επαφής, που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιηθεί όλη η διαθέσιμη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 και να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια της ΕΕ που προγραμματίζονται για την περίοδο 2014-2020».

Η Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Η συνάντησή μας με τον υπουργό Σταθάκη ήταν φιλική και απέφερε καρπούς. Συμφωνήσαμε να έχουμε διαρκή διάλογο, καθώς μια στενή συνεργασία της Επιτροπής με τις ελληνικές αρχές είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της πολιτικής συνοχής σε όρους ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Προσωπικά δεσμεύτηκα να προσφέρω όλη τη βοήθεια που θα απατηθεί τα επόμενα χρόνια, και προτίθεμαι να πάω στην Ελλάδα αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να εξηγήσω στις διαχειριστικές Αρχές, πώς να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό αυτές τις νέες δυνατότητες και να διασφαλίσω άμεση, αποτελεσματική και στρατηγική χρήση των κεφαλαίων, έχοντας στην καρδιά τα καλύτερα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης, δήλωσε: «Οι προτάσεις αυτές είναι πολύ θετικές. Μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ρευστότητας με εμπροσθοβαρείς πληρωμές και παροχή ευελιξίας για την αποπληρωμή των έργων. Θα συνεργαστούμε στενά με τις ικανές αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 μέχρι το τέλος του 2015, και για να αξιοποιηθεί η χρηματοδοτική ασφάλεια που δημιουργούν οι νέες προτάσεις, απαιτείται η άμεση συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών. Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ)».

Σημειώνεται τέλος, ότι μετά από αίτημά της, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από ειδικά διαμορφωμένη τεχνική βοήθεια για μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή από την νέα Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής. Η Υπηρεσία ξεκίνησε το έργο της την 1η Ιουλίου, και στηρίζεται στην εμπειρία της Task Force για την Ελλάδα και άλλη τεχνική βοήθεια που προσέφεραν τα κράτη-μέλη. Η τεχνική βοήθεια μπορεί να προσφερθεί σε μια σειρά τομέων πολιτικής, σε συμφωνία με τις Ελληνικές Αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ